Consiliul Concurentei a discutat cu toate partile implicate cu privire la eliminarea sau limitarea comisionul de rambursare anticipata pentru toate tipurile de imprumuturi acordate de banci, inclusiv pentru cele ipotecare, in conditiile in care un nivel prea mare al acestuia ar impiedica consumatorii sa isi schimbe banca si astfel ar afecta concurenta libera din piata. "Bancile mi-au spus ca daca luam masurile acestea, atunci e important ca si ipotecile sa se poata muta intre banci. Pe clienti, aceasta mutare ar putea sa ii coste pana intr-o mie de euro. Impreuna cu notarii putem rezolva aceasta problema. Pe urma, bancile au spus ca 90 de zile e prea putin pentru a modifica milioane de contracte. Ideea este ca putem gasi solutii si la aceasta problema", a declarat joi Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Descarca fisierul audio in format MP3

Ungaria - comisionul nu depaseste 1% la creditele de consum si 1,5% la cele ipotecare

Franta- nivelul comisionului este zero

Slovenia- nivelul comisionului este de 1/2 din costul de aprobare a creditului

Grecia- la creditele cu dobanzi variabile, comisionul e nul

Cum stau lucrurile in alte tari

"Suntem de acord cu proiectul de Ordonanta facut de Guvern si ANPC, care include doua prevederi cheie - prima, extinderea renuntarii la plata comisionului de rambursare anticipata la toate creditele, inclusiv cele cu garantie imobiliara. A doua prevedere este cea prin care se solicita modificarea contractelor de credit, inclusiv cele in derulare.

Din punctul nostru de vedere va creste concurenta intre banci si va sprijini reluarea creditarii. Nu inseamna ca tot creditul va reporni, dar e un element important in aceasta directie. Am vazut si pozitia Asociatiei Bancilor dar sper ca in urma discutiilor vom gasi intelegere si vom fi cu totii rezonabili", a mai spus Chiritoiu.

Constructiile sunt un sector important si periodic, il analizam. Ne uitam de la materiile prime pana la constructii si drumuri. Investigatia nu vizeaza direct sanctiuni, ci sa cunoastem acest sector important al economiei.