IMM-urile nu vor plati, in 2010, impozitul anticipat pe profit, urmand ca noul Cod Fiscal sa includa aceasta prevedere, a declarat premierul Emil Boc, la prima sedinta de prezentare a raportului de activitate pe anul 2009 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, desfasurata marti. "Am avut luni o discutie cu ministrul Finantelor si, in cadrul modificarilor pe care le vom avea la Codul Fiscal, vom pastra si pentru 2010 aceasta prevedere de a nu se plati impozitul pe profit", a afirmat Emil Boc.

  • Nu ar fi exclus ca Guvernul sa revina asupra deciziei. Precedente exista

Nu ar fi insa pentru prima oara cand Guvernul anunta o masura si apoi renunta, cel mai recent exemplu fiind impozitul de 3% pe veniturile microintreprinderilor, care a fost retras dupa ce oficialii guvernamentali dadusera ca sigura mentinerea acestuia.

Contribuabililor platitori de impozit pe profit li se aplica de la 1 ianuarie 2010 sistemul platilor anticipate, potrivit art. 34 Codul Fiscal.

  • Suma  va reprezenta un sfert din impozitul pe profit din anul precedent,  actualizat cu rata inflatiei

Suma declarata si platita trimestrial prin sistemul platilor anticipate, in contul impozitului pe profit anual va reprezenta o patrime (25%) din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizata cu indicele de inflatie (decembrie fata de decembrie a anului anterior) estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate.

Impozitul pe profit pentru anul precedent pe baza caruia se determina platile anticipate este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fara a lua in calcul platile anticipate efectuate in acel an.