Economia Romaniei a scazut in ultimele 3 luni din 2009 cu 6,5%. Capcanele interpretarilor statistice eronate au provocat valuri de proteste

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 3 martie 2010, 10:09 Economie | Companii


Produsul Intern Brut a scazut in ultimele 3 luni din 2009 cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro de Institutul National de Statistica. Potrivit documentului, valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in Romania in ultimele 3 luni din 2009 a fost de 152,29 miliarde de lei. Agricultura si industria au fost pe plus, iar constructiile, comertul si activitatile financiare s-au contractat cel mai puternic.
 • "Prima Casa" nu pare sa fi ajutat semnificativ constructiile
 
Scaderea economica pe intreg anul 2009: -7,1%
Investitiile in 2009: scadere cu 25,3%
Consumul final- scadere cu 8,2% (populatia a redus cel mai puternic consumul- 10,8%)
 
 
INS
Singurele segmente care au inregistrat cresteri au fost agricultura, silvicultura si piscicultura (+0,7) si industria (+4,0). La polul opus, cele mai mari contractii economice s-au produs in constructii (15,9) comert (12,5%) si activitati din zona financiara (9,3%). Datele din constructii arata ca programul Prima Casa, oricat de ambitios s-a vrut sa fie, nu a imbunatatit semnificativ sectorul imobiliar. Datele INS arata ca in constructii, trimestrul IV a inregistrat un recul atat fata de trimestrul III 2009, cat si fata de trim. IV 2008. Pe cale de consecinta s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%. Impozitele nete pe produs se calculeaza scazand din impozitele pe produs (TVA, accize, taxe vamale), subventiile pe produs. Indicatorul arata practic, nivelul cererii interne.
 • Populatia a strans mai tare cureaua decat Statul
Potrivit Statisticii, din punct de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV
 
Estonia -9.4%, Spania -3.1%, Franta -0.3% ,Italia -2.8% , Cipru -2.7% , Letonia -17.9 %, Lituania -13.0% , Ungaria -5.3% , Olanda -2.2 %, Austria -1.8%,  Portugalia -0.8%,   Slovacia -2.7 %
Anglia -3.2 %
 
 
Scaderi economice (%) in trim. IV. Sursa: Eurostat
2009 cererea interna a scazut cu 9,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii investitiilor cu 25,2% .

Consumul final total a scazut cu 4%. Practic, acest consum final total aduna consumul final efectiv al populatiei (cumpararea de bunuri si servicii, precum si cheltuielile pentru consum individual ale administratiei publice, de la invatamant si sanatate pana la asistenta sociala) si consumul final efectiv al administratiei publice (servicii publice generale, aparare nationala, mentinerea ordinii publice, activitatile legislative si de reglementare etc.) s-a redus cu 4,0%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu  5,8 procente.
 • Vesti bune vin dinspre exporturile nete
Vestea buna este legata de imbunatatirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%)  si cresterii celui al exporturilor (+2,9%).   

Produsul Intern Brut estimat pe tot anul 2009 a fost de 491,27 miliarde de lei in scadere – in termeni reali – cu 7,1% fata de anul 2008, mai arata datele INS. Scaderea a fost determinata de reducerea volumului Valorii adaugate brute din toate sectoarele de activitate si, in mod deosebit din comert (-11,2%), constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%, mai arata datele INS.
 • Romania a respectat acordul. Capcanele statistice induc in eroare
Reputat comentator economic, Radu Soviani scrie  ca deficitul a fost mistificat. Ca in realitate, tintele de deficit ies din acordul cu FMI, Romania punandu-se in situatia Greciei. In realitate, neintelegerea provine dintr-o capcana statistica. Tinta de deficit a fost stabilita dupa ce a fost estimat PIB-ul, la 36,4 miliarde de lei. Care reprezenta intr-adevar, conform PIB-ului estimat, 7,2 %. Din punct de vedere al volumului si nu al procentului, acordul a fost respectat. E ca si cum ai comanda unui croitor un costum pentru un viitor absolvent, si i-ai da dimensiunile estimate. Cand copilul creste, e posibil ca acel costum sa nu ii fie pe masura, desi comanda a respectat masurile indicate cu strictete. Asta nu inseamna ca cel care a facut costumul nu si-a facut bine treaba.
 • INS protesteaza oficial
Produsul Intern Brut luat in calcul la prima estimare a deficitului bugetar se bazeaza pe o prognoza a carei marime, teoretic si practic, difera in plus sau in minus, de datele statistice efective, ce devin disponibile, ca urmare a complexitatii calculului, la un interval de peste 90 de zile, fata de ultimele estimari prognozate, scriu reprezentantii INS.
 In cazul invocat, in raport cu estimarea initiala, potrivit careia PIB ar fi urmat sa atinga o valoare de 505,5 miliarde lei,
Protestul INS
Protestul INS
Foto: HotNews.ro
datele preliminare oficiale publicate de catre INS la 3 martie a.c., au aratat o valoare de 491,3 miliarde lei.

Urmare plasarii acestui nivel al PIB sub cel prognozat, oricine, exceptandu-l pe dl. Soviani, realizeaza cu destula usurinta ca nivelul relativ al deficitului bugetar calculat la o valoare mai scazuta a PIB indica, ipso facto, o valoare procentuala corespunzator mai mare.

In orice caz, toate estimarile, atat ale INS cat si ale altor institutii implicate, s-au facut in conditii de totala transparenta, neexistand in nici un fel vreo incercare de a escamota realitatea prin modificarea discretionara a uneia dintre marimile raportului care sa conduca la falsa ipoteza generatoare de suspiciuni asupra mistificarii adevarului, cum afirma analistul de la Monney Channel.

Este indubitabil faptul ca situatia Romaniei,  dincolo de orice banuiala, nu este comparabila si, cu atat mai putin nu poate fi asimilata cazului Greciei, care a devenit, in momentul de fata, un subiect de preocupare internationala.
Institutul National de Statistica se delimiteaza ferm si protesteaza cu tarie fata de enuntul cu implicatii deosebit de daunatoare imaginii institutiilor oficiale ale statului, a Romaniei, in general.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3085 vizualizari

 • -6 (20 voturi)    
  ALOOOOO (Miercuri, 3 martie 2010, 10:18)

  Cri [anonim]

  BOC si restul portocalelor stricate, nu v-ati facut treaba de loc! Mars acasa!
  • +1 (19 voturi)    
   lasa ca face Gionel.. (Miercuri, 3 martie 2010, 10:31)

   Vali [anonim] i-a raspuns lui Cri

   Lasa ca face treaba PSD-ul cu Geona sau Ponta cap de afis sau Crinuletz. Tu nu intelegi ca acesta este contextul economic mondial actual?????
   Mai documenteaza-te. Oricine ar fi la putere nu poate face mai mult. Putea sa fie si mai rau....
   • +2 (10 voturi)    
    haha (Miercuri, 3 martie 2010, 10:59)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Vali

    uitete pe internet la ce masuri iau celelalte tari si la ce masuri luam noi.
    o sa vezi ca este o problema...
    • +6 (12 voturi)    
     Vesti foarte bune (Miercuri, 3 martie 2010, 11:42)

     Romania Noastra [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     Comparativ cu multe tari stam net mai bine, cu o economie diversificata, exporturi in crestere, importuri in scadere, cu moneda stabila si deficit sustenabil. Uitati-va in ce hal e Grecia.
     Daca o tara precum Suedia a avut PIB in scadere cu 5,2%, Romania a avut si ea un 7,1%.
     De remarcat totusi, scaderea din 2009 nu a anulat total cresterea din 2008, de peste 8%. In timp ce intr-o tara ca Ungaria scaderea 2009 a anulat cresterea modesta pe 2 ani.

     Foarte buna vestea ca industria si agricultura sunt pe pozitiv!
     Se dovedeste ca doar cu servicii si comert e imposibil de facut fata.
     Asta ne ajuta si la cresterea exporturilor si reducerea deficitului la balanta de plati.

     Sper ca acest guvern sa termine cu sindicatele si sa ia masuri clare de reducere a bugetarilor si pomenilor.
     • +1 (1 vot)    
      Scaderea consumului (Miercuri, 3 martie 2010, 12:32)

      releu [anonim] i-a raspuns lui Romania Noastra

      populatiei< urmarea a isteriei din presa. Cautati un interviu u patronul Pfanner de prin octombrie, tot pe hotnews!
    • 0 (2 voturi)    
     greseala (Miercuri, 3 martie 2010, 11:53)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui liviu_

     economiile si deficientele lor sunt extrem de diferite. Daca copii prosteste masurile de la altii te trezesti (vezi Lituania) cu efecte contrare.
     trebuie sa si gandesti nu numai sa copii.
     • 0 (2 voturi)    
      da (Miercuri, 3 martie 2010, 12:07)

      liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

      de acord cu ce zici, dar eu nu ma refeream la asurile per ansambplu.
      si in general masurile straine se bazeaza pe incurajarea consumului si ajuta la crearea a noi locuri de munca si noi facem exact invers
      • +5 (5 voturi)    
       Consumul (Miercuri, 3 martie 2010, 13:19)

       placintacubranza [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

       La ei e normal sa incurajezi consumul, la noi consumul din anii trecuti a fost umflat artificial de creditarea "doar cu buletinul". Anul trecut s-a redus consumul la valori mai apropiate de puterea de cumparare a romanilor.
       Daca era ceva ce se putea face era sa se investeasca mai mult in infrastructura, dar e greu cand ai deficit la bugetul de pensii si venituri in scadere. Deficitul imens din anii in care economia "duduia" nu a ajutat nici el prea mult.
  • 0 (10 voturi)    
   Ghinion... (Miercuri, 3 martie 2010, 10:44)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Cri

   ... daca era geoana&co la putere eram pe plus acum....

   si marmota invelea ciocolata,....
   • -1 (5 voturi)    
    Esti obsedat de marmote... (Miercuri, 3 martie 2010, 10:59)

    Pantera Roz [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

    Sau de ciocolata...Nu?!
    • 0 (0 voturi)    
     Matale n-ai simtul umorului (Joi, 4 martie 2010, 2:11)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

     Omu' a vrut sa faca o gluma. Altfel de ce pomenea de marmota?
   • +1 (3 voturi)    
    mda (Miercuri, 3 martie 2010, 10:59)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Surfer

    mai rau oricum nu putea fi (probabil nici mai bine dar...)
  • +1 (5 voturi)    
   aloo (Miercuri, 3 martie 2010, 11:15)

   geo12 [utilizator] i-a raspuns lui Cri

   dar Polonia cum de a avut 3.1% crestere economica? la ei nu e "context mondial"? Masuri gen : prima coasa 1 si 2, mentinerea functionarilor numiti politic, CAS pe dividende, alocatii si pensii micsorate, impozit forfetar, taxa pe fast-food, impozit pe profit anticipat, obligarea firmelor sa aiba 2 contabili, indatorarea tarii pt 3 generatii de romani etc... Care din masurile astea au contribuit major la insanatosirea economiei?
   • +2 (4 voturi)    
    Da de ce nu face Spania ce a facut Polonia? (Miercuri, 3 martie 2010, 17:16)

    ion [anonim] i-a raspuns lui geo12

    taticu, Polonia face ce trebuie de 10 ani. Noi in ultimii zece ani am facut numai tampenii (toate partidele)

    Daca ar fi fost atat de simplu de facut, tari precum Spania sau UK ar fi aplicat imediat metoda "minune" a Poloniei si ar fi fost pe plus. Ca ei au politicieni, nu gluma. Nu ca noi ;)

    Cand strangi la dezechilibre ani si ani la rand, nu poti sa repari porcariile astea dand repede 3 legi si doua ordonante.

    Porcariile noastre au fost (cugeta si matale cu capul matale cine sunt vinovatii, eu nu mai zic):
    - cheltuieli cu pensiile si salariile bugetare uriase: 66% din buget!!!! De unde bani de cheltuieli materiale (benzina, medicamente, calculatoare, etc). Investitiile in infrastructura au fost neglijate complet.
    - deficit urias extern: Romania a importat enorm si a exportat putin. Mai rau, cheltuiala a fost facuta in mare parte din creditare, care si aia a venit tot din exterior (banci straine)
    - bula imobiliara a crescut urias in Romania, ajunsese mp pe un apartament de 30 de ani din Bucuresti mai scump ca la Milano.
    - un raport horror intre angajati si pensionari, orice tara din Europa ar inebuni la un asa raport

    Toate aceste dezechilibre au fost create cam in ultimii 10 ani, poate si mai mult

    Si daca vreti o masura corecta a guvernului actual: inghetarea pensiilor si reducerea salariilor bugetare cu 7% in medie. Nu e suficient, dar e un inceput. Si va rog, sa nu incepem cu plangeri cu lacrimi de crocodil a la Tatulici. Ca un pensionar cu 700 de ron moare de foame. Da doi angajati care au salariul mediu pe economie si doi copii ce fac? Ca au 2700 de ron venitul net, adica 675 ron/membru de familie. Ar trebui sa intelegem ca Romania nu mai suporta astfel de cheltuieli uriase pe salaraii si asistenta sociala. Decat daca isi vinde viitorul pe zeci de ani (vezi ce face Grecia astazi). Inca nu am ajuns acolo (datoria publica e doar 26% din PIB, adica e inca mica)
    • +1 (1 vot)    
     este gresit, nu au politicieni (Miercuri, 3 martie 2010, 19:13)

     mentalitatea [anonim] i-a raspuns lui ion

     [quote]Daca ar fi fost atat de simplu de facut, tari precum Spania sau UK ar fi aplicat imediat metoda "minune" a Poloniei si ar fi fost pe plus. Ca ei au politicieni, nu gluma. Nu ca noi ;)[/quote]

     Fundamental gresit. Ei nu au politicieni mai buni decat noi. Peste tot politicienii sunt la fel. Difera limita pana la care le permite populatia sa se intinda. Oricine intra in politica, oriunde in lume, o face pentru sfera de influenta, pentru bani, sau pentru ca este fatada pentru cineva care cauta sfera de influenta si bani. Oricine aflat in situatia asta se va intinde cat il tine plapuma. Dimensiunea plapumii este stabilita de societate.
 • -1 (3 voturi)    
  Puterea Leului vine din PIB ? (Miercuri, 3 martie 2010, 10:31)

  utug [anonim]

  Daca leul este tot mai puternic ce importanta mai are cat a fost sau va fi acest PIB ? Cu cat PIB-ul este mai mic cu atat Leul este mai mare !
 • +4 (6 voturi)    
  Romania, the land of thieves (Miercuri, 3 martie 2010, 10:37)

  Robin Hood [anonim]

  Normal ca populatia strange mai tare cureaua decat Statul. Omul de rand isi strange bani de inmormantare, de operatii, de pastile, iar belferii de la carma tarii arunca cu banii in stanga si in dreapta ca doar nu-i arunca din buzunarul lor, tot din buzunarul populatiei arunca. Problema e....de ce nu se iau masuri ?
  • +3 (3 voturi)    
   Si ce masuri asteptati? (Miercuri, 3 martie 2010, 17:23)

   ion [anonim] i-a raspuns lui Robin Hood

   Nene, te faci ca nu intelegi: pensionarii, bugetarii, actorii, ziaristii, antenele, tatulici, etc urla tocmai pentru ca nu se mai arunca cu banii: pensiile au inghetat, salariile bugetare au scazut in medie cu 7%, pensiile speciale se pregatesc de lichidare. Ce masuri mai asteptati? De unde vedeti ca arunca astia cu banii?

   Ti se pare ca se compara ce fac astia de acum cu ce a facut tariceanu, de exemplu? Ca ala a aruncat cu banii din balcon: sute de agentii guvernamentale noi, 300.000 de angajati noi in sistemul bugetar, salariul mediu in sistemul bugetar cu 20% mai mare decat in mediul privat, punctul de pensie 45% din salariul mediu brut (contributiile la pensii sunt 30% din brut, deci chestia aia e o aberatie)
 • +5 (7 voturi)    
  o sa mai scada (Miercuri, 3 martie 2010, 10:38)

  dan [anonim]

  si mai mult anul asta , cresterea pib-ului a fost influentata de speculatiile imobiliare (valori de peste 10 ori mai mari ca puterea de cumparare ) . S-au desteptat romanii in al 12-lea ceas , si nu se mai arunca la tepe(credite).Cand rata (fixa) la o casa va fi 15-25% din venit , atunci se va relua creditarea.
 • 0 (4 voturi)    
  Nu e rau (Miercuri, 3 martie 2010, 11:04)

  eugen [anonim]

  Tinand cont cat tde puternic a fost socul eu zic ca este bine. Sa ne concentram acum pe revenire. Teoretic 1-2 ani de crestere sustinuta va sterge timpul pierdut.
 • +1 (1 vot)    
  Enunturile false... (Miercuri, 3 martie 2010, 16:32)

  Pandele [anonim]

  Propun ca institutiile statului sa ia in calcul elaborarea unei legi impotriva alarmelor false pe care le introduc anumiti factori economici sau politici. Este foarte daunator nu numai pt imaginea Ro ci pt insusi bunul mers economic si pt populatia romaneasca in general, care foarte usor poate intra in panica!! Oricine maipuleaza cu situatia economiei, indiferent ca sunt partide politice,grupuri de interese, ministere etc trb sanctionate drastic!! Panica si zvonistica fac un rau imens popualtiei,care si asa e stresata de tot felul de interpretari la bunul plac al cuiva!!
  • 0 (0 voturi)    
   ... si cifrele publicate ... (Joi, 4 martie 2010, 8:34)

   Gore [anonim] i-a raspuns lui Pandele

   Si cum sa explicam ca intr-un trimestru, de la scadere 0,6 am trecut la crestere 0,1, adica o diferenta de 7 zecimi de punct intre prima estimare si revizuirea de acum? Cum explicam ca in trimestrul cu pricina (al treilea, mai precis), consumul arata de data asta cresteri, in timp ce unii indicii de pret au scazut si cu 10 puncte procentuale? Au constatat brusc ca s-au ieftinit toate prin tara asta, inclusiv impozitele ? N-o fi ea mistificare, dar ca sunt dubioase tot pare.
 • 0 (0 voturi)    
  comentator de curse de melci (Miercuri, 3 martie 2010, 17:07)

  uluitu' [anonim]

  "Reputat comentator economic, Radu Soviani scrie ca deficitul a fost mistificat. ".....
  vreau sa spun doar atat:
  ....ajutor?!..:(((((


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by