Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

ANAF: Incepand din 11 ianuarie, am sporit competentele Garzii Financiare

Competentele Garzii Financiare au fost sporite in zona combaterii evaziunii fiscale, de la inceputul acestei saptamani. Anuntul a fost facut de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care a precizat ca noile competente se refera la incheierea de acte de control pentru stabilirea starii de fapt fiscale. Modificarile vizeaza si constatarea imprejurarilor privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal, iar comisarii pot sesiza, dupa caz, organele de urmarire penala. Potrivit noului act normativ, comisarii Garzii Financiare pot efectua monitorizari si verificari necesare prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor de evaziune fiscala.

Aproape 200.000 de firme suspendate, dizolvate sau radiate in 2009. Au mai ramas 690.000 de persoane juridice

Peste 20.000 de firme si-au suspendat activitatea anul trecut. Cele mai multe companii care s-au suspendat s-au inregistrat in Moldova; mai exact, in Bacau s-au suspendat de 50 de ori mai multe firme decat in 2008, iar la Vaslui, de aproximativ 40 de ori mai multe, anunta Oficiul National al Registrului Comertului. Cele mai putine astfel de exemple sunt in Giurgiu si Teleorman. Alte 43.000 de companii romanesti s-au radiat voluntar, fata de 17.000 in urma cu doi ani.

Rata inflatiei din 2009: 4,74%, depasind tinta asumata de BNR pentru al treilea an consecutiv

Inflatia a coborat la 4,74% anul trecut, dar Banca Nationala a Romaniei a ratat pentru al treilea an consecutiv tinta asumata. BNR avea pentru finalul lui 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, informeaza Institutul National de Statistica. In luna decembrie, preturile de consum au crescut cu 0,32% fata de luna anterioara, din cauza scumpirii alimentelor si a marfurilor nealimentare. Banca Centrala a adoptat tintirea inflatiei in 2005, insa a reusit sa isi atinga obiectivul doar in 2006.

Banca centrala a SUA a obtinut un profit record in 2009, de 52,1 miliarde dolari

Banca centrala a Statelor Unite a obtinut anul trecut un profit record, de peste 52 de miliarde de dolari. Rezerva Federala Americana obtine castiguri in principal din dobanzile asupra instrumentelor financiare pe care le cumpara de pe piata, precum si din dobanzile la imprumuturile acordate bancilor, in cadrul operatiunilor de refinantare. Conform reglementarilor, Rezerva Federala transfera intregul sau profit Trezoreriei, exceptand suma alocata sub forma de dividende celor 12 banci regionale. Astfel, in acest an, Banca Centrala americana va transfera Trezoreriei 46 de miliarde de dolari.

China a majorat nivelul rezervelor minime obligatorii, in incercarea de a preveni supraincalzirea economiei

China a majorat nivelul rezervelor minime obligatorii, incercand sa previna supraincalzirea economiei. Banca centrala a Chinei a anuntat ca rata rezervelor minime obligatorii va creste, incepand de la mijlocul acestei luni, cu 0,5 puncte procentuale. In comunicatul bancii nu se arata care este nivelul actual al rezervelor minime obligatorii; presa de la Beijing scrie insa ca in prezent nivelul este de 14,5% pentru bancile mari, urmand a ajunge la 15%. Cresterea nivelului nu se aplica si bancilor mici si mijlocii. Anuntul este cel mai recent semn al guvernului de la Beijing ca intentioneaza sa tempereze creditarea. Modificarea survine dupa intensificarea temerilor privind cresterea inflatiei, supraincalzirea economiei si explozia creditelor neperformante.