Consiliul Concurentei a amendat cu 6,29 milioane de lei un numar de 48 de societati comerciale din judetele Vrancea si Maramures ce isi desfasoara activitatea pe piata de panificatie, pentru fixarea pretului de vanzare, se arata intr-un comunicat al autoritatii. De asemenea, autoritatea de concurenta a sanctionat si Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din Romania cu 8% din veniturile inregistrate in 2008 pentru stabilirea unor tarife ce trebuiau aplicate de catre membrii acesteia.

In urma investigatiei pe piata painii din judetul Vrancea, Consiliul Concurentei a sanctionat 31 societati cu amenda in valoare totala de 5,66 milioane de lei pentru fixarea pretului de vanzare.

"Aproape toti agentii economici au practicat un nivel de pret de aproximativ 2,13 lei pentru un kilogram de paine alba, fata de un pret mediu 1,56 lei pe kilogram inainte de formarea cartelului. Astfel, prejudiciul adus de firmele care au format cartelul in judetul Vrancea a fost estimat la 8,33 milioane de lei", se arata in comunicatul institutiei.

In judetul Maramures, autoritatea de concurenta a amendat 17 societati comerciale pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale avand ca obiect fixarea unui nivel minim al pretului de vanzare a painii albe. Valoarea totala a amenzilor aplicate in acest caz este de 624.084 lei.

De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat si Asociatia Comerciantilor Depozitari de Cereale din Romania (fosta Asociatia Patronala a Angrosistilor de Cereale) cu 8% din veniturile inregistrate in 2008, adica 8.185 lei, pentru stabilirea si transmiterea unor nivele de tarife ce trebuiau aplicate de catre membrii acesteia pe piata serviciilor de depozitare a graului din zona de Sud, Sud–Est si zona de Vest ale Romaniei.

In urma aceleiasi investigatii, autoritatea de concurenta a decis sesizarea organelor de cercetare penala in cazul lui Ioan Scurteli, fost presedinte al Asociatiei Comerciantilor Depozitari de Cereale din Romania pentru "rolul determinant in conceperea si organizarea unor fapte ce incalca Legea Concurentei". Acesta este primul caz in care Consiliul Concurentei sesizeaza organele de cercetare penala pentru posibile infractiunii prevazute si sanctionate de Legea Concurentei de catre o persoana fizica.