Produsul Intern Brut a scazut in ultimele 3 luni din 2009 cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro de Institutul National de Statistica. Potrivit documentului, valoarea tuturor bunurilor si serviciilor produse in Romania in ultimele 3 luni din 2009 a fost de 152,29 miliarde de lei. Agricultura si industria au fost pe plus, iar constructiile, comertul si activitatile financiare s-au contractat cel mai puternic.

  • "Prima Casa" nu pare sa fi ajutat semnificativ constructiile

Scaderea economica pe intreg anul 2009: -7,1%

Investitiile in 2009: scadere cu 25,3%

Consumul final- scadere cu 8,2% (populatia a redus cel mai puternic consumul- 10,8%)

INS

Singurele segmente care au inregistrat cresteri au fost agricultura, silvicultura si piscicultura (+0,7) si industria (+4,0). La polul opus, cele mai mari contractii economice s-au produs in constructii (15,9) comert (12,5%) si activitati din zona financiara (9,3%). Datele din constructii arata ca programul Prima Casa, oricat de ambitios s-a vrut sa fie, nu a imbunatatit semnificativ sectorul imobiliar. Datele INS arata ca in constructii, trimestrul IV a inregistrat un recul atat fata de trimestrul III 2009, cat si fata de trim. IV 2008. Pe cale de consecinta s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 12,2%. Impozitele nete pe produs se calculeaza scazand din impozitele pe produs (TVA, accize, taxe vamale), subventiile pe produs. Indicatorul arata practic, nivelul cererii interne.

  • Populatia a strans mai tare cureaua decat Statul

Potrivit Statisticii, din punct de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV

Estonia -9.4%, Spania -3.1%, Franta -0.3% ,Italia -2.8% , Cipru -2.7% , Letonia -17.9 %, Lituania -13.0% , Ungaria -5.3% , Olanda -2.2 %, Austria -1.8%, Portugalia -0.8%, Slovacia -2.7 %

Anglia -3.2 %

Scaderi economice (%) in trim. IV. Sursa: Eurostat

2009 cererea interna a scazut cu 9,9 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii investitiilor cu 25,2% .

Consumul final total a scazut cu 4%. Practic, acest consum final total aduna consumul final efectiv al populatiei (cumpararea de bunuri si servicii, precum si cheltuielile pentru consum individual ale administratiei publice, de la invatamant si sanatate pana la asistenta sociala) si consumul final efectiv al administratiei publice (servicii publice generale, aparare nationala, mentinerea ordinii publice, activitatile legislative si de reglementare etc.) s-a redus cu 4,0%, in special pe seama diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 5,8 procente.

  • Vesti bune vin dinspre exporturile nete

Vestea buna este legata de imbunatatirea exportului net ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) si cresterii celui al exporturilor (+2,9%).

Produsul Intern Brut estimat pe tot anul 2009 a fost de 491,27 miliarde de lei in scadere – in termeni reali – cu 7,1% fata de anul 2008, mai arata datele INS. Scaderea a fost determinata de reducerea volumului Valorii adaugate brute din toate sectoarele de activitate si, in mod deosebit din comert (-11,2%), constructii (-13,6%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%, mai arata datele INS.

  • Romania a respectat acordul. Capcanele statistice induc in eroare

Reputat comentator economic, Radu Soviani scrieca deficitul a fost mistificat. Ca in realitate, tintele de deficit ies din acordul cu FMI, Romania punandu-se in situatia Greciei. In realitate, neintelegerea provine dintr-o capcana statistica. Tinta de deficit a fost stabilita dupa ce a fost estimat PIB-ul, la 36,4 miliarde de lei. Care reprezenta intr-adevar, conform PIB-ului estimat, 7,2 %. Din punct de vedere al volumului si nu al procentului, acordul a fost respectat. E ca si cum ai comanda unui croitor un costum pentru un viitor absolvent, si i-ai da dimensiunile estimate. Cand copilul creste, e posibil ca acel costum sa nu ii fie pe masura, desi comanda a respectat masurile indicate cu strictete. Asta nu inseamna ca cel care a facut costumul nu si-a facut bine treaba.

  • INS protesteaza oficial

Produsul Intern Brut luat in calcul la prima estimare a deficitului bugetar se bazeaza pe o prognoza a carei marime, teoretic si practic, difera in plus sau in minus, de datele statistice efective, ce devin disponibile, ca urmare a complexitatii calculului, la un interval de peste 90 de zile, fata de ultimele estimari prognozate, scriu reprezentantii INS.

In cazul invocat, in raport cu estimarea initiala, potrivit careia PIB ar fi urmat sa atinga o valoare de 505,5 miliarde lei,

Protestul INS
Protestul INS
Foto: HotNews.ro
datele preliminare oficiale publicate de catre INS la 3 martie a.c., au aratat o valoare de 491,3 miliarde lei.

Urmare plasarii acestui nivel al PIB sub cel prognozat, oricine, exceptandu-l pe dl. Soviani, realizeaza cu destula usurinta ca nivelul relativ al deficitului bugetar calculat la o valoare mai scazuta a PIB indica, ipso facto, o valoare procentuala corespunzator mai mare.

In orice caz, toate estimarile, atat ale INS cat si ale altor institutii implicate, s-au facut in conditii de totala transparenta, neexistand in nici un fel vreo incercare de a escamota realitatea prin modificarea discretionara a uneia dintre marimile raportului care sa conduca la falsa ipoteza generatoare de suspiciuni asupra mistificarii adevarului, cum afirma analistul de la Monney Channel.

Este indubitabil faptul ca situatia Romaniei, dincolo de orice banuiala, nu este comparabila si, cu atat mai putin nu poate fi asimilata cazului Greciei, care a devenit, in momentul de fata, un subiect de preocupare internationala.

Institutul National de Statistica se delimiteaza ferm si protesteaza cu tarie fata de enuntul cu implicatii deosebit de daunatoare imaginii institutiilor oficiale ale statului, a Romaniei, in general.