Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila incalcare a Legii Concurentei de catre Asesoft Distribution prin preluarea controlului asupra distributiei de produse IT a Flamingo International, constand in anumite relatii comerciale si a activitatii de service in garantie, se arata intr-un comunicat al autoritatii de concurenta. In cadrul acestei investigatii, inspectorii autoritatii au realizat o inspectie inopinata la sediul Asesoft Distribution. UPDATE: Asesoft Distribution sustine ca tranzactia respecta legea si nu necesita o notificare catre Consiliul Concurentei

”Nerespectarea obligatiei de a nu implementa o concentrare economica inainte de autorizarea acesteia de catre Consiliul Concurentei reprezinta o incalcare grava a regulilor privind controlul fuziunilor si achizitiilor. De aceea, Consiliul Concurentei va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a se asigura ca agentii economici respecta aceste reguli”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Conform prevederilor Legii Concurentei este interzisa punerea in practica a unei operatiuni de concentrare economice pana la emiterea unei decizii de catre Consiliul Concurentei.

„Asesoft Distribution colaboreaza cu Consiliul Concurentei in investigatia pe care acestia au declansat-o si a pus la dispozitia inspectorilor de concurenta toate informatiile necesare,” a declarat intr-un comunicat, Razvan Ziemba, director executiv Asesoft Distribution.

Noi consideram ca operatiunea prin care Asesoft Distribution a preluat o parte din activitatea de distributie a Flamingo International a respectat legea si nu a necesitat o notificare catre Consiliul Concurentei, nereprezentand o operatiune de concentrare economica in sensul dispozitiilor Legii 21/1996. Mai mult, noi am facut publice detalii cu privire la preluarea contractelor de distributie de la Flamingo International inca de la momentul finalizarii discutiilor, in martie 2009, ” a mai spus Razvan Ziemba.

Flamingo International a anuntat in luna martie a anului trecut ca directioneaza un numar de contracte detinute de divizia de distributie catre Asesoft Distribution, in cadrul politicii sale de a se orienta catre o politica bazata pe vanzari directe. Respectivele contracte reprezentatu aproximativ 15% din cifra de afaceri aferenta anului 2008 a Flamingo.

Asesoft Distribution mai detine controlul, in comun, impreuna cu alte persoane fizice, asupra Dante International SA si Emag International, societati prezente pe pietele de comercializare cu amanuntul de produse IT, electronice si electrocasnice din Romania, operatiunile de preluare a controlului in comun fiind autorizate de catre Consiliul Concurentei in noiembrie 2009.