Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care reprezinta companii ce detin 95% din piata locala de asigurari, acuza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI), care sustine ca ar reprezenta peste 400 de service-uri auto independente de "impostura", de incercarea obtinerii de beneficii si posibil cartel, cerand public Consiliului Concurentei sa se autosesizeze. Oficialii ASSAI contesta acuzatiile UNSAR si spun ca asteapta interventia autoritatii de concurenta.

"Initiatorul campaniei - directorul Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) - isi dovedeste impostura, in contextul in care pretinde ca reprezinta (citam dintr-o declaratie publica a acestuia) peste «60% din service-urile auto independente din Romania» sau (conform altor declaratii preluate de media) afirma ca asociatia numara «peste 400 de membri». Conform informatiilor centralizate la nivelul UNSAR, din cele cateva mii de service-uri partenere ale asiguratorilor, doar cateva zeci (sub 5%) sunt membri activi ai ASSAI", se arata in comunicatul UNSAR.

UNSAR: ASSAI urmareste benficii proprii, care in final ar duce la cresterea primelor de asigurare

Uniunea care reprezinta asiguratorii mai sustine ca detine documente prin care potentialilor aspiranti la statutul de membru al ASSAI li se cere renegocierea conditiilor de lucru cu societatile de asigurari, respectiv solicitarea unui tarif orar de 80 lei fara TVA/ora si decontarea materialelor auxiliare, renuntarea la furnizorii impusi de catre firme de asigurari si cumpararea pieselor direct de catre service sau ca timpul (manopera) de chituire sa se normeze suplimentar.

"Propunerea acestor teme drept scopuri ale existentei ASSAI este o dovada a faptului ca interesele reale care justifica functionarea aceastei asociatii nu au nicio legatura cu «promovarea unor masuri de imbunatatire a protectiei prin asigurare a cetateanului roman». In fapt, prioritatile ASSAI urmaresc obtinerea de avantaje pentru membrii sai, prin presiuni asupra societatilor de asigurari, care ar insemna inclusiv cresterea costurilor cu despagubirile, ce ar avea ca efecte directe ridicarea nivelului primelor de asigurare", mai sustine UNSAR.

Mai grav, sustine uniunea este ca obiectivele ASSAI "intrunesc elementele constitutive ale formarii unui cartel, prin impunerea de catre grupul membrilor acestei asociatii a unor tarife unice de reparatii", drept pentru care solicita public Consiliului Concurentei sa se autosesizeze.

ASSAI contesta acuzele UNSAR si se arata deschisi spre o investigatie a Consiliului Concurentei

Contactat de HotNews.ro, Cristian Muntean, director al ASSAI a contestat acuzele UNSAR privind solicitarea tarifelor mentionate, mentionand ca asteapta investigatia autoritatii de concurenta.

"(...) ca replica la acelasi comunicat de presa al UNSAR in care reprezentantii acestei organizatii sustin ca sunt in posesia unui document prin care activitatea ASSAI ar contraveni principiului liberei concurente, dorim sa ne exprimam deschiderea pentru a se declansa o ancheta in acest sens prin intermediul Consiliului Concurentei – singurul abilitat sa stabileasca eventuale nereguli in aceasta materie. In plus, ASSAI mentioneaza ca membrii sai practica tarife orare diferite, acest fapt fiind in evidenta neconcordanta cu acuzatiile UNSAR, pe care le consideram nefondate", a precizat Cristian Muntean.

Cat despre numarul service-urilor pe care le reprezinta, Muntean spune ca lista este confidentiala.

"Asa cum v-am declarat, ASSAI reprezinta peste 400 de service-uri independente. Lista membrilor este confidentiala. Are rost sa va mai spun ce presiuni se fac asupra membrilor pentru a parasi asociatia?", a mai spus Muntean.

Oficialii Consiliului Concurentei nu au putut fi contactati.

ASSAI organizeaza un miting luni in fata sediului CSA, acuzand "abuzurile asupra asiguratului din partea asiguratorilor rau platnici" care se fac sub "supravegherea" Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. CSA a reactionat miercuri replicand ASSAI ca "nu are competenta legala de a interveni in litigiile comerciale aparute intre societatile de service si societatile de asigurare". CSA a mai amintit ca tarifele RCA si Casco sunt stabilite exclusiv de catre asiguratori si ca aceste tarife sunt notificate si nu aprobate de catre CSA.