AUDIO.Mihai Seitan: Scoala romaneasca e rupta "putin" de piata muncii. Cat sa tot recalificam frizeri si cofetari?
"Pentru ca o companie sa angajeze specialisti, e nevoie ca ei sa existe. Daca nu exista, se face recalificare cu oameni de care dispui. Aceasta reconversie si recalificare se poate face fie prin Agentia Nationala de Ocupare a Locurilor de Munca, fie cu ajutorul fondurilor europene.
Problema insa este marea diferenta insa intre ce pregateste scoala romaneasca si ceea ce cere piata muncii, a mai spus ministrul. Potrivit acestuia, la nivel de Guvern se discuta saptamanal despre cum sa se scurteze perioadele de acces la fonduri europene, astfel ca fondurile europene sa ajunga mai usor la aplicanti. "Problemele sunt si de comunicare- aici recunosc ca administratia nu se comporta intotdeauna "prietenos" cu aplicantii, dar trebuie sa ne supunem si rigorilor europene", a mai spus Seitan la seminarul organizat de Finmedia.
Dupa o perioada de incertitudine, guvernul a decis prelungirea masurii somajului tehnic, in care angajatorul il poate trimite acasa pe angajat cu 75% din salariu vreme de trei luni, fiind scutit de plata CAS. Efortul prognozat de Guvern este de 349 mil. lei. ȚDeja avem semnale din judete ca firmele se intereseaza de aceasta masura", a spus Seitan, fara a oferi insa cifre concrete/

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Dar nu, romanii vor toti sa se faca...jmecheri, ca asta e la moda acum....
pentru a fi ...bun... e nevoie de timp, dedicatie, experienta. aceste lucruri nu se fac pe banda rulanta
pe de alta parte airamerica are dreptate, toti vor sa se faca jmekeri. dupa cum s-a spus de multe ori, azi nu mai exista clasa de mijloc, ori esti jmeker ori esti fraier :-)
Programatori? Contabili? Juristi? Chimisti? Ca n-am inteles.
aveam toate sansele sa construim in 20 de ani un sistem solid, nu neaparat original, dar functional. acum cind timpul preseaza ne-ar fi trebuit indivizi de exceptie ca si conducatori.
sa vedem cum aplica funeriu cunostintele si experienta din vest.
singur insa nu va reusi. prin legi corecte si coerente si sustinute economic iata vedem cum si in timp de criza invataceii meseriilor din mica industrie germana si chiar franceza au un debuseu. pentru ca statele au nevoie nu numai de servicii. prefer sa-mi cumpar bicicleta facuta in "ue", mult mai scumpa odata la 5-7 ani decat sa schimb piese in continuu la una chinezeasca.
Societatea noastra actuala este impartita in neamuri calarite si neamuri calarete!
Multi dintre noi ne-am saturat sa fim cai.
CONCEDIATI 95% DIN ANGAJATII Ministerul Analfabetizarii Nationale SI VA FI MAI BINE: NU VA MAI AVEA CINE SA PRODUCA RAU.
Statul sau mai bine zis guvernul habar nu are de ce meserii are nevoia economia ramaneasca (sau se face ca nu stie) si de aceea excrocii initiaza cursuri pentru meserii usoare si atractive care atrag pe orice somer dornic de o slujba usoara si bine platita sau de unde poate sa-si traga un folos, dar de care nu are nevoie nimeni.
Si uite asa unii castiga bani multi, altii fac cursuri inutile, dar statistic este bine (reconversia profesionala functioneaza).
Nimic nu este intamplator.
well...nu i-a iesit prea bine...
problema in tara e ca si daca vrei sa studiezi la o universitate de prestigiu/scoala de meserii/pana la urma cam orice ai vrea sa studiezi...materia si materialele sunt, in general, mai vechi de 20-30 de ani. In laboratoare n-ai voie sa atingi nimic, ca sa nu se strice-ca nu sunt bani pentru altele noi...Programare insemna tot pascal si Verilog, si tot asa. Am vazut mai putine piese de electronica incipienta in muzeele din germania, decat am avut noi la laboratoarele Facultatii ETTI din Bucuresti.
Si profesorii au toti mentalitatea "daca chiar esti pasionat...inveti si singur".
Mai greu sa ajungi specialist in ceva cu o atitudine, si mai ales suport , ca asta...