Capitalul social al Petrom va fi majorat cu circa un miliard de euro, din care contributia Ministerului Economiei si a Fondului Proprietatea va fi de peste 400 milioane euro, au declarat vineri, surse apropiate Guvernului. Aceasta declaratie vine dupa ce directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, a spus joi ca va purta discutii cu reprezentantii viitorului Guvern pentru a-i convinge sa participe la o posibila majorare a capitalului, in vederea derularii de investitii.

"Sper ca viitorul Guvern va lua in calcul paticiparea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi facuta pentru investitii", a declarat Mariana Gheorghe citata de NewsIn.

Aceasta considera ca prin participarea la majorarea de capital, Guvernul si-ar creste profitabilitatea, "pentru ca astfel vor aparea noi investitii in economia romaneasca, iar o investitie duce si la cresterea profitabilitatii companiei, astfel ca vom plati mai multe taxe".

Pe langa majorarea de capital, Petrom are in vedere si alte solutii pentru atragerea de fonduri, anume piata financiar-bancara si alinierea pretului gazelor din productia interna la cel de import.

Investitiile Petrom in 2010 se vor ridica la aproximativ un miliard de euro, din care cea mai mare parte va fi alocata pentru explorare si productie.

Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni. Ministerul Economiei detine o participatie de 20,64%, iar Fondul Proprietatea controleaza 20,11% din titluri. Restul de 8,24% din actiuni sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.