Consiliul Concurentei a avizat preluarea de catre Oltchim a activitatilor de petrochimie de la Arpechim, se arata intr-un comunicat al autoritatii, incheierea tranzactiei fiind conditionata de obtinerea acestei autorizatii. Oltchim va plati 13 milioane de euro companiei Petrom pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim.

"Consiliul Concurentei a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de societatea Oltchim Ramnicu-Valcea, prin dobandirea controlului unic asupra activelor aferente activitatii de petrochimie, detinute anterior de Petrom. Activele achizitionate se afla pe platforma industriala Arpechim, unde sunt situate si activele aferente activitatii de rafinare, care raman la Petrom", se arata in comunicatul autoritatii de concurenta.

Consiliul Concurentei mai aminteste ca activitatea de pretrochimie de la Arpechim si-a oprit productia in luna noiembrie 2008, iar instalatiile au intrat in consevare. Acestea isi vor relua activitatea dupa preluarea de catre Oltchim.

Oltchim si Petrom au ajuns la mijlocul lunii decembrie la un acord pentru preluarea activitatilor de petrochimie de la Arpechim. Pe langa cele 13 milioane de euro ce vor fi platite pentru aceste active, cele doua companii au convenit ca datoriile combinatului chimic catre Petrom, de 112,4 milioane de lei, sa fie reesalonate pe o perioada de trei ani.

Activele transferate sunt instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.

Totodata, cei aproximativ 560 de salariati din cadrul activitatii de petrochimie din Arpechim vor fi transferati la Oltchim.

In acest moment, Oltchim lucreaza la capacitate redusa, in conditiile in care activitatea companiei depinde in mare parte de rafinaria Arpechim. Incepand cu luna noiembrie 2008, Petrom a sistat livrarile de etilena si propilena catre Oltchim. Astfel, aceasta societate nu poate sa mai functioneze in conditii normale, inregistrand in mod constant pierderi.

Pentru a ajuta Oltchim, in luna iulie 2009, Guvernul a aprobat un mecanism pentru contractarea unui credit de 339,2 milioane de euro, care va fi garantat de catre stat in proportie de maxim 80%. Astfel, Oltchim a primit aprobarea de la comisia interministeriala de la Eximbank pentru o garantie de stat in valoare de 49,6 milioane de euro in vederea cumpararii petrochimiei de la Arpechim. La scurt timp, PCC SE, actionar in cadrul combinatului, a inaintat in instanta o cerere prin care a solicitat anularea hotararii de acordare de catre Eximbank a garantiei de stat. Insa, instanta a respins contestatia PCC cu privire la acordarea garantiilor de stat in favoarea Oltchim.

Grupul PCC a depus in 18 septembrie 2009 o plangere la Comisia Europeana, prin care cerea ca garantia prevazuta a fi emisa de Eximbank pentru creditul de 62 milioane euro sa fie inclusa in investigatia Comisiei Europene declansata la 15 septembrie 2009, sau initierea de catre Comisie a unei proceduri separate de investigatie in privinta acestei masuri.

La mijlocul lunii noiembrie, Comisia Europeana a anuntat ca a lansat o procedura oficiala de investigatie, in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat din Tratatul CE, cu privire la garantia in valoare de 49,6 milioane de euro emisa de Eximbank in favoarea Oltchim.

Oltchim Ramnicu Valcea a inregistrat pierderi de 172,51 milioane de lei in primele noua luni din 2009, de peste sase ori mai mari decat in perioada similara din 2008.