Un sfert dintre fostele microintreprinderi vor trece cu bine peste criza, una din cinci se va transforma in PFA iar restul ar putea da faliment, a declarat pentru HotNews, Mirela Serban, managing partner al R&M Audit, a sasea firma de consultanta din Romania dupa cifra de afaceri.

Descarca fisierul audio in format MP3

Reprezentantul R&M Audit, care a realizat un studiu pe aceasta tema,mai spune ca o firma din patru va incepe sa plateasca noul impozit pe profit, umfland la maximum cheltuielile si apeland la o serie de inginerii financiare si fiscale legale. „Deja am avut solicitari din partea unor companii pentru a-si muta afacerile - inca din 2009- in zone

Am avut inca din 2009 solicitari din partea unor companii pentru a-si muta afacerile in zone offshore. De la un un volum anual al afacerilor de 100.000 de euro, devine mai eficient sa te muti in paradisuri fiscale.

Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit

offshore. De la un impozit anual de 20.000 de euro incolo, adica un volum anual al afacerilor de 100.000 de euro, devine mai eficient sa te muti in paradisuri fiscale. Companiile care prefera sa isi reloce sediul businessului vin din zona serviciilor si IT-ului, fara sa se limiteze insa la aceste domenii”, a spus Mirela Serban.

  • Statul nu va acumulta bani in plus la buget

"O Persoana Fizica Autorizata plateste o singura data impozitul de 16 la suta pe profit, fara a mai plati si alt impozit pe dividende. Comparand cu platile catre stat in sistem de microintreprindere, cand se plateau trei la suta impozit pe venit, plus 16 la suta impozit pe dividende, reiese ca de la aceasta categorie statul nu va acumula bani in plus la buget", a mai spus Mirela Serban, managing partner R&M Audit.

Dupa parerea acesteia, multe firme ar putea lua in calcul varianta functionarii sub umbrela unui offshore, avand in vedere costurile din ce in ce mai reduse si variantele simple de functionare.

Calculul de rentabilitate pentru infiintarea unei companii offshore, respectiv suma de la care merita a fi infiintata, este in functie de business-ul caruia i se aplica aceasta solutie. De exemplu, in cazul unei societati cu activitate si profituri generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine in general rentabil de la un profit impozabil de minimum 20.000 de euro.

  • Taxarea unei firme offshore - de la 0-5%

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000- 1.800 euro, pana la 3.000- 4.000 de euro, depinzand de tara in care este infiintat, tipul de activitate, legislatie, acorduri internationale etc.

Mirela Serban, R&M Audit

Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000 - 1.800 de euro, pana la circa 3.000 - 4.000 de euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat, tipul de activitate desfasurata, legislatie, acorduri internationale etc.

In ceea ce priveste scutirea procentuala pe profit, prin utilizarea unei companii offshore se poate obtine o taxare chiar si de zero pana la cinci la suta, raportat la baza de impozitare/de impunere.