La sfarsitul anului 2006, ponderea in PIB a cheltuielilor cu personalul bugetar a fost de 6.3%, procent care s-a pastrat aproximativ acelasi si la sfarsitul anului 2007 (6.5%), acest nivel fiind unul normal pentru o tara europeana.

A venit anul 2008 insa, iar alegerile parlamentare din 30 noiembrie au declansat o intrecere intre partide in ceea ce priveste initiativele de cresterile a salariilor din sectorul bugetar, consecintele fiind urmatoarele:

1. doar in luna decembrie a anului trecut, cheltuielile de personal au totalizat 12.6 miliarde lei, adica 3.2 miliarde euro sau 2.4% din PIB (!!), astfel ca la nivelul intregului an, ponderea cheltuielilor cu personalul a ajuns la 8.4% din PIB. Practic, in decembrie 2008, 72% din totalul incasarilor bugetului general consolidat s-au dus pe cheltuieli de personal.

2. cresterea absolut iresponsabila a acestor cheltuieli in 2008 a avut efecte negative in 2009, an in care economia a scazut comparativ cu anul trecut, incasarile la buget au scazut si ele, insa cheltuielile de personal au crescut, astfel ca la sfarsitul lunii octombrie, ponderea cheltuielilor cu personalul bugetar a ajuns deja la 7.9% din PIB, iar la sfarsitul anului procentul va depasi 9%, cu toate masurile de reducere a cheltuielilor luate in noiembrie si decembrie.

Cu alte cuvinte, un an de iresponsabilitate (2008), va avea consecinte negative care nu vor putea fi corectate decat prin 2015-2016, ani in care ponderea acestor cheltuieli in PIB va reveni in jurul a 6-7%.

Cine poarta de fapt responsabilitatea concedierilor din sectorul public?

Anul trecut, PSD-ul a propus cresteri de salarii, PDL-ul nu s-a impotrivit, iar PNL-ul a implementat aceste cresteri (cu exceptia notabila a cresterii salariilor profesorilor), astfel ca toata clasa politica este practic responsabila pentru majorarea cheltuielilor de personal in 2008 si 2009, iar PNL mai poarta si responsabilitatea supradimensionarii sectorului public in timpul domnului Tariceanu.

Acum, Guvernul Boc este obligat sa concedieze o parte dintre persoanele angajate in perioada 2005-2008, iar PSD si PNL, aflate in opozitie, ar trebui sa se abtina de la a critica prea mult guvernul pe aceasta tema, cele doua partide fiind de fapt autorii morali ai acestor concedieri.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.