Studiu Roland Berger: Criza a redus la jumatate piata romaneasca a fondurilor de private equity
Pe fondul crizei, aceste fonduri se confrunta acum si cu scaderea profiturilor. Rata interna de rentabilitate (RIR) a coborat de la 17,1% in 2007 la 11,6% in 2008, iar pentru 2009 se asteapta declinuri si mai mari. "Numai fondurile de top sunt in prezent capabile sa satisfaca cerintele stricte ale investitorilor. Diferentele de performanta dintre fonduri se adancesc. Ne putem astepta la o reconfigurare a pietei in 2010", declara consultantii Roland Berger.
"Fondurile de Private Equity din Europa au fost lovite dur de criza financiara si economica. In anul 2008, volumele de investitii au scazut cu 27%, iar prognozele pentru 2009 indica in continuare un declin de pana la 40%, se arata intr-un studiu al Roland Berger.
"In ciuda previziunilor economice mai optimiste pentru 2010, piata ramane tensionata. Factorii principali de succes pentru supravietuirea crizei includ analiza atenta a fiecarei achizitii, gestionarea activa a portofoliilor si implementarea rapida a masurilor necesare de restructurare. In 2010, din ce in ce mai multe companii vor deveni atragatoare in contextul pietei, oferind astfel noi oportunitati firmelor de private equity", se mai arata in raportul final.
In anul 2008, volumele de investitii au scazut considerabil in aproape toate tarile Europei de Vest, ramanand mai stabile, dar la un nivel mult mai redus, in Europa Centrala si de Est. Cele mai afectate au fost Marea Britanie, unde piata a scazut cu 66% (pana la 13,75 mld. EUR) si Austria, unde s-a inregistrat un declin de 62%, coborand la 330 m EUR, sub nivelul din Polonia (630 m EUR), Ungaria (480 m EUR) si Cehia (440 m EUR).

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
extras..din http://fimandrucaestiroman.blogspot.com/
Din vreme ce romanii sunt hipnotizati de campania electorala, se trag sforile de catre grupurile financiare care se pregatesc sa cumpere activele majore ale tarii, in regim de solduri. O sa va invit sa urmariti o discutie purtata de mine cu un bancher, pe tema scenariului pentru 2010, si o sa va las sa trageti concluziile.
Nu conteaza banca unde lucreaza acest om, ci pur si simplu, strategia ampla, pusa la cale peste capetele noastre, care par sa nu se mai dezlipeasca de manipularile si circul campaniei electorale.
Un fost sef de la CIA spunea " daca stii cum si cu ce sa manipulezi atentia cetateanului, si pui in stanga lui un spectacol de circ, nu o sa observe portavionul din dreapta lui"
UI : Cum priveste banca si grupul financiar din care faceti parte, ce se intampla in Romania, in plan economic si politic ?
Bancher : Suntem incordati insa extrem de motivati, intrucat asteptam producerea momentului la care lucram de circa 10 luni de zile; Banca noastra si-a redus extrem de mult expunerea in Romania, a inchis robinetul creditarii, si am trimis catre headquarter-ul grupului, cat de multa moneda euro am putut; Repet, asteptam acum producerea rezultatului muncii noastre, in cadrul unui plan la care participa extrem de multe grupuri financiare si bancare externe;
UI : Adica concret in ce consta acest rezultat pe care il asteptati ? Sperati in revenirea economica a tarii ? Veti relua creditarea ?
Bancher : Naivitatea este o slabiciune de caracter a romanilor; Ma intrebi daca speram in revenirea economica a tarii ? Pai noi speculam si vom castiga enorm de multi bani, tocmai in momentul in care, economia nationala romaneasca, va atinge fundul cel mai de jos al graficului. Himerele