Potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INSSE) volumul afacerilor din comertul cu amanuntul (cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor) a scazut anul trecut cu 10,3%, cea mai puternica „frana” fiind reducerea vanzarilor de carburanti.

In decembrie comertul si-a mai revenit, inregistrand usoare cresteri ale volumului, de 9,6%. Cel mai puternic au crescut vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun, care au urcat cu 23,4% fata de noiembrie, din cauza cumparaturilor facute cu ocazia Sarbatorilor de iarna.

Unele patronate din industria alimentara au repetat la inceputul lui 2010 mai toate amenintarile din 2009: ca vom avea de suportat scumpiri mari, indeosebi la carne si la produse din carne, dar si la multe alte produse. S-a adeverit ceva din ce ne-au spus in 2009? Absolut nimic

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR

Comparativ cu decembrie 2008, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a scazut in decembrie 2009 atat ca serie bruta, cat si ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 8,5% si, respectiv, cu 6,1%, se mai arata in comunicatul Statisticii.

Pe fondul unei inflatii in scadere, a presiunilor salariale tot in scadere, a importurilor avantajate de un leu apreciat, a scumpi produsele ar echivala cu taiatul cracii de sub picioare.

Motivul invocat de patronatele din industria alimentara, cel al taxei fast-food, este insuficient argumentat. Nivelul taxei, care urmeaza sa fie negociat cu firmele (si care inca nu a fost aprobat) poate fi absorbit de companii, fara sa fie trecut in pretul final.

Evolutia preturilor la carnea de pasare, lapte si paine, in 2009
Evolutia preturilor la carnea de pasare,
lapte si paine, in 2009
Sursa: Napoleon Pop, membru CA al BNR

„Jucatori dintre cei care, an de an, in ianuarie, produc un zgomot inflationist asurzitor, amenintandu-ne de pe ecranele televizoarelor ca vom vedea scumpiri cum n-am mai vazut, s-au grabit si in 2010 sa aiba initiativa. Au facut singura miscare pe care o stiu si pe care o repeta la fiecare inceput de an.

Unele patronate din industria alimentara, a caror agresivitate nu se dezminte niciodata, au repetat la inceputul lui 2010 mai toate amenintarile din 2009: ca vom avea de suportat scumpiri mari, indeosebi la carne si la produse din carne, dar si la multe alte produse. S-a adeverit ceva din ce ne-au spus in 2009? Absolut nimic. Tabloul miscarii preturilor de consum de-a lungul anului trecut, dominat de dezinflatie si nicidecum de inflatie, este edificator”, explica Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.