Falimentele vor aparea cu mai mare agresivitate dupa luna martie, cred reprezentantii firmelor de insolventa. Numarul firmelor care isi cer singure insolventa creste rapid, ceea ce nu bucura deloc bancile. Tribunalele aproape ca nu mai fac fata avalansei de dosare legate de falimente. Despre cum decurge un proces de insolventa, cum sa „descurci” afaceri cu care nu ai nimic in comun, de ce se tem bancile de insolventa companiilor, cititi in interviul acordat HotNews de Florin Cristica, asociat coordonator la Fineco Insolvency si colegul sau, Ionut Vaduva.

Asculta interviul cu Florin Cristica si Ionut Vaduva

Descarca interviul in format MP3

Practic, dumneavoastra preluati managementul firmelor...

Fineco Insolvency: Da, preluam oarecum managementul fiecarei societati.

Pai va pricepeti la toate afacerile pe care le preluati?

Fineco Insolvency: E drept, trebuie sa ai cunostinte din toate domeniile. Pentru ca poti ajunge sa iei o moara, o fabrica de ulei, una de prestari servicii, cine stie... Fiecare are un anumit specific si un grad de dificultate. Sunt situatii cand preluam afaceri cu sute de salariati, fiecare cu problema lui. Sunt situatii in care creditorii sunt foarte agresivi si isi vor banii rapid.

Si cum faceti concret?

Fineco Insolvency: De regula nu ne bucuram de colaborarea fostilor manageri. Punem oameni noi, alesi din esalonul doi al companiei, facem o analiza a afacerii...

Dati-mi un exemplu de afacere pe care ati preluat-o si ati pus-o pe picioare.

Fineco Insolvency: Avem in portofoliu o fabrica de bere de pilda. Am angajat o persoana de incredere, pentru ca e bine sa inlocuiesti managementul care a adus firma in situatia asta si de regula iei pe cineva din linia a doua care se pricepe la afacerea respectiva si care trebuie sa puna in practica deciziile noastre...

Pe urma?

Fineco Insolvency: Apoi, analizam businessul pornind de la partea tehnica si inlaturam balastul.

Concret, ce ati facut?

Fineco Insolvency: In cazul acestei fabricute de bere am renuntat la imbutelierea la sticla, ramanand doar productia la PET. Am dat o parte dintre oameni afara pentru ca nu am avut ce sa facem... Nu a fost usor, dar mandatul nostru a fost sa rentabilizam afacerea.

De ce nu a facut vechiul management analiza asta si sa fi renuntat el la...?

Fineco Insolvency: E mult mai greu atunci cand esti implicat? Cati din tara au facut asta?

PIC. Ei au angajat PricewaterHouse sa faca o restructurare si cu toate astea nu au reusit.

De ce?

Fineco Insolvency: A fost prea tarziu. Dar revenind, cati dintre managerii care vad ca se apropie de faliment mai gasesc resurse ca sa angajeze o firma pentru a le analiza businessul? Ca si consultantii aia te costa... Multi spera intr-o minune care sa-i readuca la suprafata. Iar minunea nu se produce.

Bine, dar nu cred ca toate insolventele sunt din cauza managementului local...

Fineco Insolvency: Nu, am avut un caz in care chinezii au intrat pe piata si au scos o firma locala din afacere.

Cum asa?

Fineco Insolvency: Discutam de o firma specializata in productia de ceramica. Era o fabrica cumparata din Marea Britania - unde daduse faliment - si adusa aici. Aveau contracte foarte bune cu producatori de cafea, care le comandasera cani. Stiti, din acelea care se dau la promotii. Cumperi o cafea si primesti o cana...

Da, stiu. Si...?

Fineco Insolvency: Pai si au venit chinezii care au adus cani la un pret de 10% din pretul firmei de la noi, care a pierdut contractele, a intrat in datorii si in final...

Continuarea, in fisierul audio.