





Bani aruncati - De ce ar trebui statul roman sa blocheze intentia OMV de a majora capitalul social al Petrom
In 2004, un Parlament inconstient vota in unanimitate legea pentru privatizarea Petrom. Cea mai mare companie romaneasca era cedata unor outsideri austrieci in conditii cel putin dubioase: OMV platea statului 669 milioane de euro pentru preluarea a 33% din actiuni si, in urma unei majorari de capital social de 801 mil euro, devenea actionar majoritar.
O clauza a contractului de privatizare prevedea plata timp de zece ani de catre statul roman a unei sume de 60 milioane de euro anual pentru activitatile de ecologizare (parca asa suna clauza, sper sa nu ma insel). Cu alte cuvinte, cei sase sute de milioane platiti de OMV se intorceau catre Petrom in zece rate.
Marele castig (daca poate fi numit asa), sustin cei care au parafat privatizarea, ar fi asa-zisa actiune de aur pe care o detine statul. Aceasta permite un drept de veto statului, cu toate ca este actionar minoritar.
Recent, OMV si-a exprimat intentia de a opera o majorare a capitalului social la Petrom. In total, OMV doreste sa pompeze aproximativ un miliard de euro pentru dezvoltarea capacitatilor de extractie si productie. In subsidiar, cel mai probabil, actionarul majoritar al Petrom doreste sa-si majoreze cota de detinere, prin fortarea unei majorari de capital social acum, cand statul se afla intr-o saracie lucie.
In mod cu totul surprinzator, Ministerul Economiei (care detine 20,64%) a anuntat ca participa la majorare. La fel si Fondul Proprietatea (20,11%). Marea intrebare care se pune este daca merita aruncati banii pe aceasta majorare, iar opinia mea este ca nu. In mod normal, actiunea initiata de OMV ar trebui blocata.
Articol integral pe blogul Trenduri Economice.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU