Rata somajului a ajuns la 8,1%. Somerii din mediul privat, de 4,5 ori mai multi decat cei de la Stat
Numarul total al somerilor depaseste 740.00 de persoane. din care barbatii reprezinta mai mult de jumatate. Rata somajului a depasit media de 8,1%, nivel comparabil doar cu anul 2003, cand somajul urcase la 8,6%.
In luna ianuarie au fost inregistrati cu 31.599 mai multi someri (740.982 persoane) decat in decembrie 2009.
Potrivit comunicatului ANOFM, din cei 740.000 de someri, 605.371, provin din mediul privat, ei reprezentand de 4,5 ori mai multi decat cei disponibilizati de unitatile bugetare.
Potrivit estimarilor oficalilor FMI, rata somajului ar putea urca in acest an la 10% in Romania, urmand sa scada in partea a doua a anului, odata cu reluarea activitatilor economice.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Dar cum pleaca foarte multi rata este intr-un fel "artificiala".
Se mai pling acum cei de la stat ca-i da afara ? cand privatii au disponibilizat atat de multi oameni? ei (cei ramasi acasa de la privat...) cui sa se plinga ?
Dar uit mereu ca... Romania e impartita in doua: cei care muncesc si cei angajati la stat !
Daca tu vezi munca la stat (degeaba), da tu o tura pe la medic si ia-ti ochelari.
Statul functioneaza dupa reguli romanesti si economia privata dupa regulile economiei de piata. Politicienii n-au fost capabili sa adapteze regulile romanesti la rigorile economiei de piata.
De ce crezi ca as fi fraier si puturos, cunosti un loc de munca pentru mine si nu m-as duce, nu as face?
Pe astia nu se pot da afara pt ca au pile si din restul daca s-ar da afara nu ar mai avea cine sa faca treaba( aia care se face cum se face).
Ce vad acum:
Ca angajatii de la stat sunt "delicati".Ei trebuie suportati in permanenta si mai cer si mariri de salariu.Si chiar stiu pe cineva care era in aceeasi situatie ca mine dar "i s-a gasit un post" la Guvern.
Tara asta e un PUTREGAI din punct de vedere al echitatii sociale.
In Romania (conform INSSE) la sfarsitul lunii noiembrie 2009 erau inregistrati 683.123 someri, DIN CARE 400.692 someri platiti, ceilalti fiind neplatiti.
In alta ordine de idei, nu va inteleg micimea gandirii in momentul in care acuzati statul ca de de munca si nu concediaza la fel ca in privat, pai aluia de la privat ii convine sa dea afara din acel moment il doare in cot de ce se petrece cu angajatul lui ca trece la stat, dar statul daca da afara tot el plateste somaj, daca vrei sa faci reforma o faci cand ai bani nu cand esti in galeata.
Bugetul de stat este format din accize si taxe in proportie de peste 70 %, impozitele pe venitul angajatilor din privat reprezinta pana la 6% din veniturile de la bugetul de stat, asa ca .............
Intrati pe
http://www.csspp.ro/uploads/files/100115-buletin-lunar-decembrie-2009_8h8q.pdf
si vedeti cate persoane au aderat la pilonul 2 de pensii si o sa vedeti ca sunt mai multe decat numarul de angajati total din economie.
Adevarul este ca sunt multi salariati care au fost disponibilizati de firme prin "acordul partilor " si ptr.care AJOFM nu plateste somaj (art 55 lit b)si sunt cu miile in tara !!! Deci adevaratul somaj este MULT MAI MARE !!!!!!!!!!!1
Dupa mintea unora ar trebui sa mai angajam vreo 400.000 de bugetari ca sa nu mai plateasca statul somaj si sa trecem cu bine peste criza.