HotNews.ro a transmis Live Text principalele declaratii din cadrul seminarului: "Asiguratorii si service-urile auto. Parteneriat sau competitie ?", organizat marti de Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).
Principalele declaratii:
Angela Toncescu, presedinte CSA:
- Din toate notificarile transmise de catre asiguratori CSA, am constatat ca majorarea tarifelor RCA este o falsa problema. In primul rand pentru ca tarifele RCA nu au crescut de la an la an atat de mult incat sa sperie pe cineva.
- Anul trecut tarifele RCA au crescut in medie cu 10-15%, influentate de mai multi factori. Pe de alta parte daca ne uitam la daunele platite de asiguratori, in fiecare an daunele au crescut cu 30-40%, si atunci e firesc ca asiguratorii sa intervina pentru a-si reduce costurile.
- Nu CSA stabileste tarifele RCA. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor stabilea tarifele RCA in anii '90-2000.
- Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a presupus obligatia liberalizarii tarifelor RCA si cresterea gradului de cuprindere in asigurare.
- Daca vom scadea gradul de cuprindere in asigurare Romania ar putea sa aiba probleme grave si impotriva Romaniei s-ar putea declansa o procedura de infringement.
Pe asigurarile RCA, piata de asigurari pierde constant. De mai bine de 5 ani e pierdere neta.
Singurele motive pentru desfasurarea acestei activitati de catre societatile de asigurari sunt dorinta de a castiga cota de piata, iar pe de alta parte faptul ca nu poti refuza unui client cu care ai incheiat un anumit portofoliu RCA. Asiguratorii sunt obligati sa lucreze pe aceasta linie de business.
Tarifele sunt sub cele normale si genereaza pierderi, insa suntem constienti ca puterea de cumparare in Romania e mai mica decat in Vestul Europei.
Claudiu Stefanescu, director executiv al Organismului de certificare sisteme in cadrul RAR:
- RAR autorizeaza service-urile auto. Prin autorizare, certificam doar capabilitatea service-ului de a face anumite servicii. Nu noi garantam si calitatea serviciilor.
- Se fac supravegheri anuale, iar in cazul unor reclamatii, aceste supravegheri se inmultesc. Clientii ar trebui sa verifice daca service-urile au aceste autorizatii.
Marinela Nemes, director al directiei juridice al CSA:
- Fiecare asigurator recomanda pagubitilor sa-si repare masinile la un anumit service. Nu stiu sa existe o conditionare in contractele de asigurari de efectuare a reparatiilor. Acestia pot solicita la orice service autorizat. Exista recomandare, nu conditionalitate.
- In plus, garantia la piese nu e oferita niciodata de service-ul auto. Service-urile nu pot da decat garantie la manopera.
Mihai Halalau, director directia daune auto, Uniqa Asigurari:
Am observat ca o parte din unitatile reparatoare (service-urile auto) autorizate de RAR foloseau piese care nu erau de origine dar le facturau la pret de piese originale, iar adaosul ajungea si pana la 500%. Vrem sa platim pretul corect.
Silviu Vasilescu, reprezentant dealer auto Skoda:
Foarte multi dealeri auto au de incasat bani de la asiguratori pentru reparatiile facute, intre 1-2 miliarde lei vechi. Noi personal avem de incasat de la toti asiguratorii cu care lucram 7 miliarde lei vechi.
Angela Toncescu, CSA: Toate sesizarile pe care le primim le verificam si intervenim daca este cazul, dar sunt 5 milioane de asigurati auto, este imposibil sa vedem problemele la fiecare service.
Reprezentant service auto, din sala: Nu suntem aici sa ne dam in judecata. Daca ar fi sa dea in judecata toate service-urile auto asiguratorii din Romania, cred ca s-ar bloca tribunalele.
De castigat nu castiga pe linia de RCA, dar un client cu o polita RCA poate incheia si o polita Casco sau o polita de locuinta.
Ai inteles acum?
Ele nu desfasoara o activitate comerciala corecta, bazata pe profit. Ele vor sa vanda RCA cu orice pret, ca sa aiba lichiditati din care sa plateasca in aceasta ordine: 1. impozitele la stat; 2. salariile grase ale rudelor celor de la CSA 3. salariile personalului; 4. bonusuri managerilor 5. premiile din campania de promovare; 6. daune. Cum vand cel mai ieftin, adesea nu prea mai raman bani pentru plata daunelor, dar asta nu intereseaza pe cei de la CSA, pentru ca situatia grea din piata (asiguratori in pierdere, foarte multe daune neplatite, datorii imense catre service-uri, foarte multe reclamatii de la pagubiti) nu se regasesc si in evolutia averilor lor, care este spectaculos pozitiva.
Incorect.
Asiguratorii intervin pentru a-si mentine marjele de profit la aceleasi cote (ametitoare, fie vorba intre noi) nu pentru a-si reduce costurile.
Consulta raportarile anuale ale CSA-ului. S-ar putea sa ai o problema cu intelegerea termenilor dar atunci nu mai fa pe desteptul.
Indiciu, cat e salariul unui CEO in asigurari?
Boc n-are nicio treaba ca nu sunt bugetari.
Un salariu mediu din domenii precum telecom / banci / etc, functie de executie au un venit mediu de aprox. 800 EUR. Inmulteste cu 36 si ai un raspuns.
Succes in campania ta...:)))
deci tradus pe intelesul meu ar fi cam asa:
Daca nu le cereti mai mult bani prostovanilor si nu faceti ceva ca sa va cresteti marja de profit, sa stiti ca veti avea de-a face cu noi (UE). O sa va batem la fund pana va reveniti. hai, puneti mana si cresteti taxele
..scuze dar trebuie sa ma opresc aici. mi-au dat lacrimile. trebuie sa-mi caut batista.
Discount ai avut intotdeauna dar doar la acelasi asigurator. De anul asta insa discountul se va aplica oriunde iti vei incheia asigurarea.
Anul asta de exemplu asigurarea RCA aproape s-a dublat fara de anul trecut cum ati facut dv. socoteala ca a crescut cu doar 10-15 %?
In plus de marirea asta uriasa, anul asta ati mai bagat si treaba cu istoricul fiecarui sofer care de fapt reprezinta o alta marire de RCA pentru cei ce au daune. Imi puteti spune atunci de ce s-au marit toate RCA-urile chiar si pt soferii fara daune cat timp o sa taxati suplimentar pe cei ce au daune si care va aduc pierderi asa cum afirmati?
Si asa ca o concluzie: chiar ne credeti imbecili pe toti sa credem ca firmele de asigurari functioneaza in pierdere an de an? Sa fim seriosi totusi...
Odata cu criza au scazut preturile la masini, piese, etc. Numarul de masini asigurate a crescut foarte mult, iar societatile de asigurari vor sa dea lovitura sub pretextul liberalizarii pietei. Ar fi cazul sa protestam. Exista vreo petitie macar?
De ce unii chiar trebuie sa deschida gura sa debiteze ineptii n-am sa inteleg vreodata.
- anul asta 2010 pentru acelasi matiz polita este 3,5 milioane
cum poate sa minta sa spuna ca e o crestere de 10%?
//.(editat de HotNews.ro)
Ai avut anul trecut vreo dauna?
Mie mi-a crescut RCA-ul doar cu 150 lei, adica 20%, deci nu stiu de unde scoateti dublarile astea?
Singurul scenariu posibil pentru dublare este ca anul trecut sa fi avut incheiat RCA-ul la cel mai ieftin asigurator si anul asta la cel mai scump.
Daca provoc un accident, daunele se platesc pe polita masinii mele, apoi vand masina si-mi iau alta noua, inseamna ca am devenit un sofer mai bun ?!
Tarifele diferentiate dupa capacitatea motorului sunt o alta prostie... Chiar conteaza daca indoi (atat de rau incat trebuie schimbata) o usa de Ferrari lovind-o cu o Skoda sau cu un scuter ?! Paguba este aceeasi, indiferent de costul politei de asigurare.
Repet: asigurarea trebuie sa fie a conducatorului auto, nu a masinii, ca doar nu face masina de capul ei accidente !
In rest numai comentarii plangacioase ale unor protocale spalacite.
E a nu-stiu-cata-oara cand propun o solutie logica la aceasta problema nationala, dar n-are cine s-o ia de pe forumuri si s-o duca la cei in masura sa schimbe legile...
Poate ca si jurnalistii de la Hotnews ar putea prelua unele idei si sa le propage spre dezbatere publica...
La prima vedere pare o idee buna, dar ce te faci cu o familie(4 persoane) care are o singura masina si fiecare mebru are permis de conducere? Vor trebui sa plateasca 4 RCA in loc de unul cat e acum.
- RCA nediferentiat
Pare la fel de buna ideea la prima vedere, numai ca, daca se va implementa, valoarea RCA-ului platit ar trebui sa fie cumva media RCA-urilor platite acum. Si nu-i convine unuia cu o masina de 1200cmc sa plateasca cat plateste acum unul cu 2000cmc (sa zicem ca media ar fi pe-acolo).
Oricum ai da-o, vor fi destui nemultumiti.
Un sistem care sa-i multumeasca pe toti si sa fie 100% corect nu exista nicaieri in lume.
La prima vedere, la persoanele fizice, pentru familia cu 4 soferi si o masina se poate incheia RCA in care sa fie trecuti toti cei 4 membrii ca si soferi. Daca unul din ei are dauna cu acel auto plateste mai mult la reinnoirea RCA-ului. Ce te faci insa atunci cand dai masina unei cunostinte.
Eu ii spun limpede pe primii doi (ordinea intre ei nu o cunosc): Carpatica si Euroins. Sa gasesti service-uri care lucreaza cu ei este aproape imposibil, despre refuzuri aberante de a despagubi este plin internetul si sunt sigur ca se regasesc si in reclamatiile primite de CSA, masini blocate in service-uri pentru lipsa plata sunt nenumarate.
As dori ca fiecare proprietar de masina lovita de alta sa primeasca RCA de la asiguratorul unde si-a incheiat el RCA-ul.
O mai avea atunci conceptia de a lua cel mai ieftin RCA pe principiul ca nu eu ma folosesc de el?
Nu toti asiguratorii sunt rau platncici la politele RCA asa ca nu trebuie generalizat din cauza catorva asiguratori.
Si inca un lucru care se uita prea usor, fraudele. Intr-o tara de hoti astea au ajuns ceva normal nu?
Mai bine lasati gargara pe forum si la munca cu voi ca nu va fura nimeni painea de la gura!
Si daca e ceva neinregula in tara asta este sistemul care creaza tzatze pline de tupeu ca voi! Cea mai mare rusine este sa deschizi gura si sa graiesti neadevaruri, Sa acuzi fara sa stii despre ce vorbesti! Asa ca inainte de a va inscrie la discutii pe acest forum informativa!
lasati taiatul de frunza la caini si mergeti la munca daca vreti bani!
Mie mi-a crescut cu 100% la Allianz, fara sa fi avut vreo dauna, si cu greu am gasit la BCR cu 40% mai scump ca anul trecut.
Am vrut sa fac la o firma cat de cat cunoscuta, nu la firme semi-necunoscute gen Euroins etc