China Investment Corp (CIC), fondul suveran de investitii al Chinei, detinea, la finele anului trecut, actiuni in valoare totala de 9,6 miliarde de dolari la cateva zeci de companii americane, se arata intr-o instiintare adresata autoritatii americane de reglementare a pietei de capital, potrivit AFP. Astfel, in portofoliul de investitii al China Investment Corp se afla actiuni ale unor grupuri precum Citigroup, Morgan Stanley si Coca-Cola, sau titluri ale companiei canadiene Teck Resources.

Valoarea actiunilor detinute la Morgan Stanley se ridica la 1,7 miliarde de dolari, in vreme ce actiunile Teck Resources detinute de CIC sunt evaluate la 3,5 miliarde de dolari, se arata in instiintarea adresata US Securities and Exchange Commission. De asemenea, fondul mai controleaza actiuni emise de grupul siderurgic ArcelorMittal, de companiile farmaceutice Pfizer si Merck sau grupul telecom Motorola.

Fondul de investitii administreaza in prezent active de 300 miliarde de dolari, din care 110 miliarde de dolari sunt la companii din afara Chinei, arata Z-Ben Advisors, o firma de cercetare din Shanghai.

"O lectura mai atenta a raportului arata un anhajament remarcabil de mic pe companii din SUA si sugereaza ca expunerea reala a CIC pe SUA este creata prin intermediul unor terte parti sau a altor structuri", mai arata analistii Z-Ben Advisors.

China Investment Corp a fost infiintat la sfarsitul anului 2007 pentru a ajuta China sa gaseasca alternative mai profitabile pentru investitiile sale tradititonale, precum obligatiunile Trezoreriei SUA.