Guvernul rus intentioneaza sa organizeze licitatii in urmatoarele luni pentru a oferi pachete de actiuni in companii de stat, ca parte a unui program de a privatiza intreprinderile de stat, a declarat marti un responsabil de la Kremlin, citat de Ria Novosti.

Arkady Dvorkovich a sugerat ca primele companii care vor fi scoase la licitatie sunt cele de transport, logistica, cele constructoarede nave, precum si aeroporturile.

"Practica arata ca societatile de stat sunt in mod normal, mai putin eficiente decat societatile in proprietate privata", a spus Dvorkovich, explicand decizia guvernului de a privatiza companiile de stat.

Analistii spun, cu toate acestea, ca planurile guvernului de a privatiza companiile de stat sunt menite sa acopere deficitul bugetului de stat, in 2010,estimat la 6,8% din PIB-ul tarii.

Anterior, surse guvernamentale declarau ca lista intreprinderilor mari pregatite include cea mai mare companie de transport maritim Sovcomflot, portul comercial Novorossiisk Prognoza in partea de nord-est a Marii Negre, portul Vanino de pe coasta Pacificului rus, portul Murmansk in nord-vestul Rusiei, precum si portul Tuapsede la Marea Neagra.

In discursul sau privind starea natoiunii, adresat in fata ambelor Camere ale Parlamentului la sfarsitul anului trecut, presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat societati de stat au murit din perspectiva utilitatii lor, nu au avut nici viitor si ar trebui sa fie reorganizate si ulterior privatizate.