"Scoala romaneasca s-a rupt de piata muncii si nu e deschisa spre domeniile noi care au aparut. In urma unui studiu pe care l-am facut, a reiesit ca nici 10% din persoanele recalificate pe banii de la buget, nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca", a declarat joi Ministrul Muncii, Mihai Seitan, la un seminar pe teme de HR. "Existau la ANOFM programe pentru cofetari sau pentru frizeri. Cat ai nevoie de asa ceva, cat sa tot recalifici in zona respectiva?, se intreba retoric Seitan.

Nici 10% din persoanele recalificate pe banii Statului nu au reusit sa isi gaseasca un loc de munca

Mihai Seitan, Ministrul Muncii

Descarca fisierul audio in format MP3

"Pentru ca o companie sa angajeze specialisti, e nevoie ca ei sa existe. Daca nu exista, se face recalificare cu oameni de care dispui. Aceasta reconversie si recalificare se poate face fie prin Agentia Nationala de Ocupare a Locurilor de Munca, fie cu ajutorul fondurilor europene.

Problema insa este marea diferenta insa intre ce pregateste scoala romaneasca si ceea ce cere piata muncii, a mai spus ministrul. Potrivit acestuia, la nivel de Guvern se discuta saptamanal despre cum sa se scurteze perioadele de acces la fonduri europene, astfel ca fondurile europene sa ajunga mai usor la aplicanti. "Problemele sunt si de comunicare- aici recunosc ca administratia nu se comporta intotdeauna "prietenos" cu aplicantii, dar trebuie sa ne supunem si rigorilor europene", a mai spus Seitan la seminarul organizat de Finmedia.

Dupa o perioada de incertitudine, guvernul a decis prelungirea masurii somajului tehnic, in care angajatorul il poate trimite acasa pe angajat cu 75% din salariu vreme de trei luni, fiind scutit de plata CAS. Efortul prognozat de Guvern este de 349 mil. lei. ȚDeja avem semnale din judete ca firmele se intereseaza de aceasta masura", a spus Seitan, fara a oferi insa cifre concrete/