Castigul salarial mediu net a crescut cu 16 lei in luna octombrie, pana la 1.375 lei, ca urmare a acordarii de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1881 lei, cu 1,1% mai mare fata de luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in transporturile aeriene (3.282 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (769 lei).

In luna octombrie, cresteri semnificative ale salariului mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (10,2%) si in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor (8,4%). Cresteri salariale cuprinse intre 4% si 7% s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala, extractia carbunelui, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, invatamant, fabricarea de mobila, alte activitati extractive, activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor textile.

Totodata, in silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, cercetare-dezvoltare, administratie publica, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie salariile s-au majorat in octombrie cu 3% - 4%.

In acelasi timp, scaderile castigului salarial mediu net inregistrate in luna octombrie au fost cauzate de restrangerea activitatii, precum si de acordarea de premii ocazionale in luna anterioara. Cele mai mari scaderi salariale, cuprinse intre 11% si 25%, au avut loc in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, extractia minereurilor metalifere, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului.

Diminuari salariale cuprinse intre 3% si 8% au avut loc in domeniul fabricarii produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de editare, fabricarea substantelor si a produselor chimice, hoteluri si restaurante.