Preturile productiei industriale, a caror evolutie reprezinta pentru companii cam ceea ce este inflatia pentru populatie, au crescut in noiembrie cu 0,6 % fata de octombrie 2009 si cu 2,6% fata de noiembrie 2008, se arata intr-un comunicat remis marti HotNews.ro, de catre Institutul National de Statistica (INS).

Pe sectoare de activitate, cresteri de preturi s-au inregistrat la produsele din industria extractiva cu 1,4 la suta si industria prelucratoare cu 0,6 la suta. O scadere cu 0,1 la suta s-a inregistrat la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, in timp ce preturile la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare au ramas la acelasi nivel fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, cele mai importante cresteri de preturi s-au inregistrat la produsele din industria energetica (+1,2 la suta), industria bunurilor de uz curent (+0,5 la suta), industria bunurilor de capital (+0,4 la suta), industria bunurilor intermediare (+0,3 la suta). Scaderi de preturi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (-1,0 la suta).

Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) masoara evolutia de ansamblu a preturilor produselor/serviciilor industriale fabricate si livrate de producatorii interni intr-o anumita perioada (denumita perioada curenta) fata de o perioada anterioara (denumita perioada de baza sau de referinta), in primul stadiu de comercializare a produselor/serviciilor.