Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Ministerul Economiei confirma ca Moscova este interesata de Romgaz

Compania Romgaz se afla in atentia grupului rus Gazprom de mai multi ani. De altfel, si-au manifestat intentia de a participa la o eventuala privatizare a producatorului roman de gaze inca din 2006. Gazprom a transmis semnale privind dorinta de a prelua Romgaz chiar si dupa celebra sedinta CSAT din noiembrie 2006 cand au fost amanate privatizarile in sistemul energetic. In ciuda intereselor manifestate de Moscova, actuala guvernare vrea ca Romgaz sa ramana la stat, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Acesta a mai spus ca rusii vor anunta "direct" faptul ca vor ca South Stream sa treaca prin Romania. Autoritatile romane au incercat sa scoata Romgaz la privatizare, in 2005, cand ministru al economiei era Codrut Seres. Grupul Gazprom s-a aratat, la scurt timp, interesat sa participe la privatizare. Insa, in urma unei sedinte CSAT, ideea privatizarii a fost abandonata pana la conturarea unei strategii a Romaniei in domeniul energetic.

INS: Managerii prognozeaza reducerea activitatii in toate sectoarele economice

Activitatea din industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii se va reduce in perioada noiembrie - ianuarie comparativ cu cele trei luni anterioare, in timp ce constructiile vor avea un declin mai pronuntat, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica. Acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va reduce in toate sectoarele economice.

Oficial guvernamental: Datoriile Dubai World nu sunt garantate de guvern

Guvernul din Dubai nu garanteaza datoriile holdingului Dubai World, a declarat luni un oficial al Departamentului Finantelor din emirat. Conglomeratul detinut de catre stat care are datorii de 59 miliarde de dolari, a solicitat saptamana trecuta un moratoriu de sase luni pentru datoriile scadente. Unda de soc provocata de anuntul Dubaiului privind incapacitatea de a onora la timp o parte a datoriei sale a afectat negativ pietele internationale de valori la finele saptamanii trecute.

Japonia va lansa un nou plan de relansare economica

Guvernul japonez va lansa un nou program de stimuli economici in valoare de peste 31 miliarde de dolari, pentru a sprijini revenirea economiei, amenintata de aprecierea monedei nationale, care afecteaza castigurile marilor exportatori.

Acesta este al doilea plan de relansare din acest an fiscal, dupa cel de 15.000 miliarde de yeni lansat de guvernul precedent la sfarsitul lunii mai. Noul guvern a inghetat insa circa 2.900 miliarde de yeni din primul plan de relansare, insa vicepremierul Naoto Kan a aratat ca noul program va depasi valoarea sumelor inghetate din primul plan de relansare.

Japonia a revenit pe crestere economica in al doilea trimestru al acestui an, dupa cea mai severa recesiune economica de dupa 1945.

Studiu: Un sfert din angajati sunt dispusi sa fure date sensibile daca aud ca locul de munca le e pus in pericol

Aproape jumatate din angajatii chestionati admit ca au furat date confidentiale de la locul de munca, iar un sfert spun ca ar face asta imediat ce ar auzi un zvon ca locul de munca le este pus in pericol, arata un studiu efectuat de Cyber-Ark Software. Dintre cei care au spus ca sunt dispusi sa fure date sensibile, aproape 30% au admis ca le vor folosi pentru a negocia in vederea obtinerii unei noii functii.