Compania Tengelmann a luat decizia vanzarii firmelor sale fiice din Romania si Bulgaria, apartinand Plus Eastern Europe GmbH. In comunicatul de presa dat in 19 februarie la sediul companiei din Mülheim an der Ruhr, patronul Tengelmann Karl-Erivan W. Haub precizeaza: „Dupa analiza atenta a tuturor optiunilor, ne-am decis pentru o vanzare catre grupul antreprenorial international Lidl“. Lidl a fost implicat anul trecut intr-un scandal legat de spionarea angajatilor sai si protocolarea datelor medicale ale acestora, interzisa prin lege in Germania.

Grupul de retaileri Tengelmann e un concern international, caruia ii apartin OBI, discounterul KiK, Kaiser`s Tengelmann, Plus si A & P. Fondata ca intreprindere familiala in 1867 la Mülheim an der Ruhr (in apropiere de Duisburg), Tengelmann a ajuns o firma de „a cincea generatie“. In anul 2008, cifra sa de afaceri a fost de 12,36 miliarde de euro, detine 4.357 de filiale si 83.665 de angajati, in 15 tari.

Discounterul german Lidl apartine grupului antreprenorial Schwarz cu sediul in Neckarsulm, de langa Heilbronn. Compania a fost fondata in anii 1930 si a fost complet distrusa in 1944. Zece ani a durat reconstructia afacerii. In 1972 sediul s-a mutat la Neckarsulm si de atunci compania s-a dezvoltat continuu, ajungand la o cifra de afaceri de 59 de miliarde de euro si 170.000 de angajati, in 2008.

Grupul Schwarz, prin firmele-fiice Kaufland Stiftung & Co KG si Lidl Stiftung & Co KG detine participatii in domeniul administratiei imobiliare. In Romania, conform informatiilor Hotnews.ro, grupul ar detine „terenuri la Medias, Iasi si Slobozia si este in continuare interesata de achizitionarea altora”. „Din grupul Schwarz face parte si reteaua de hipermarketuri cu politica de discount Kaufland care opereaza in prezent in Romania 40 de magazine”.

Retailerul Lidl nu a operat pana acum direct in Romania si Bulgaria. Prin preluarea filialelor Plus, el isi asigura un rol de lider pe aceste piete. Tranzactia va putea avea loc daca va fi considerata conforma cu legislatia de cartel si libera concurenta de piata. In Bulgaria, Plus are 23 de filiale si 820 de angajati, din 2009. In Romania, Plus a intrat pe piata de retail in anul 2005, are 96 de filiale si 2000 de angajati. Lidl declara ca angajatii magazinelor Plus vor fi si ei preluati.