Potrivit opiniilor exprimate in luna februarie 2010, de catre managerii companiilor intervievati de Institutul National de Statistica (INS), in urmatoarele 3 luni se contureaza o oarecare stabilitate a industriei prelucratoare, o scadere moderata in servicii si o scadere mai pronuntata in constructii si comert.

  • In industrie, micii intreprinzatori sunt mai pesimisti

In cadrul anchetei de conjunctura din luna februarie 2010, managerii din industria prelucratoare preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -3%).

Soldul conjunctural reprezinta diferenta intre procentajul celor care vad partea plina a paharului si cei care vad doar partea goala. Altfel spus, acesta indica perceptia asupra dinamicii unui fenomen si nu trebuie confundat cu intensitatea cresterii sau scaderii pietei.

Institutul National de Statistica

  • Industria prelucratoare, stabilitate usoara 

In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o scadere, soldul conjunctural fiind de -16% pe total industrie prelucratoare (-19% la intreprinderile mici, cu pana la 50 salariati).

Pentru unele dintre activitati se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total: metalurgie; fabricarea altor mijloace de transport; substante si produse chimice (solduri conjuncturale -44%, -43% si respectiv -42%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

  • Constructiile raman pe minus

Potrivit estimarilor din luna februarie 2010, in activitatea de constructii se va inregistra, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de scadere atat a volumului productiei (sold conjunctural -22%), cat si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -22%). Managerii estimeaza tot o scadere si a numarului de salariati, atat pe total (sold conjunctural -29%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -1%).

  • Comertul-  urmeaza o perioada mai dificila  

Managerii din sectorul de comert cu amanuntul au estimat in luna februarie 2010 o scadere a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural -16%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -10%). Volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri vor inregistra scadere (sold conjunctural -19%).

Angajatorii prognozeaza, pentru urmatoarele trei luni, o scadere moderata a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -10%). Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +18%).

  • Serviciile

Conform estimarilor din luna februarie 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o scadere moderata (sold conjunctural -14%). In sectorul de servicii se estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -13%). Aceasta tendinta este data in special de intreprinderile mari (250-499 salariati). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural -3%).