Comisia Europeana a avizat achizitionarea companiei britanice Cadbury de catre grupul american Kraft Foods. Conditia este insa ca entitatea nou formata sa renunte la operatiunile Cadbury din Romania si Polonia de fabricare de produse din ciocolata, informeaza Mediafax.

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, s-a declarat multumita de conditiile impuse pentru avizarea tranzactiei, aratand ca preluarea Cadbury de catre Kraft nu va avea efecte negative asupra competitiei si consumatorilor din spatiul Uniunii Europene.

"Luand in considerare masurile corective propuse, Comisia a ajuns la concluzia ca tranzactia nu ar restrange in mod semnificativ concurenta efectiva in Spatiul Economic European sau in vreo parte importanta a acestuia", se arata intr-un comunicat publicat miercuri seara de Comisia Europeana.

Atat Kraft, cat si Cadbury reprezinta doua nume importante pe piata europeana a producelor din ciocolata.

Kraft a lansat o oferta publica de peste 10 miliarde de lire pentru cumpararea Cadbury, insa compania britanica a respins oferta, iar actionarii acesteia nu par entuziasmati de propunerea grupului american.

Comisia Europeana a semnalat, totusi, probleme de concurenta in sectorul produselor de ciocolata din Polonia si Romania, tari in care cotele de piata ale acestor doua companii sunt extrem de ridicate, iar marcile acestora se afla in stransa concurenta.

Pentru a rezolva aceste probleme, Kraft s-a angajat sa cesioneze activitatile Cadbury legate de fabricarea de dulciuri comercializate sub marca Wedel pe piata din Polonia si activitatile Cadbury in sectorul produselor de ciocolata din Romania.

Cadbury a cumparat in iunie 2007, prin fondul Vantas International, 93,2% din titlurile fabricii Kandia-Excelent din Bucuresti, listata la Bursa de Valori Bucuresti, de la Axis Investments si Meinl Bank, pentru aproape 100 milioane de euro. Ulterior, grupul a achizitionat participatiile minoritare si a delistat compania, in mai 2008.