Incepand cu a doua parte a saptamanii urmatoare ar putea fi aprobate normele de aplicare si procedurile de lucru pentru programul Prima Casa 2, iar cele 21 de banci inscrise in program ar putea demara programul, a declarat pentru HotNews.ro Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

  • Bancile au depus oferte de doua ori cat plafonul oferit de Fond

Saramet a mai precizat ca pana luni, cand a expirat termenul de depunere a ofertelor, bancile comerciale au depus oferte de aproximativ 1,38 miliarde euro, cu 50% mai mult fata de plafonul total, de 700 de milioane de euro oferit de Fond. Fata de cele 19 banci care intrasera in Prima Casa 1, in prezent s-au mai aratat interesate si Carpatica si Romanian International Bank- RIB.

  • Programul Prima Casa 2 are garantii care pot ajunge la 75.000 euro

Potrivit lui Saramet, din cauza supra-subscrierii programului, intrarea in Prima Casa 2 se va face in sensul diminuarii progresive corespunzatoare subscrierii. BCR, BRD si Banca Transilvania, institutii de credit cu cea mai mare expunere pe Prima Casa 1, vor in continuare sa aiba cele mai mari subscrieri, a mai apreciat presedintele FNGCIMM.

In cadrul programului Prima Casa 2, pentru cei care vor sa cumpere imobile, garantia ramane la 60.000 de euro, iar pentru cei care construiesc case noi creste la 70.000 de euro si la 75.000 de euro, in cazul asocierilor.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 23 februarie, modificarea Legii 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Executivul a aprobat modificarile propuse de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului adica scaderea de la trei ani la un an a chiriei obligatorii pe locuinte, inainte de a fi cumparate de catre chiriasi, ceea ce inseamna ca locuintele vor putea fi cumparate prin intermediul noului program.