Adriean Videanu: Proiectul Rosia Montana va fi inclus in programul de guvernare
Ministrul interimar al Economiei a declarat vineri ca vrea ca acesta sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources.
Proiectul minier de la Rosia Montana este unul controversat, contestatarii invocand problemele de mediu care ar urma sa fie provocate de aceasta investitie. Compania Rosia Montana Gold Corporation a anuntat ca va opera o suprafata de exploatare de 12,5 kilometri patrati, de pe care estimeaza o productie de 300 tone de aur in 16 ani.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
pacat....
si cat lobby am facut sa il votam pe basescu si pd-l...
cel putin de videanu m-am lamurit pe veci....sper ca pd-l sa nu accepte initiativa acestui mafiot..
Era clar ,au pus "botu la savarina'.
Unde se poate fura ,de ce nu ?
Poate ne dai si noua niste linkuri la sursele tale de informatie
Proiectul prevede inchiderea actualei exploatari miniere a firmei Minivest (cu 775 locuri de munca) si organizarea celei mai mari exploatari aurifere din Europa, pentru extragerea unei cantitati de aproximativ 300 tone de aur si 1600 tone de argint, prin metoda excavarilor la suprafata, in patru cariere deschise, estimate la 100 hectare fiecare, prin decopertare, care insemna extragerea unei cantitati de peste 220 milioane tone de minereu. Roca sterila va fi depozitata in doua halde (Cetate, 66 hectare si Carnic, 70 ha). Namolul epuizat, rezultat in procesul tehnologic dupa extractia aurului si argintului, va fi acumulat intr-un bazin de decantare (lac deschis) cu o capacitate de 250 milioane tone si o suprafata estimata la ca. 100 hectare (600 ha dupa alte surse), in spatele unui baraj inalt de 180 metri, construit din roca sterila.
Exploatarea propriu-zisa se va desfasura pe o perioada de circa 17 ani, dupa care vor urma lucrarile de inchidere si ecologizare a zonei. Proiectul Rosia Montana a primit licenta de concesiune pentru exploatare inca din anul 1998. Studiile efectuate arata ca la o tona de minereu excavat se vor obtine in medie 1,46 grame de aur si 6,9 grame de argint. Productia medie anuala pe durata de viata a minei va fi de circa 500.000 de uncii de aur si 1,8 milioane de uncii de argint, la o extractie de circa 13 milioane tone de minereu anual.
din cate stiam eu aia e otrava...
poate petnru ca practic se taie muntii...
zic si eu...
daca vrem sa avem un cos de gunoi nu o tara, atunci nu avem nimic de castigat, dar altfel...
is curios cati care scrieti pe-aici si sunteti proexploatare ati fost pe-acolo.
Dar acolo este si o portie mare de istorie care va dispare fara urma.
In ultimii 20 de ani nimeni nu a mai investit in studierea istoriei antice din Romania.
Cineva zicea ca stim mai multe despre extraterestrii decat despre daci.
As fi curios si eu de dividendele pe care le ia statul roman. Daca ia ceva si nu este o noua afacere Sterling.
Trebuia sa luati in calcul acest lucru cand ati votat.
La Rosia Montana este doar un peisaj frumos, oameni ce respira cultura si patrimoniu cultural?
La Rosia Montana exista si o exploatare minera mizerabila. Exista. Este acolo. Guvernele PSD, PNL, PDL, UDMR, etc. o puteau curata, desfiinta - puteau face ceva!
In rest, aurul este o expresie a lacomiei omenesti. Nu e bun de nimic, ca metal. Oxideaza greu, este ductil si nu are rezistenta sa faci mare lucru cu el. Ne chinuim sa-l scoatem din fundul pamantului, apoi il topim in lingouri, il tinem ascuns in banci. Facem din el podoabe, care nu ne infrumuseteaza si sufletul.
Sunt bucuros ca macar cu diamantele o parte din oameni au inteles ca daca nu le gasesti o intrebuintare logica,productiva pentru imbaunatatirea vietii, sunt degeaba. Evreii dau certificate care atesta originalitatea unui diamant (asa bine sunt cele obtinute prin presarea carbonului la temperaturi ridicate). Stiu suna a alchimie povestea cu diamantele dar aurul in sine are aceeasi valoare ca si dolarii de hartie (cu care se poate face focul). Aurul este bun doar pentru microcontacte, electronica, sisteme de racire, ecranari etc. Valoare lui este data de lacomie, daca nu ar fi cerere ar costa ca si cuprul (care apropo este mult mai important (dar mai ieftin :) )!
in primu rand
vreo 1.7 miliarde revin statului roman in 15 ani... deci fa calculul...
restu revin salariatilor, firmele care ajuta la exploatare etc...
in al 2lea rand.. se DISTRUGE zona... d c ar fi asta un lucru bun?
Cum să renunțe?Acolo este vorba de bani!
Culmea este alta se dădeau de ceasul morții că
va lua sarea Voiculescu!
Gandiți-vă ce popor suntem.Pentruo găleată și un kg
de ulei sau măsline ne-am vandut.
Lerhamite......
Cand,dupa 20 de ani de vot antipsd am votat geoana,am stiut ca guvernul cu neamtul este mai bun decat guvernul cu boc si udrea.Pentru ca si un copil stia ce guvern se va forma de catre pdl.
Iar, UDMR - ul o sa o fure artistic.
Iar v-a aburit Basescu cu matrozii lui!
Pe cind va urma sarea si Posta Romana?
Sa traiti bine!!!!! HA, HA, HA..halerelor.
Ce-mi plac glumele mele!!
Nu am mai votat Crin din dezamagire si analiza de costuri pentru noi toti:
La fiecare remaniere, schimbare politica majora toate marile contracte de mentenanta si analiza in valoare de miliarde de EUR se anuleaza (noi toti platim penalitati fostilor contractanti) si se dau noii clientele politice pe valoare mai mare: nu ati observat ca suntem tara cu cele mai multe studii de fezabilitate si proiecte si cele mai putine obiective construite?
7 ani tot cu ei pe cap o sa ramai
Cea mai buna investitie este in educatie.
Udrea, Berceanu, Videanu, UDMR cu legile lor si acum ROSIA MONTANA !!!!!!!
Mda...incep sa regret ca nu l-am votat pe Prostanac.
Pfffff....
Banii merg asistatilor sociali si bugetarilor pana la urmatoarele alegeri....
Fara DACA, doar cu SIGUR!
Capisci?
Sper ca ei sa aiba pe viitor un cuvant de spus privind proiectul aurului.
Tu esti bolnav(a)?
Ai facut scoala degeaba sau deloc?
Am avut un cismar care a inteles implicatiile financiare la nivel national si ne-a tinut in intuneric si foame sa platim o datorie de nimic....
Da, nu -s tampiti, sunt mai rau: DISPERATI!
Pe de alta parte, da, sunt probabil unii disperati, dar numarul lor e incomparabil mai mic fata de numarul de someri si asistati social din Romania, care habar n-au cum vor supravietui pe viitor. Mocanii din Tara Motilor se vor descurca cu sau fara aur, fii linistit.
Tara Motilor e o zona speciala, putin maleabila care nu a putut fi schimbata de habsburgi, maghiari sau de Ceausescu. A nu fi implicati in viitorul Rosiei Montane e o greseala mare, atat am avut de spus.
Apropos, ai batut cu piciorul Apusenii sa te apropii de ei, sau ti-a ajuns scoala ca sa fii atat de categoric in pareri si afirmatii ?
sper ca societatea civila sa se implice in continuare, ministeru culturii (!!!!) sa se opuna, si opozitia liberala (ca stim cine a facut licitatia) sa se opuna.
Poate mai bine votam cu Geoana?!
la scara nationala.
Eu nu am crezut niciodata ca Videanu, Berceanu, Udrea sunt cinstiti - dar deh.. si Basescu are nevoie de bani in campania electorala, ce sa faca...
Ideea nu e de a incepe sa ne vaicarim, ci de a lupta. Avem putere si intre alegeri!
Ne putem organiza, putem protesta, sau putem macar fi solidari cu cei care fac ceea ce trebuie.
ASTA trebuie sa facem, nu sa ne vaicarim. Cu ai
lui Geoana, nici sa ne organizam nu mai puteam...
Problemele, indiferent de cât ar câştiga statul român, sunt consecinţele cianurilor:
Având în vedere topologia framântată a zonei, apar două pericole: contaminarea apei freatice de suprafaţă cu urmările logice asupra oamenilor, animalelor şi vegetaţiei din zona precum şi contaminarea apei freatice de adâncime care are un circuit mai lent şi va intra în circuitul biologic cândva într-un orizont de timp de la citeva sute de ani la zeci de mii de ani.
O altă posibilă problemă:
Mă tem că după extragere acolo se vor depozita deşeuri toxice adunate de prin Europa. La ora actuală firmele "posesoare" de asemenea substanţe sunt înnebunite căci nu mai au unde sa le stocheze, cheltuielile cu protejarea depozitului şi neutralizarea substanţelor fiind uriaşe. Cei 4 miliarde sint un mizilic faţă de ce plătesc acum iar cetăţenii europeni nu mai permit să se facă asemenea depozite în vecinatatea lor...
Contractele cu statul sunt facute intotdeauna sa piarda pulimea adica tu si eu. (pentru ca nici tu nici eu nu suntem chemati sa semnam, pentru noi semneaza un presedinte viril -premierul de fapt dar noi stim cine il capseaza pe ele- precum si camarila marinareasca)
multumesc
Iesiti la lupta contra Rosia Montana! II vom arata ca si daca a fost votata de noi de noi va trebui sa tina seama.
Comison? Pai e normal ca sunt comisioane si spagii, e vorba de aur aici nu de hartie igienica!
statul ia 4 miliarde ?..sa fim seriosi..
..e o suma mica pt care nu se merita distrugerea mediului..daca s-ar ameneja zona s-ar scoate din turism banii astia..
asa va fi si aici.. probabil castigul net al statului va fi de vreo juma'de miliard de euro (sper). Bani care se vor duce pe diverse contracte cu clauze confidentiale...
Trebuie sa ne opunem. Nu sa ne vaicarim.
NU ERA mai bine cu Geoana, cum zic unii;
cu ai lui Geoana nici sa protestam nu mai reuseam... Asadar, sa nu uitam: avem putere
si intre alegeri. S-o folosim, sau macar sa-i sprijinim pe cei care vor sa o foloseasca spre binele tuturor.
vad ca asupra unora campania mincinoasa a avut efectul scontat.
Cele 4 miliarde sunt in primul rand 4 miliarde de DOLARI nu de euro, in euro sunt doar 2,6 miliarde.
Pe urma: cele 2,6 miliarde nu intra toate la bugetul de stat. Ei au calculat acolo toate cheltuielile, salarii, furnizori. Ceea ce conform lor ar intra la stat ar fi undeva la 1,2 miliarde de euro.
Si pe urma cele 6,5 miliarde sunt doar aurul. Acolo insa este si argint. Deci e vorba de 8 miliarde.
Dar la ce ne putem astepta de la un corupt notoriu ca Vdeanu-Bordura? Un neica nimeni care se crede cineva...
ei bine aflati ca inca din 2004 principalele fonduri electorale ale lui Basescu si PDL vin de la ei. Punct.
hai postaci progioala, mars la antene si irtv.
Ati pus botul la cea mai ieftina si proasta manipulare posibila. Prostia (mai ales cea extrema) se plateste. Din pacate vom plati mai multi pentru ea...
Rosia Montana este doar una din deja prezentele si viitoarele voastre dezamagiri (personal, nu pot sa zic ca sunt pro sau contra proiectului). O sa mai urmeze si altele. Este un adevarat spectacol sa vezi cum isi dau unii seama ca au fost prostiti pe fata.
bun venit in romania. poate ca de fapt meritam sa murim toti de cianura ca e clar ca nu ne duce mintea la mai mult.
Desi e folosit in industrie, nu e o resursa de care sa depindem foarte tare si in plus e reciclabil.
Home rule!
Fratilor, o sa va rupeti dintii daca va propuneti sa deschideti exploatarea. Pariati pe un cal mort, mai bine va concentrati pe ceva benefic pentru tara, de asta v-a votat lumea!
Cu sila profunda fata de oportunism, parsivitate si coruptie...
Lasati prostiile si la treaba, neam de carcotasi neinformati.
Da, lasati prostiile si la treaba, nu la vandut aurul din Rosia Montana. La munca, nu la vandut tara !
Acuma stati si inghiti toate porcariile facute de Videanu!
Nu intelegeti ca Basescu a fost ales de popor si guvernul pus de el reprezinta vointa poporului?
Ai grija Basescu & PD_L ! Nu distrugeti natura pentru niste bani trecatori
- iarasi un articol “anti” plin de subiectivisme si speculatii, fara argumente solide.
Probabil ca nici nu v-ati chinuit sa cautati argumente, pt ca nu aveti timp, vreti doar sa scrieti si sa aveti cititori. Orice, numai cititori sa fie.
Pt o clipa am sperat ca voi afla si eu argumente pro si contra Rosiei Montane.
Ce stia oricine, inainte de articol:
PRO: Bani, + logica dezvoltare in zona
Contra: Exploatare de suprafata (deci distrugerea padurilor, etc. Va lasa in urma o zona de munti de steril).
Ceva nou aveti?
Eu cred ca fiecare aici poate sa gandeasca cu capul propriu.
poate era mai bun geoana.
Domnul Basescu a castigat alegerile iar guvernul pus de D-lui este singurul legitim! Sunt in el destui specialisti care sa stie mai bine ce e bun pentru tara.
Acum suntem la putere si suntem legitimi asa ca ceea ce hotaraste guvernul e vointa tarii!
2. vezi subject: aurul va merge la centru iar ardealul ramane cu kk de cianura! aurul pentru cei corupti si hoti iar deseurile pentru ai naivi si "provinciali"! asta da echitate intre regiuni!
vezi film
http://www.youtube.com/watch?v=szYvKS_-1UM
Este praf in ochi aruncat de RMGC. In fapt, statul roman va beneficia de redevente de exploatare in valoare de 2% din profit (~4,4 milioane EUR anual).
In plus, pentru ca proiectul e realizat intr-o zona declarata defavorizata, firma RMGC beneficiaza de scutiri de impozite pe o perioada de 10 ani si reduceri la taxele vamale, astfel ca va exporta aurul si argintul extras, practice, la pretul de cost.
Sigur, se vor crea niste locuri de munca (~500), si daca vor fi angajati legal poate statul va beneficia de niste impozite pe salarii (o suma infima).
Am gasit un site interesant care ofera mai multe informatii (nefiltrate) despre ce presupune acest project: http://rosiamontana.org/
Nu iti da nimeni nimic, ei vor doar sa ia.
Putem latra cat dorim, vor face ce vor, vor da 1 procent in plus ca rezultat al latrarii poporului Roman.
Nici nu s-au ivit la Guvernare bine si gata....planurile erau facute vezi de treaba !
Chestia cu mediul....protectie...e praf in ochi. E vorba de BANI !
Sa nu lasam hotii sa ne fure! Sa luptam pt Rosia Montana!
Desteapta-te Romane!!
marcelarata@ymail.com
2. Intr-un an, Boc a deschis autostrada ce ocoleste Clujul si inca niste centuri ocolitoare. Acum mai poti circula la ore de varf prin Cluj. Pentru asta il voi vota presedinte peste 5 ani.
3. Aurul si argintul de la Rosia Montana se va exploata mai devreme sau mai tarziu. Perioada actuala este critica pentru viitorul Romaniei. Daca banii obtinuti din exploatare ( cu respectarea cerintelor de mediu, fara de care nu va incepe exploatarea ) vor fi investiti in viitorul Romaniei si nu in sustinerea unei clase bugetate supradimensionate sau in ajutorarea unora vesnic in asteptarea ajutorului de la stat, atunci pot accepta distrugerea unei parti a patrimoniului istoric si a mediului inconjurator.
Da, doresc asta, ardelenii meritau in sfarsit o redistribuire mai corecta a contributiilor la bugetul de stat.
Sa postati BINE.
Nu va este rusine acum? Eu numai din cauza astora doi nu l-am mai votat pe Basescu
hai si nu ma mai enerva, nu te plateste psd-ul sa postezi aici.
Punctul doi la 300 de tone cu o cotatie medie pe uncie de 1000$ totalul ar da cam 10 Mrd.$, din care statul (noi romanii), cat am primi? poate nici macar 1Mrd.
Sper insa ca acest oribil proiect cu firma CANADIANA (probabil mare contribuabil la campania obscena portocalie) sa nu inceapa vreodata.
Videne dc incepi asa ceva cu el de gat o sa te inneci.
Numai bine si sa deschidem ochii mai mult
Ma intreb cit vor castiga respectivii exploatatori daca zic ca vor da 4 miliarde -din ce scot desigur.
Oare de ce STATUL ROMAN
A ajuns ststul un intretinut din taxe si impozite. A piertut toate avantajele , unele chiar de monopol: Regii autonome, banci, exploatari.
Asta aducea BANI !
Acum astea au fost pierdute si singura varianta este IMPRUMUTAREA LA FMI.
Pas cu pas s-a gandit sa se ajunga aici !
STATUL ROMAN BENEFICIAZA DE REDEVENTE DE EXPLOATARE IN VALOARE DE 2% DIN PROFIT, 4,4 MILIOANE USD ANUAL, o suma neinsemnata in comparatie cu profitul firmei. Veniturile obtinute de Statul Roman, afectate de scutirea de un impozit si taxe vamale a firmei, inseamna un profit derizoriu pentru stat. Singurele impozite incasate de stat sunt cele pe salariile lucratorilor.
Oricum, voi semna orice initiativa cetateneasca impotriva proiectului. Sa fim insa un pic mai calmi fata de "dezamagiri" politice. Repet, la ora asta, oricine ar fi venit la guvernare ar fi luat "marul otravit"...
SI l-au sfatuit sa nu rateze cu pretenii aurul Apusenilor.
Noi indigenii si urmasii nostri vom putea consuma apa
cu ceanuri iar urmasii d.Vid si a d.Bas vor consuma la
Monte-Carlo apa imbuteleliata Evian.
http://www.acad.ro/noutati2009/doc/ProiectulRosiaMontana-pozitieAR03nov2009.doc
Asa ca totul depinde de pct .de vedere al opiniei publice si al specialistilor.
In plus din cate stim acest proiect este blocat exact de ANM si MM din motive de studiu de impact. Proiectul poate fi introdus in Programul de guvernare, dar daca nu primeste Acord de Mediu este un obiectiv nerealizabil.
Sa avem putina rabdare pentru ca sunt cai de atac si de blocare a proiectului inclusiv la Bruxelles.
acum v-as ruga sa nu sariti cu plusuri sau minusuri, ci sa incercati sa explicati unui necunoscator care sunt avantajele si dezavantajele, pt ca pana acum vad urmatoarele avantaje: bani veniti in romania, locuri de munca, iar dezavantaje: nu se mai poate dezvolta agroturismul.
o vale imensa ce este si ea locuita se va transforma in rezervor de cianura.
zona nu a fost cercetata arhelogic eficient, nimeni nu are habar ce se mai poate gasi pe acolo. mentionez ca aici au fost gasite tablitele cerate. da un google sa vezi ce e cu ele.
compania nu a mai facut nicaieri minerit si pana acum a angajat experiti ieftini, pentru a reduce costurile. daca va reduce costurile de mediu si de siguranta asa cum a facut-o pana acum, rosia montana va fi peste cativa ani noul cernobil sau bhopal al lumii. se poate da si aici un google.
pe rosiamontana.ro sunt descrise toate.
cand spuneti 2% ati avut acces la contract sau sunt si astea speculatii? Cand a fost demarat contractul? in timpul lui nastase sau al lui tariceanu? (are si asta importanta) daca nu e semnat contract, de unde stiti ca nu se mai poate negocia?
cat despre relocare, punandu-ma in situatia celor de acolo, daca as fi nevoit sa plec fara sa-mi pot face un viitor in alta parte nu cred ca mi-ar conveni, dar daca pretul oferit mi-ar permite un alt inceput in alta parte (in romania ma refer) nu cred ca as avea ceva impotriva.
zona turistica: sunt destule care pot fi exploatate (bucovina) unde poti vedea si altceva decat un peisaj mirific.
situri arhelogice: daca stam sa analizam asa, nicaieri in romania nu ar trebui sa se construiasca nimic. respect instoria si inaintasii, dar prefer sa privesc in viitor. bine, unde intr-adevar se pot scoate niste bani din siturile arheologice, atunci da, sunt de acord cu exploarea lor in scopuri turistice. stau si ma gandesc ce ar fi facut anglia, olanda, spania, italia sau germania daca s-ar fi oprit din dezvoltare la descoperirea oricarui satuc de acum 2000 de ani. noi ne punem in unghii ca nu s-a cercetat destul, dar cand avem Sarmizegetusa lasata in paragina nu ne afecteaza.
Mai mult zona a fost si este saraca, probabil va ramane nepopulata peste cativa zeci de ani (doar 20?!).. peisajul frumos, cateva vestigii si atat putem sa o lasam asa nimeni nu ne obliga doar Ceausescu a facut-o mutand munti si oamenii din loc dar am uitat ...
Proiectul poate fi ceva bun dar avem nevoie de specialisti din afara pe domeniu de mediu, pe ecologizare, pe etc.. desigur firma consultanta care sa negocieze pretul corect asta fiindca ai nosti romani se multumesc doar cu o spaga si inchid ochii la orice inclusiv procente infime de profit. Guvernul de acum trebuie sa nu se lase dus de val altii de dinainte au facut-o cunoastem afacerile incheiate Petrom, Alro etc.
dezavantaje: un dezastru ecologic ce se va intinde pe sute de ani. Si nu numai in zona, infiltratiile vor ajunge departe
am vorbit si cu un geolog... care zicea ca lucrurile rele spuse despre acet proiect sunt adevarate!
se distruge practic zona!
si nici macar nu e auru nostru! noi primim o mica parte!
RUSINE !!!
ne batem joc in continuare de aceasta tara!
Va multumim
Echipa Econews Magazin
Intamplator am gasit revista econews dar n-am vazut nimic in paginile acesteia despre rosia montana cu exceptia catorva randuri . Poate in numerele viitoare o sa gasim mai mult de-atat.
Pai de ce sa fie propus de Presedinte, cand se pot aduna 500.000 de semnaturi pentru referendum de catre opinia publica si ONG-urile din domeniu. Nu cred ca este o problema pentru a se aduna aceste semnaturi, si persoane care pot sustine un astfel de demers.
1.O sa se faca public intentiile de contract cu Gabriel Resources?
2.O sa se faca referendum?
3. De ce este adusa UDREA (un alt dezastru) in guvern si de ce i se mareste portofoliul si cu Dezvoltarea Rurala? Ce fonduri va avea la dispozitie?
Pe ce voturi se va baza PDL in cazul alegerilor anticipate?
Felicitari popor de manelisti otevizati.
Daca stiam ca-l pune tot pe Boc si o sa vad aceiasi incompetenti in guvern, mai bine votam cu Prostanacul.
Poate facea ceva neamtul ala din Sibiu si nu-i veeau idei din astea nenorocite, cu cianura si alte alea.
Sper sa fie alegeri cat mai repede, ca sa le dau cu votul meu peste bot.
Totodata firma canadiana nu ar fi cumparat atat de mult teren si despaguri pentru niste casute cu miliarde de lei daca lucrurile nu erau siguri de cate ceva...deci proiectul era pe verde de mult timp, alde
Adrian Nastase stie ceva sigur.
Acum insa cel mai important este sa se faca un studiu de mediu pentru ecologizarea zonei dupa terminare pe o durata de 20-40 de ani si sa faca un fond de cateva zeci de milioane de euro. Ideal ar fi statul roman sa lase spagile si sa gandeasca pentru prezent si viitor, 1 miliard de euro in ziua de azi nu este o suma de speriat.
informati-va de la sursa http://www.gabrielresources.com/benefits-econ-ro.htm
locuri de munca zic aici in romanica. la ei in canada, la investitori le zic posturi de "operatori de lopata". cam aici se incheie gloria trecuta a mineritului romanesc.
Domnule Basescu, va rugam sa nu ne dezamagiti!
Mai vedem noi peste ceva timp, cand n-o sa mai fie PDL-ul la butoane.
Din 2001 li s-a spus CLAR ca NU sunt bineveniti! Campania impotriva proiectului a inceput de peste 8 ani si inca din 2002 Banca Mondiala a refuzat sa le dea bani pentru investitii, din cauza ca proiectulera prost!
Nu i-a obligat nimeni sa cheltuie, e vorba de "riscul investitorului"! Io as ziice sa le dea statul roman banii inapoi si celor care au cumparat pamant ca sa construiasca blocuri pe care nu le mai cumpara nimeni >:
Cred ca videanu a avut o gaura neagra in constiinta cand a facut afirmatii referitoare la exploatarea aurului din Rosia Montana. Ar fi cea mai mare gresala pe care o face PDL-ul. Aurul trebuie lasat acolo unde este si sa fie exploatat de Romania fara participarea strainilor. Sunt sigur ca cercetatotorii nostri pot pune la punct o metoda tehnologica fiabila in asa fel ca prin exploatare totul sa revina tarii. Daca se incearca iesirea din criza prin vanzarea bogatiilor subsolului, PDL-ul face una din cele mai mari abuzuri, chiar mai mare decat cea facuta de PSD prin vanzarea pe nimic a petrolului si dovedeste ca este incapabil sa guverneze. Daca vor face gestul mentionat de videanu, cred ca vor intra in opozitie pentru todeauna. Imi este rusine ca i-am votat!
Trezestete basescule!!!!!!!
multi nici nu au ajuns vreodata acolo, dar ei vor referendum sa vina mie baba chita de la tara sa isi spuna cuvantul..compania e agresiva pentru ca a investit aproximativ 600 de milioane de euro deja..si care erau aproape dusi pe apa sambetei..exploatarea o sa aiba loc candva fie ca vrem..fie ca nu..dar daca tot am ajuns in postura sa fim constienti ca se va exploata ar fi bine sa fie negociat cat mai avantajos contractul..nu exploatarea e problema ci negocierea contractului..
Ce te face sa crezi ca o batrana nu poate sa participe la un Referendum? Este dreptul ei, poate ca a inteles ca nu mai are unde sa se duca cu gastele la pascut.
Din cate stiu intra sub incidenta Directivei IPPC, respectiv SEVESO II. Iar daca UE spune PAS, investitia nu se va realiza.
Si daca in zona mai sunt si arii protejate prea putin probabil sa obtina Acordul Integrat de Mediu pentru demararea investitiei.
Singurii bani care ar putea fi considerati "investitie" au fost pentru cateva foraje - dar asta in NICI un caz nu inseamna 600 mil. pentru ca sunt foraje de adancime mica, in total nu cred ca au cheltuit nici 10 milioane.
Sa arate facturile! >:
CORNELIUS SERGHIE-CANADA
ardelenii nu v-au votat sa distrugeti Apusenii pentru comisioanele primite!
Daca vreti aurul dacilor apai e musai sa-l exploateze romanii nu niste venetici veniti de aiurea..
Rosia Montana nu este borduriada patronata de tine mai baiatule...
.
Viitor copiilor? unde? in care zona a tarii? ca acolo...
Am tot trimis cupoane din Formula AS, dar degeaba, vad! Pentru dumneata si copiii dumitale am trimis!
Iar dumitale iti prevad (sa dea Domnul sa nu fie asa) un viitor ca acelora de la Nokia Cluj!
Ma rog, e de datoria dumitale sa speri! Bafta!
mai gandeste-te!
(banat,crisana,maramures,sa), sufera de sindromul de claustrofobie. de aceea, orice gogoasa care li se vinde din asazise spatii deschise larg, de catre unii cu smecheria in singe, si marea e un spatiu deschis, combinat cu o uimire fata de aventura oamenilor marii ii face sa cada pe spate de admiratie.
in plus, asociaza oamenii de pe litoral cu, scurtul si de succes al lor concediu de 12 zile/an,soare,distractii,sa.
aceasta este schisma in care sunt cazuti.de fapt, se stie, unii dintre ei, de-a lungul istoriei, n-au rezistat.datorita presiunilor istorice,repede,repede,au facut pasul de la ortodoxism spre catolicism prin forma intermediara, grecocatolicismul,iar in zilele de azi, chiar catre neoprotestantism. aceasta poate fi una din explicatiile abordarii in masa a "portocalei mecanice"( e si o jucarie, totul sa nu fie joc cu focul!).
teoria spatiilor deschise, poate fi si explicatia de ce capitala s-a pus de catre inaintasi la bucuresti(probabil spatiile din munti se utilizau mai mult pt.retrageri din fata cotropitorilor).aceste consideratii intuitive pot fi studiate de catre sociologi, psihoologi social, antropologi,sa.
Ah da, și spațiile deschise unde a fost amplasat Bucalele precum rahatu-n mijlocul ogrăzii, se potrivesc mănușă, maneliștilor, cocălarilor și pițipoancelor....
De la asta pleaca totul.
Fara el, nu il mai vedeam acum pe Videanu sa spuna asemenea grozavii.
Asa, cred ca sunt stapanii absoluti ai Romaniei.
Referendum si sa scapam de Basescu si gasca lui de vanduti capitalistilor verosi.
Iar aici nu e vorba de " nu ne vindem tara ", e vorba de a nu ne distruge tara pentru ca unul ca Videanu si cativa ca el sa se imbogateasca, iar multimea si regiunea sa patimeasca.
Jos cu ei !!!
Iar cu Videanu ca ministru chiar nu ma mira, cred ca asta si-ar vinde si mama pt o spaga sanatoasa.
Tare mi-e ca oricare dintre vajnicele partide mioritice ar fi ajuns la putere, ar fi procedat la fel. Ca de, e criza....
Asa ca ma intreb: si eu, cu cine votez?
RUSINEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!
sau o faci pentru partid?
Ca v-a finantat din plin?
[(Au ) + (Ag )] - (C≡N)
Poate prin procedee anteindustriale - minerit tradiţional, …şteamp, troc, … - să vezi ce turism eficient ar ieşi la Roşia Montană dacă e bine organizat - ficare turist ar putea încerca participarea şi poate dă peste ,,norocu’ bun” contra unei sume !?!
Să vină EI să-l ia nu să li-l dăm noi !
Oricum - de ce ni-e frică nu scăpăm…
Aşa că...
1• Din frontul de lucru minereul să fie împachetat imediat (în containere corespunzătoare) şi transportat - fie cu trenul, fie auto sau naval ori chiar aero - ( !,,navigabilizarea'' Mureşului pe Tisa la Dunăre şi de aici spre Constanţa sau / şi Amsterdam ! şi…)
2• Astfel, e c o l o g i z a r e a z o n e i se uşurează considerabil
3• Devine necesară îmbunătăţirea infrastructurii de transport (1•)
4• Ajuns la doritori, minereul poate fi tratat aşa cum ni se propune nouă - adică ! ,,ecologic'' . Ei – cei râvnitori de aur , - ACOLO la ei să-l tehnologizeze cum vreau ei şi să se ecologizeze cât doresc iar pe noi, AICI să ne lase ,,ne-beneficiarii’’ tehnologiei aceleia;
şi ne-îmbunătăţitori de natură…(vrem ,, împreună cu natura’’ – nu deranjatori (stricători) de natură şi nici promiţători cum că poate cândva, vom fi cumva reparatorii ei …)
•….Măcar aşa ne-am alege şi noi cu ceva infrastructură…
…de-o fi una de-o fi alta
CUM E SCRIS ŞI PENTRU NOI…
! Aurul şi-Argintul nostru
TOT, - da ‘ TOT - nu-i pentru noi …
Din experienţa mea, ( am lucrat ca geolog, câţiva ani buni, în explorarea zăcămintelor auro-argentifere), rezerva estimată, de obicei nu se confirmă. Cantitatea de aur extras va fi diferită de cea prognozată. De obicei în minus. Lucrările de refacere a mediului vor fi mult mai costisitoare, mai ales că la prelucrare se foloseşte ceanura. „Rana” produsă Apusenilor va fi vizibilă sute de ani. Locuri de muncă vor fi puţine şi pe termen scurt. În maxim 16 ani toţi cei care speră să aibă un loc de muncă vor fi şomeri, bolnavi şi la fel de săraci. Copiii lor vor locui într-un deşert de care se fac vinovaţi taţii lor, prin prostia de a accepta această exploatare.
În 16 ani de exploatare se pot întâmpla multe, la fel ca în alte zone. Preţul aurului poate scădea şi atunci compania, ca orice companie, va sista, pentru o perioadă exploatarea, trimiţând oamenii în şomaj până ce preţul aurului va creşte. (Aşa se întâmplă în ţările din lumea aIII-a, unde sunt permise astfel de exploatări masive). Atunci va fi prea târziu pentru a se începe alceva în zonă.
Acum, când încă mai există vestigii arheologice, unicat în lume, când încă mai sunt peisaje superbe, cu puţină voinţă politică şi fonduri europene, se mai poate face ceva pentru o dezvoltare durabilă a zonei. Cred că se vor găsii suficienţi voluntari cu idei şi dragoste de natură care s
Ce fel de afacere faceti domnilor ministri?? La a cui buzunare priviti?? Ce face poporul acesta secatuit de tot ce avea?? Fabricile le-ati vandut investitorilor straini (care le-au distrus voit) si au ramas milioane de oameni fara munca privind la mana altuia. Dintr-o tara exportatoare am devenit o tara importatoare. Cum se numesc cei care mai mult cheltuie decat castiga?? ...suntem o tara falimentara...chiar vreti sa depindem numai de altii?? NICI O CIANURA NU DISTRUGE MAI MULT DECAT ATI DISTRUS VOI DUPA 1990. ASA CA NU NUMAI CIANURA TREBUIE ELIMINATA, CI SI INVESTITORUL STRAIN, CARE E MAI RAU DECAT O CIANURA. REFACETI TEZAURUL TARII, chiar daca ar trebui ca romanul sa sape cu cazmaua. Lasati aurul Romanilor!
Vindem aur curat, nu imprumutam de la banci straine (care nu urmaresc decat sa ne robeasca) .
Ce fel de afaceri stiti sa faceti clica de hoti ce sunteti!!!! Cat va revine?? Va votat poporul sa fiti cu el nu cu dusmanii! Aurul a fost si este al romanilor, nu al "guvernului de 3 zile" cat veti fi voi! Este cel mai mare filon de aur si voi il vindeti pe NIMIC?? Este averea- zestre a romanilor NU a voastra! Nu mai fiti patroni pe bunurile poporului, pentru ca v-ati inbogatit destul.
"MUNTII NOSTRI AUR POARTA,
NOI CERSIM DIN POARTA IN POARTA"
fratilor, sa ne unim fortele, aurul e al nostru al romanilor..nu al GUVERNULUI TRADATOR!..