Flamingo International a intrat in reorganizare judiciara, dupa ce Tribunalul Bucuresti a aprobat joi cererea depusa miercuri de retailerul IT&C, executarea silita demarata de ING Bank fiind astfel stopata, se arata intr-un comunicat al companiei. Masura decisa de instanta se va aplica tuturor diviziilor grupului din Romania, respectiv Flamingo International, Flanco International, Flamingo Computers si Flamingo Distribution Center.

Casa de Insolventa Transilvania a fost numita administator judiciar al Flamingo International.

"Aprobarea de astazi a demararii procedurii de insolventa inseamna intrarea intr-o noua etapa pentru compania noastra, presiunea din partea creditorilor fiind acum atenuata, astfel incat sa ne putem concentra pe eficientizarea activitatii”, a declarat Adrian Olteanu, presedintele Flamingo International.

Acesta a mai precizat ca toate magazinele companiei din Bucuresti si din tara sunt in acest moment operationale, reluandu-si programul normal de functionare.

Oficialii retailerului au anuntat miercuri ca pe parcursul intregului an 2009 compania a derulat un amplu program de reorganizare in scopul depasirii momentului actual. Primul element al acestui program a fost implementat in prima parte a anului, costurile operationale ale companiei fiind diminuate.

Un al doilea element al acestui proces il reprezinta diminuarea datoriilor catre banci si furnizori, resursele financiare ale companiei fiind insuficiente pentru a putea acoperi nivelul actual de datorii. Astfel, in ultimele 3 luni compania a derulat negocieri dure si intense cu bancile finantatoare pentru restructurarea creditelor, in directia diminuarii lor, convertirii in alte instrumente financiare decat cele standard sau chiar a obtinerii de bani suplimentari.

“Flamingo este in acest moment o companie restructurata operational, cu o structura de costuri optimizata, dar careia ii lipseste cash-ul necesar depasirii unei scaderi a pietei de 50%. Prin declansarea procesului de reorganizare judiciara incercam sa dam o sansa eforturilor intreprinse incepand cu 2008 si sa readucem compania acolo unde ar trebui sa fie”, se mentioneaza in comunicatul Flamingo de miercuri.

Actiunile Flamingo International au fost suspendate miercuri de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, in vederea "mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi (protectia investitorilor)". La momentul suspendarii de la tranzactionare, actiunile companiei erau transferate cu 0,0217 lei, in scadere cu 14,90% fata de referinta.

Retailerul de produse electronice Flamingo International si-a adancit puternic pierderile in primele noua luni din acest an, la 35,37 milioane lei (8,34 milioane euro), fata de intervalul ianuarie-septembrie 2008, cand compania raportase o pierdere de 3,68 milioane lei, potrivit NewsIn.

Cifra de afaceri a Flamingo a ajuns la 541,29 milioane lei (128 milioane euro), in primele noua luni din 2009, cu 26% mai mica decat cea raportata in aceeasi perioada din 2008, de 728,34 milioane lei.

Cel mai mare actionar al Flamingo este Daniel Cinca, cu o detinere de 25,2% din capital, in vreme ce omul de afaceri Dan Adamescu detine prin intermediul firmelor Nova Trade si Astra 17,54% din actiuni. De asemenea, Alexandru Ion Tiriac controleaza 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din actiunile companiei.

De asemenea, in urma cu doua luni, fondul de investitii QVT si-a vandut aproape in intregime participatia de 22% firmei Midfair Management Services, care are sediul in magazinul Unirea, detinut de familia Adamescu.