Rata somajului din Uniunea Europeana s-a mentinut in luna ianuarie la 9,5%, iar cel din zona euro a fost de 9,9%, nivel similar cu cel din luna anterioara, potrivit datelor Eurostat. In perioada similara a anului trecut, rata somajului era de 8,0% in Uniunea Europeana si de 8,5% in zona euro.

Biroul de statistica al Uniunii Europene estimeaza ca numarul somerilor din cele 27 de state membre era in ianuarie de 22,979 milioane de persoane, din care 15,68 milioane in zona euro.

Fata de aceeasi luna a anului trecut, numarul somerilor a crescut cu 3,80 milioane in UE si cu 2,20 milioane in zona euro, iar comparativ cu luna decembrie, numarul persoanelor fara un loc de munca a avansat cu 136.000 in UE si cu 38.000 in zona euro.

Datele prezentate de Eurostat arata ca rata somajului a crescut in toate statele membre ale Uniunii Europene comparativ cu luna ianuarie 2009. Cele mai mici rate ale somajului au fost inregistrate in septembrie in Olanda (4,2%) si Austria (5,3%), in timp ce in Letonia (22,9%) si Spania (18,8%) s-au consemnat cele mai ridicate rate ale somajului.

Eurostat nu prezinta date cu privire la evolutia lunara a ratei somajului din Romania, deoarece tara noastra raporteaza doar datele trimestriale. In cel de-al treilea trimestru al anului trecut, rata somajului din Romania a fost de 7,2%.