Investitiile realizate in economia Romaniei in trimestrul al treilea din acest an au scazut cu 29,9% fata de trimestrul similar din 2008, la 16,14 miliarde lei, pe fondul scaderii investitiilor in utilaje, se arata intr-un comunicat remis vineri redactiei Hotnews.ro de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit documentului, investitiile in utilaje, inclusiv mijloace de transport, s-au diminuat cu 43,5% fata de intervalul iulie-septembrie 2008, la 5,38 miliarde lei. Ponderea investitiilor in utilaje in structura totala a investitiilor a scazut in trimestrul al treilea 2009 cu 5,5 puncte procentuale fata de acelasi interval al anului trecut, la 33,3%.

Pe segmentul constructiilor noi, datele INS arata ca acestea s-au micsorat cu 17,9% (pana la 9,39 miliarde lei), crescand insa ponderea acestor investitii in total. De la inceputul anului, suma alocata investitiilor a scazut cu 22,5% fata de primele 9 luni din 2008, pana la nivelul de 43,07 miliarde lei.

Topul investitiilor cuprinde comertul si serviciile (extinderea lanturilor de retail si-au spus cuvantul) - 41,7%, urmate de industrie (40,6%) si constructii (11,9%). Investitiile in agricultura au cantarit 3,4% din totalul investitiilor, in timp ce investitiile in alte ramuri de activitate au reprezentat 2,4%.

Metodologia utilizata, in volumul investitiilor nete, nu cuprinde valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.