Afacerile si productia industriala au crescut in octombrie
Comparativ cu luna anterioara, productia industriala a crescut in octombrie cu 3,6%, in urma avansului cu 7,1% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in vreme ce productia din industria prelucratoare si din industria extractiva s-a majorat cu 3,2%, respectiv 2,7%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de capital (+4,6%), industria energetica (+3,4%), industria bunurilor intermediare (+1,5%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 3%.
Cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 0,5% in octombrie, sustinuta de cresterea de 0,6 a industriei prelucratoare. In acelasi timp, industria extractiva a scazut cu 1,0%.
In ceea ce priveste marile grupe industriale, productia din sectorul bunurilor de capital a avansat cu 6,1%. Cresteri de 2,0%, respectiv 1,4% s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent. Industria energetica si industria bunurilor intermediare au scazut cu 7,5%, respectiv 2,4%.
Comenzile noi din industrie au fost mai mari cu 5,9% in luna octombrie, comparativ cu luna precedenta. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in industria bunurilor de capital (+9,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,5%), industria bunurilor intermediare (+3,2%) si industria bunurilor de uz curent (+1,1%).
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, productia industriala a scazut cu 2,7%, determinata de scaderea industriei extractive cu 12,9% si a industriei prelucratoare cu 3,3%. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut insa cu 9,5%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat diminuari ale productiei in industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,4%), industria bunurilor de uz curent (-8,0%) si in industria bunurilor intermediare (-4,0%), in timp ce industria bunurilor de capital si industria energetica au crescut cu 3,0%, respectiv 0,2%.
Cifra de afaceri din industrie a scazut pe ansamblu cu 16,4% fata de luna octombrie 2008, datorita scaderilor inregistrate in industria prelucratoare (-16,4%) si industria extractiva (-16,9%).
Pe marile grupe industriale reduceri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele, astfel: industria energetica (-28,1%), industria bunurilor intermediare (-25,1%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,7%), industria bunurilor de uz curent (-12,0%) si industria bunurilor de capital (-2,3%).
Comenzile noi din industrie au scazut pe ansamblu cu 12,5%, datorita scaderilor din toate sectoarele. In industria bunurilor intermediare comenzile s-au redus cu 25,3%, iar in industria bunurilor de uz curent acestea au scazut cu 11,9%. In industria bunurilor de capital si industria bunurilor de folosinta indelungata comenzile noi s-au diminuat cu 1,7%, respectiv 0,5%.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”