Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a atras la bugetul general consolidat 478,37 milioane de lei (aproximativ 110 milioane de euro) in luna noiembrie, in urma efectuarii a aproape 6.800 de inspectii fiscale. Potrivit unui comunicat al ANAF, principalele nereguli constatate au fost sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile si intocmirea incompleta si necorespunzatoare a documentelor contabile.

ANAF a realizat 1.399 de inspectii fiscale generale, 3.159 de inspectii fiscale partiale, 991 de controale inopinate, 749 de controale incrucisate si 484 de cercetari la fata locului.

"In urma constatarilor organelor de inspectie fiscala, au fost stabilite sume suplimentare la bugetul general consolidat in valoare de 478.371.936 lei. Totodata, pentru deficientele constatate au fost aplicate 1.317 de amenzi contraventionale in suma totala de 2.773.960 lei si au fost inaintate organelor abilitate in vederea continuarii cercetarilor 129 sesizari penale pentru un prejudiciu de 156.396.554 lei", se mai arata in comunicat.

Principalele nereguli constatate de inspectorii fiscali au fost: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, nefunctionarea la sediul social declarat, inregistrarea in evidenta contabila de facturi fiscale emise de societati tip ”fantoma”, efectuarea de tranzactii fictive.

Actiunile de control desfasurate de inspectorii fiscali au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comert, precum si realitatea si legalitatea operatiunilor comerciale, se mai arata in comunicat.