Compania baimareana Romaltyn Mining a intrat in proprietatea celui mai mare producator de aur din Europa, controlat de miliardarul rus Mihail Prohorov, scrie publicatia electronica emaramures, care precizeaza ca KazakhGold Group Limited, care detinea societatea, a fost achizitionata de Polyus Gold. Reluarea productiei de aur la fosta uzina Aurul Baia Mare nu este insa de actualitate.

Mihail Prohorov era considerat, in 2009, cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimata la 11 miliarde de euro.

Pentru a i se permite extragerea aurului din sterilul minier prin cianurare, noul proprietar al Romaltyn Mining trebuie sa construiasca o statie de epurare performanta.

Romaltyn Baia Mare nu poate insa incepe productia fara o noua statie de epurare. "Procedura de solicitare a autorizatiei de mediu este finalizata inca din anul 2007, insa pentru a primi aceasta autorizatie, fara de care nu pot incepe productia, Romaltyn trebuie sa indeplineasca niste conditii, printre care sa finalizeze lucrarile la instalatia de cianurare, care reduce continutul din tulburele de steril pana la parametri legali", a declarat seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan.

Deocamdata, Romaltyn executa operatiuni de monitorizare, paza, tratare si evacuare a apei din iaz. "Conditiile de siguranta sunt respectate, nu sunt motive de ingrijorare, chiar si atunci cand sunt precipitatii sau cand evacueaza apa trebuie sa ne informeze. Noi avem anual trei controale, chiar la sfarsitul acestei luni vom face primul control din acest an", a declarat seful Garzii de Mediu.

Specialistii exclud o noua poluare de anvergura celei din anul 2000

Accidentul ecologic din 30 ianuarie 2000, cand aproximativ 100.000 de metri cubi de steril si cianuri s-au scurs din iazul de decantare de la Bozanta, ajungand pana in Tisa, nu poate fi repetat, crede seful Garzii de Mediu Maramures.

"Disfunctionalitatile de atunci au fost remediate. De exemplu, acum cele patru tancuri de lesiere 'vinovate' pentru acel accident au fost expertizate cu ultrasunete si au o grosime aproape dubla fata de cea prevazuta de lege (peretii sunt de un centimetru grosime). Apoi, fiecare tanc are o basa colectoare (niste gropi betonate, ermetice) a carei capacitate este de doua ori mai mare decat cea a tancului”, a explicat Crisan.

Mina de aur din spatele Flotatiei Centrale Baia Mare

Miza exploatarii aurului prin cianurare in Baia Mare consta in concentratia deseurilor miniere (sterilul) de la iazul central al uzinei Aurul, situat in spatele Flotatiei Centrale.

Conform masuratorilor, din cauza tehnicii rudimentare folosite in mineritul maramuresean in perioada comunista, in acest steril auro-argintifer a ramas o concentratie aurifera de 0,4 grame de aur pe tona.

Si acolo sunt 10 tone de steril. De asemenea, exista si perspectiva aducerii materiei prime (steril), din tari in care procedura de extractie a aurului prin metoda cianurarii este interzisa. Singurele tari din Uniunea Europeana in care se folosesc cianuri in extractia aurului sunt Anglia si Spania.