Infrastructura de transport din Romania trebuie sa fie o prioritate pentru Guvern, considera membrii Consiliului Investitorilor Straini, care au precizat ca pentru finantarea lucrarilor din acest domeniu trebuie atrase fonduri europene. De asemenea, acestia au spus ca proiectele in parteneriat public-privat, precum segmentul de autostrada Comarnic-Brasov, ar trebui continuate.

Niciodata nu vor fi indeajuns de multi bani. Banii care sunt trebuie directionati catre un anume proiect si nu distribuiti catre mai multe proiecte.

Markus Wirth, CEO Holcim

Markus Wirth, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Straini si director general al Holcim Romania, este de parere ca fondurile bugetare alocate investitiilor in infrastructura ar trebui directionate catre un proiect clar, care sa fie finalizat, si nu catre mai multe proiecte.

"Niciodata nu vor fi indeajuns de multi bani. Banii care sunt trebuie directionati catre un anume proiect si nu distribuiti catre mai multe proiecte, pentru ca altfel nu se termina niciunul. Orice proiect care se suspenda este unul costisitor", a declarat Wirth.

El a mai spus ca Guvernul ar trebui sa atraga bani de la Uniunea Europeana pentru proiecte de infrastructura, in conditiile in care Romania este eligibila pentru sume substantiale din fondurile europene.

Shachar Schaine: E greu sa atragi investitori daca nu ai infrastructura

"Este foarte greu sa atragi investitii daca nu ai infrastructura", a declarat Shachar Schaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, care a mai precizat ca si turismul este afectat de calitatea proasta a drumurilor. El a aratat ca parcurgerea a 1.000 de kilometri in Romania dureaza de doua ori mai mult decat in tarile din vestul Europei.

Ar trebui ca in acest an, in care avem un buget redus, Ministerul sa faca pregatirile pentru ca in 2012-2013, cand isi mai revine bugetul, sa se poata demara lucrari de infrastructura.

Markus Wirth, CEO Holcim

Reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini au precizat ca au inaintat autoritatilor mai multe propuneri privind imbunatatirea legislatiei in domeniul achiziilor publice de infrastructura rutiera. Consiliul sustine drept criteriu general de atribuire cel mai mic cost evaluat pentru lucrari, bunuri si servicii generale, si cea mai bine cotata propunere pentru servicii de consultanta in cazul licitatiilor publice.

Totodata, investitorii straini sustin ca sistemul judiciar ar trebui optimizat in ceea ce priveste procedurile de contestare a licitatiilor, prin imbunatatirea si accelerarea procedurilor de actiune in pretentie, precum si prin impunerea sanctiunilor de descurajare autoritatilor contractante.

Investitiile straine ar putea creste in 2010

Shachar Shaine, presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, este de parere ca investitiile straine directe ar putea creste in 2010 comparativ cu anul anterior, insa nu vor depasi nivelul din 2008.

"Speram ca investitiile straine directe sa fie mai mari decat in 2009, chiar daca nu la nivelul din 2008. Primul lucru care trebuie sa se intample este stabilizarea fiscala. Cu stabilitate fiscala si cu un guvern functional speram sa atragem mai multe investitii", a declarat Shachar Shaine.

El a mai mentionat stabilitatea cursului de schimb si scaderea dobanzii de politica monetara printre factorii care pot atrage noi investitii in economie.

Consiliului Investitorilor Straini are in prezent 110 membrii, care au investit pana in prezent in Romania peste 30 miliarde de euro si au aproximativ 180.000 angajati.