Oltchim va plati 13 milioane de euro companiei Petrom pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim, tranzactia fiind conditionata de obtinerea autorizatiilor din partea autoritatilor fiscale si de concurenta, se arata intr-un comunicat al companiei remis BVB. Totodata, cele doua companii au convenit ca datoriile combinatului chimic catre Petrom, de 112,4 milioane de lei, sa fie reesalonate pe o perioada de trei ani.

Activele transferate sunt instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.

"Transferul acestor active are la baza decizia managementului Petrom de a se concentra asupra operatiunilor de baza ale companiei in vederea cresterii eficientei, petrochimia reprezentand o activitate secundara", se arata in comunicat.

"Integrarea Oltchim cu petrochimia de la Arpechim reprezinta unica sansa de revitalizare a activitatii petrochimice din Romania. Aceasta tranzactie va duce la cresterea capitalizarii bursiere a Oltchim, cu beneficii directe pentru actionarii nostri si va genera noi locuri de munca pentru judetele Arges si Valcea”, a declarat Constantin Roibu, director general al Oltchim.

Cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimiei din Arpechim vor fi transferati la Oltchim. Acestia vor continua sa beneficieze de prevederile Contractului Colectiv de Munca incheiat la nivel Petrom, pentru cel putin un an, in conformitate cu prevederile legislatiei privind protectia angajatilor in cazul transferului de intreprindere sau parti din aceasta.

Aceasta tranzactie nu are un impact material asupra situatiei financiare a Petrom SA, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor Petrom SA, respectiv din valoarea anuala a cifrei de afaceri nete a companiei, se mai arata in comunicat.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa, in conditiile in care activitatea companiei depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 de milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.

La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni ale acestui an, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.