Consiliul Concurentei analizeaza preluarea de catre Zoneline Cipru, parte a grupului Mechel, a companiei Donau Commodities Romania si indirect a societatii Laminorul Braila, producator de metale feroase si feroaliaje, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Autoritatea de concurenta va evalua operatiunea de concentrare economica din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, in conformitate cu regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice.

Potrivit legii, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care realizeaza pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

Din analiza preliminara a operatiunii propuse, a reiesit ca aceasta este o concentrare economica orizontala, partile implicate fiind concurente pe unele dintre pietele relevante.

"Consiliul Concurentei invita partile terte interesate sa ii prezinte eventualele observatii sau puncte de vedere, in legatura cu modul in care operatiunea notificata le afecteaza sau le poate afecta propria activitate", se mai arata in comunicat.

Zoneline este o companie inregistrata in Cipru care face parte din grupul Mechel. In Romania, grupul Mechel controleaza o serie de societati comerciale, dintre care Mechel Steel Targoviste, Mechel Steel Campia Turzii si Ductil Steel Buzau sunt active in domeniul siderurgic.

Donau Commodities are ca obiect de activitate principal comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice, iar Laminorul Braila este activa in domeniul siderurgic, avand ca obiect de activitate principal productia de metale feroase sub forme primare si cea de feroaliaje.