Shachar Shaine este presedintele Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council). A stat la discutii in ultimele saptamani atat cu Geoana cat si cu Basescu, amandoi promitandu-i solutii fiscale stabile. E convins ca, indiferent cine va fi in fruntea Statului, prioritatile Romaniei trebuie sa ramana eficientizarea cheltuielilor si atragerea fondurilor europene pentru infrastructura. Intr-o discutie cu HotNews.ro, el a recunoscut ca problema fiscalitatii trebuie rezolvata prin continuitate. Ca investitorii straini nu asteapta de la viitorul Guvern nume de ministri, ci solutii fiscale stabile. Spera ca sugestiile facute de comunitatea oamenilor de afaceri straini sa fie insusite de viitorul Guvern.

Spera ca sugestiile pe care comunitatea oamenilor de afaceri straini le-au inclus in Cartea Alba sa fie folosite. Consiliul Investitorilor Straini este o asociatie infiintata in 1997 si cuprinde cei mai importanti investitori straini din Romania. Are in prezent aproximativ 110 companii membre cu investitii ce reprezinta doua treimi din totalul investitiilor straine directe in Romania.

Ce v-au promis candidatii la Presedintie ?

Shachar Shaine: Stabilizare fiscala. Asta mi-au promis ambii candidati.

Ati discutat cu amandoi ?

Shachar Shaine: Desigur, am stat cu amandoi la discutii, dar nu pe teme politice. Nu ne intereseaza politica.

Bun, dar daca ati fi premier, cu siguranta ati lua niste masuri….

Shachar Shaine: Asta da

Care ar fi primele 3 masuri pe care le-ati lua ?

Shachar Shaine, 41 de ani, casatorit, 3 copii Venit in Romania din 1999 Absolvent al Technion University from Haifa si EMBA at Bredford University. Si-a inceput experienta lucrand pentru Coca-Cola Se muta la Tuborg, unde devine din mai 2004 vicepresedinte al Tuborg Romania. In acelasi an, ajunge presedintele companiei. Pasionat de schi si baschet

carte de vizita

Shachar Shaine: Cred ca ar fi 4 masuri, nu 3, daca stau sa ma gandesc…

Care patru ?

Shachar Shaine: Prima, as incerca sa rezolv problema infrastructurii. Este ceva vital pentru Romania. Apoi, as incerca sa cresc gradul de absorbtie al fondurilor europene. Chestiune care iar imi pare vitala pentru Romania. Al treilea lucru unde sigur as interveni, este agricultura. Romania are un urias potential agricol care nu este folosit si care pare sa nu fie interesant pentru cei care au condus pana acum.

Si al patrulea ?

Shachar Shaine: Codul fiscal. Poate trebuia sa incep cu Codul Fiscal…

De ce ?

Shachar Shaine: Pentru ca e cel mai important. Ca om de afaceri, numai asta visez :stabilitate. Fara gluma, visez ca in Romania va exista stabilitate fiscala. Nu mai vrem ca Guvernul sa vina cu surprize fiscale.

In ultimele doua zile ati mai discutat cu cei doi ?

Shachar Shaine: Nu. As insista asupra faptului ca nu ne intereseaza politica, decat in masura in care ea ne afecteaza businessul. Asa este peste tot in lume. Acum stam sa vedem ce sa va intampla.

Sugestiile facute de membrii FIC in Cartea Alba vor fi preluate de viitorul Guvern ?

Shachar Shaine: Noi asa speram....