Aproape 4 pachete de tigari din 10 provin din contrabanda, pierderile bugetului de stat pe acest segment fiind de un miliard de euro anual, se arata intr-un studiu efectuat de Novel Research, la cererea principalilor producatori de tutun din Romania. "Este necesara o interventie urgenta si ferma din partea autoritatilor statului prin care sa contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul in curs la peste 1 miliard de euro", e de parere Adrian Popa, directorul Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est.

La randul ei, Gilda Lazar, director Corporate Affairs&Communications, Japan Tobacco

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat – in 2009, cele 3 companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de euro

Sursa: Rapoartele financiare ale jucatorilor

International Romania sugereaza ca notiunea juridica de "contrabanda" sa fie mai bine definita.

  • In Vest, un pachet din doua este contrafacut

“Ne exprimam ingrijorarea cu privire la amploarea fenomenului si speram sa gasim impreuna cu autoritatile caile optime pentru combaterea acestuia, in paralel cu clarificarea cadrului juridic al contrabandei - care sa fie definita in raport cu teritoriul vamal national si nu doar perimetral - si, totodata, cu stabilirea unui calendar de crestere a taxelor pe termen mediu si lung, astfel incat sa se evite pe viitor asemenea situatii de criza“, a explicat Gilda Lazar.

Conform studiului Novel Research, cel mai mare nivel al fenomenului se inregistreaza in zonele de nord si de vest, unde contrabanda cu tigarete a ajuns sa reprezinte jumatate din vanzarile totale de tigarete.

Valoarea integrala a pietei negre a tigarilor este greu de evaluat. Andrei Vasilescu, reprezentant al PM spune ca la nivelul actual al contrabandei cu tigari aceasta piata ajunge la 600 – 800 de milioane de euro anual, bani negri care eludeaza economia.

Potrivit studiului, principalele tari de unde se aduc tigarile de contrabanda sunt Republica Moldova – 32,2 % si Ucraina 22,8%. Tigarile de contrabanda mai sunt aduse si din Rusia si Serbia.

Studiul a contabilizat si zonele, pe regiunile de dezvoltare unde se comercializeaza tigarile de contrabanda. Astfel ca pe primul loc se afla zona de Vest a tarii cu 58% tigari de contrabanda din totalul de tigari vandute, pe locul doi Moldova cu 49,1% si Nord-Vestul tarii cu 47,3%

O consecinta a cresterii contrabandei este si scaderea vanzarilor de tigari produse si comercializate legal. Companiile de profil au pierdut importante procente de piata. Spre exemplu:

  • JTI a inregistrat o scadere a cotei de piata cu 4,6 puncte
  • BAT a inregistrat o scadere a cotei de piata cu 6 puncte
  • PM a inregistrat o scadere a cotei de piata cu 7,3 puncte

Descarca aici studiu Novel Research.

Reprezentantii JTI, BAT si PM au prezentat studii interne si monitorizari ale pietei care arata cum contrabanda cu tigari le afecteaza afacerile. Vezi mai jos video ce spun reprezentantii celor mai mai producatori de tigari prezenti in Romania