Companiile care infiinteaza locuri de munca sau angajeaza someri sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru o perioada de 6 luni, se arata in Ordonanta de Urgenta nr. 13/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 136/2010. Compania de consultanta KPMG atrage atentia intr-un buletin remis HotNews.ro, asupra unor aspecte legislative care trebuie indeplinite de angajatori. Astfel, aceasta facilitate "se acorda doar daca intre angajatori si angajatii din randul somerilor nu au existat raporturi de munca in ultimele 6 luni si daca de pe locurile de munca respective nu au mai fost disponibilizati angajati in ultimele 6 luni anterioare datei angajarii in baza prevederilor Ordonantei", spun expertii KPMG.

  • Scutirile se fac in schimbul indeplinirii unor conditii

Potrivit legii, scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori, potrivit legii, se acorda incepand cu luna urmatoare lunii stabilirii raporturilor de munca, sau cu luna in curs, daca activitatea angajatului incepe cu data de intai a lunii. "Contributiile sociale datorate de angajatori scutite la plata in baza Ordonantei sunt: Contributia de asigurari sociale (CAS); Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS); Contributia de asigurari pentru somaj; Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale; Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale; Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate", mai arata reprezentantii KPMG.

  • Cei care beneficiaza de scutiri si fac concedieri, platesc retroactiv

"Perioada in care angajatorii nu vor plati contributiile de asigurari sociale constituie stagiu de cotizare fara plata contributiei angajatorului. Daca raporturile de munca ale persoanelor angajate inceteaza anterior perioadei de 12 luni, angajatorii sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale datorate pe perioada mentinerii in activitate, pentru fiecare persoana care a fost incadrata in baza Ordonantei. Totodata, angajatorii care au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale si care, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Ordonantei si data expirarii celor 12 luni, efectueaza si alte concedieri, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sunt obligati sa plateasca contributiile de asigurari sociale de care au fost scutiti", mai explica oficialii firmei de consultanta.

  • Valoarea tichetelor de masa ramane la 8,72 lei

De asemenea, "Ordinul nr. 135/2010 privind stabilirea valorii nominale a unui tichet de masa pentru semestrul I al anului 2010, a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 104/2010 si prevede ca pentru semestrul I al anului 2010, valoarea nominala a unui tichet de masa se mentine la nivelul ultimei valori nominale indexate de 8,72 lei", mai arata reprezentantii KPMG.