Romanii au castigat in medie 111 lei la salariul net in luna decembrie 2009 fata de luna anterioara, ca urmare a acordarii de bonusuri si prime de vacanta, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Astfel, salariul mediu net a ajuns in decembrie la 1.477 lei, cresterea medie depasind rata inflatiei, mai precizeaza comunicatul INSSE.

  • Salariile cele mai mari au fost cele din banci (peste 4000 de lei), iar cele mai mici, in turism (810 lei)

Angajatii din banci au avut cele mai mari salarii si in decembrie, castigand in medie 4.111 lei, in vreme ce persoanele care lucreaza in hoteluri si restaurante au avut un salariu mediu de 810 lei.

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2009 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 107,8%, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a crescut usor.

Viteza de crestere a salariilor a cunoscut diferente puternice. Astfel, daca in in pescuit si acvacultura salariile au urcat cu 41,0%, in segmentul editurilor si in cel de sanatate, cresterile au fost de numai 1%.

  • Salariile bugetarilor au scazut in medie cu 1%

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 0,8%. Bugetarilor li s-a micsorat salariul in medie cu un punct procentual, lucru care denota o reforma insuficienta a sectorului, iar pe segmentul exporturilor de mobila si al turismului, de unde se asteapta o crestere viitoare a veniturilor, salariile sunt printre cele mai mici din piata.

Potrivit INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.