- Despagubirile se vor achita in cel mult 10 zile
Potrivit CSA, pana acum in astfel de situatii, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate, noua masura urmand sa permita pagubitilor sa solicite intai plata despagubirilor si ulterior sa efectueze reparatiile necesare.
In plus, despagubirea va fi achitata in termen de maximum 10 zile de la depunerea ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, fata de 15 zile, cat era pana acum.
- In cazul unor suspiciuni de frauda, investigatiile vor fi anuntate in cel mult 10 zile si nu vor depasi 3 luni
O alta schimbare vizeaza daunele susceptibile de frauda. Asiguratorii care au suspiciuni cu privire la dauna RCA si intentioneaza investigarea cazului, vor fi obligati sa le comunice in scris acest lucru atat asiguratului cat si pagubitului in termen de zece zile de la data avizarii daunei. Investigatiile nu se pot intinde pe mai mult de 3 luni, mai arata oficialii CSA.
"Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana acum societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate", a declarat presedintele CSA, Angela Toncescu.
Aceste modificari vin dupa ce in ultima perioada, o serie de service-uri auto s-au plans ca au sume mari de recuperat de la asiguratori pentru reparatiile efectuate in baza politelor Casco si RCA. Scandalul dintre asiguratori si service-uri dateaza de cateva luni, gestul CSA fiind un pas in directia impacarii celor doua tabere.
- Cristian Muntean, ASSAI: Pe fond, lucrurile raman neschimbate
"Stiti ce inseamna "de la data depunerii ultimului document"? Este o formula nefericita pe care din pacate au mentinut-o. Depunerea ultimului document inseamna momentul in care se termina investigatia. Daca aceasta dureaza 3 luni de zile, inseamna ca despagubirea nu va mai fi achitata in 105 zile, ci in 100 de zile. E mai bine, corect, dar nu se spune nici in lege si nici in aceste modificari, ce sanctiuni primeste compania de asigurari in situatia in care refuza efectuarea platii in acel termen. Sunt niste asa zise schimbari, dar pe fond lucrurile raman neschimbate. Nu a adus nici un fel de modificare majora fata de vechile norme", a declarat Cristian Muntean.
- ASSAI: Euroins si Carpatica sunt companiile cu cele mai mari intarzieri la plata din piata, iar CSA nu face nimic
In opinia directorului ASSAI, "companiile de asigurari raman in continuare copii rasfatati ai CSA", Muntean precizand ca a avertizat CSA fata de companiile cu cele mai mari intarzieri la plata facturilor de reparatie inca de anul trecut, fara ca autoritatea sa intreprinda vreo actiune.
"Euroins si Carpatica sunt companiile cu cele mai mari intarzieri la plata. In prezent, daca in Bucuresti sunteti lovit de un asigurat RCA Carpatica sau Euroins veti avea o reala problema de a gasi un service care sa accepte o reparatie pentru aceste companii de asigurari. Eu nu cunosc nici un service care sa accepte, pentru ca intarzierile sunt de la 6 luni in sus.
Eu anul trecut am avut o intalnire cu CSA si le-am zis de Carpatica ca au intarzieri la plata. Mi-au spus sa le transmit un document excel cu toate datele. Le-am transmis peste 200 de astfel de situatii, am si confirmarea de primire a mailului dar nici pana azi nu mi-au raspuns. De ce? Pentru ca CSA protejeaza interesele companilor de asigurari nu ale asiguratilor", a mentionat Muntean.
ASSAI a transmis luni o scrisoare de protest catre autoritatile romane, in care avertizeaza printre altele ca in prezent "exista in piata doua societati de asigurare ce au grave probleme de solvabilitate si cu intarzieri de pana la 2 ani la plata facturilor de reparatii, cunoscute de Angela Toncescu, presedintele CSA, carora li se permite in continuare sa vanda polite RCA.
- Ion Vasile, fostul presedinte ASSAI: Masura CSA vine in sprijinul asiguratului
Nu de aceeasi parere este insa si Ion Vasile, fost presedinte ASSAI, care si-a anuntat luni dezaprobarea fata de protestul ASSAI, demisia din aceasta asociatie si intentia de a infiinta o noua asociatie, respectiv Patronatul Societatilor de Sevice Auto din Romania (PSSAR).
"Cred ca modificarea normelor privind RCA vine in sprijinul asiguratului si a service-urilor, astfel ca o parte din asigurati pot opta pentru a cere banii inainte, ceea ce este si in avantajul unitatii reparatoare pentru ca aceasta isi va incasa contravaloarea reparatiei direct de la asigurat si nu de la asigurator ceea ce va reduce perioada pina la incasarea facturilor, scurtand foarte mult perioada acestora de decontare si asigurand un cash flow pozitiv. (...) In toata aceasta schema are de castigat pagubitul care nu mai este afectat de un eventual litigiu ce poate aparea intre asigurator si unitatea reparatoare", a spus Ion Vasile.
- CSA sustine ca verifica indicii de solvabilitate ai asiguratorilor si ca nu poate interveni in relatiile comerciale dintre service-urile auto si asiguratori
"Permanent, CSA monitorizeaza indicatorii de solvabilitate si prudentialitate ai societatilor de asigurare, astfel incat in orice moment acestea sa-si poata onora toate obligatiile asumate prin contractele de asigurare", au precizat oficialii CSA.
Cat priveste acuzele privind masura diminuarii contributiilor datorate de asiguratori care nu s-a reflectat si in buzunarele asiguratilor, CSA sustine ca decizia a fost luata tocmai pentru a ajuta asiguratorii sa-si indeplineasca obligatiile de plata fata de asigurati.
"Prin aceasta masura s-a avut in vedere mentinerea gradului de solvabilitate al societatilor de asigurare la un nivel ridicat, astfel incat acestea sa-si poata onora toate obligatiile catre asigurati/pagubiti care au fost asumate prin contractele de asigurare", au spus oficialii CSA.
Nu in cele din urma, reprezentantii CSA au reamintit faptul ca toate contractele comerciale incheiate intre prestatorii de servicii si societatile de asigurare nu sunt supuse aprobarii CSA si prin urmare nici obligatiile companiilor de asigurare ce decurg din aceste contracte nu fac obiectul supravegherii CSA.
Pe cand un sistem NORMAL in care in momentul in care eu, lovit-pagubit, nu am nicio vina, iau RCA-ul vinovatului (vina stabiita de organele abilitate, in cazul de fata Politia Rutiera) si ma duc la service-ul autorizat (obligatoriu mai ales in cazul masinilor in garantie), aia mi-o repara si mi-o dau IMEDIAT ce e gata? Nu ar trebui sa fie treaba mea cand li se vireaza banii service-urilor. Nu trebuie sa astept eu, lovit-fara-vina, sa se vireze banii! Atat vreme cat vinovatul are RCA valabil la o firma acreditata, firma aceea ar trebui sa poata plati, nu? "Permanent, CSA monitorizeaza indicatorii de solvabilitate si prudentialitate ai societatilor de asigurare, astfel incat in orice moment acestea sa-si poata onora toate obligatiile asumate prin contractele de asigurare", citat de mai sus. :)
Dar toate astea sunt vise in Romanik!
Pai sa vedem: mi-o zgarie dorel, iau bani de la rca, mi-o zgarie costel, iau bani de la rca, etc, si la o colectie de 10 zgarieturi si cu banii in buzunar mi-o fac pe casco.
Daca are norocul si mai face inca un accident o sa plateasca doar cu 300% mai mult.
Anul asta mai merge, ca Dorel nefiind informat habar nu are ce-l asteapta.
Tu, baiat destept, iei banii de pe RCA-urile lor si-ti deschizi dosar pe Casco. La reinnoire si tu vei plati mai mult asigurarea Casco. Unde e afacerea?
Nu mai punem la socoteala ca societatile de asigurari mai vorbesc intre ele si s-ar putea sa te trezesti si cu un dosar penal de frauda.
ATENTIE: din ce scrie in comunicat aia trebuie sa-ti dea banii ca asa-i ceri tu, nu se deduce de nicaieri ca trebuie sa faci ulterior dovada folosiri lor la reparatie...eu in ipoteza asta vorbesc
Pentru cele 2 zgarieturi platesti 2 fransize, adica 200 Eur. Pentru zgarieturile alea probabil primesti de la asiguratorul RCA tot 200 Eur.
Unde mai e afacerea? Ca platesti la anul Casco mai mare? :)
Numai la furat ii sta gandul romanului.
Pentru cele 2 zgarieturi platesti 2 fransize, adica 200 Eur. Pentru zgarieturile alea probabil primesti de la asiguratorul RCA tot 200 Eur.
Unde mai e afacerea? Ca platesti la anul Casco mai mare? :)
Numai la furat ii sta gandul romanului.
pina catadicsesc cei de la asigurari sa plateasca? eu sunt patit cu ei, deci stiu ce spun.
iar pentru situatiile de care te temi tu, citeste articolul in intregime, in special partea cu FRAUDA.
si asa asiguratorilor le vor creste cheltuileile, va urma o noua majorare a preturilor ca deh...au mai mult de platit. si asa cei ce doresc sa fie cinstiti vor plati mai mult, cei ce se invart vor avea de castigat ca astea-s valorile in romanica
Cei care au auto noi au si Casco, deci discutia se pune pentru cei care au automobile mai vechi. Eu sunt de principiu ca masinile pana in 2000 sunt mai bune si mai usor de intretinut. Optiunea aceasta ar fi foarte buna din punctul meu de vedere cu conditia sa fim despagubiti la valoarea reala a pagubei.
Vor fi in concordanta cu normele europene !
Teapa !
Ajungem la mana hotilor de la service !
Ati vazut pe site-ul lor care este contributia lunara a unui service din asociatie. 100 euro. Iar la 400 service-uri cate se lauda ei ca reprezinta asta inseamna 40.000 euro. Pentru cei 3 conducatori ai asociatiei ce salariu inseamna pe luna. Cam cat al Tonceascai(care este o proasta si doar prin faptul ca nu a stiut sa isi angajeze niste oameni competenti in jurul ei care sa nu o lase in fata unor asemnea atacuri neaparata. De, fiecare pasare pe limba ei piere).
Pentru ca cea mai buna defensiva aparare este atacul ce fac service-urile. Au vazut ca vine scadenta practicilor de pana acum cand aveau adaosuri de nesimtiti, facturau piesa pe original si puneau piese pe after market(cu acceptul tacit al unor asiguratori, inspectorii de dauna avand comision de la tot aceleasi service-uri care acum tipa ca mor si nu mai pot), faceau sau nu reparatiile, asa ca acuza ele primele ca sa isi faca un cat de cat avantaj in lungile negocieri care vor urma. Succes tuturor!
Si mai puneti mana si cititi si consultati legile si angajati un jurist la ASSAI inainte sa scrieti o scriosare deschisa. Sunteti penibili!
Poate ca presedintele nu e bine sa fie din asigurari, dar macar aia de sub el/ea sa fie, ca nu cred ca vi s-ar parea distractiv sa-i explicati unui sudor profesionist ce e aia tratat de reasigurare.
Primul pas ca sa rezolvi o problema e ca mai intai sa o intelegi. Toata lumea se plange - puneti mana si munciti, faceti-va treaba bine, si incercati sa nu dati spaga si cu timpul o sa se schimbe ceva.
Zice lumea de politicieni ca sunt asa si pe dincolo - daca esti tu tare, candideaza. Ca la fotbal - daca stii tu mai bine, lasa berea si treci pe teren.
La fel si in asigurari - crezi ca intelegi, ia un CV si trimite-l la firma de asigurari, si sa vedem de ce esti in stare. Ce e drept, multi cretini sunt pe lumea asta, dar ca in asigurari in Romania mai rar.
Cauta pe www.csa-isc.ro la rubrica publicatii si vei gasi rapoartele din fiecare an.
Si inca ceva inainte de a dezinforma lumea incearca sa te informezi putin.
Referindu-ma strict la asigurarile auto: societatile de asigurare au incheiat un protocol conform caruia isi vor compensa daunele intre ele cu celeritate si fara gres.
Asiguratul beneficiaza de aceasta compensare in conditiile in care a incheiat si o polita CASCO.
Articolul indica doua societati notorii pentru modul in care administreaza dosarele de dauna.
Daca sunteti implicati intr-un accident iar vinovatul (altul decat dumneavoastra) prezinta o polita RCA emisa de Capatica, Euroins, etc si aveti calitatea de asigurat CASCO, faceti o copie dupa polita RCA a vinovatului si prezentati-va la asiguratorul CASCO.
Acesta va deschide dosar de dauna, va plati reparatiile si isi va recupera costurile de la asiguratorul RCA al vinovatului.
Se poate spune ca astfel se "forteaza" intrucatva incheierea celor doua tipuri de asigurare si prin aceasta scoaterea masinilor de valoare mica (vechi) de pe piata.
O seara buna.
EU platesc asigurare. am accident. e de datoria asigurarii mele (ca d-aia o platesc) sa rezolve situatia cu asigurarea celui vinovat sau in caz contrar sa plateasca ei pentru mine si sa-mi umfle asigurarea la reinoire. pana o rezolva, imi asigura inchiriere (tot pe banii asigurarii).
oricare alta varianta se numeste tiganie nu asigurare.
ce asigurare e aia cand eu platesc asigurare, eu alerg la asigurarea celuilalt sa ma milogesc de ei, eu imi inchiriez masina daca am nevoie din banii de buzunar. eu platesc asigurare, si tot eu le fac lor treaba