Proiect de lege: O firma nu poate fi controlata de mai multe ori in decursul a doi ani

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 11 martie 2010, 15:11 Economie | Companii


 documente
(11 Mar 2010) PDF, 110KB
Ministerul Economiei vrea sa modifice legislatia privind registrul unic de control, astfel incat sa fie eliminate controalele repetate nejustificat la acelasi agent economic. Potrivit unui act normativ aflat in dezbatere publica, control repetat nejustificat este cel "efectuat in cursul a doi ani calendaristici consecutivi, de catre acelasi organ de control specializat, la acelasi contribuabil, in absenta unor elemente care sa justifice temeinic efectuarea controlului respectiv".

In caz contrar, actiunile pot fi considerate nejustificate si sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.500 lei si 2.000 lei. "Proiectul de act normativ vizeaza eliminarea controalelor repetate nejustificat la acelasi agent economic, astfel incat activitatea acestora sa fie cat mai putin afectata ca urmare a activitatilor de control carora trebuie sa li se supuna.(...) Prin eliminarea controalelor repetate la intervale scurte de timp asupra aceluiasi contribuabil se raspunde si solicitarilor insistente si repetate venite, in acest sens, din partea mediului de afaceri si se asigura si o cuprindere in activitatea supusa controlului a unui numar mai mare de contribuabili, ceea ce conduce la cresterea eficientei activitatii de control", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
 • Potrivit reglementarilor legale in vigoare, organele cu atributii in domeniile: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea in constructii, protectia consumatorului, protectia muncii, inspectia muncii, protectia impotriva incendiilor, precum si in alte domenii prevazute de lege au dreptul sa efectueze actiuni de control la contribuabilii, persoane juridice inregistrate la oficiile registrului comertului de pe langa tribunal, in scopul verificarii modului in care acestia respecta dispozitiile legale in vigoare in domeniul respectiv.
Cu toate acestea, controalele efectuate de diversele organe de specialitate cu atributii in acest sens, sunt adesea percepute de contribuabili ca o metoda de sicanare si de intimidare a lor, in scopul de a le influenta comportamentul si atitudinea fata de reprezentantii organelor cu atributii de control. O asemenea perceptie este intarita mai ales atunci cand, controalele efectuate de aceleasi organe de control, la acelasi contribuabil, se repeta la intervale prea mici de timp, de sub un an.

"Totodata, tinand seama de domeniile variate in care, diferitele organe de specialitate sunt abilitate prin lege sa efectueze controlul asupra modului in care contribuabilii aplica prevederile reglementarilor legale in domeniu, de complexitatea activitatii de control, care presupune mobilizarea personalului contribuabilului pentru a furniza organului de control documentele, datele si explicatiile solicitate, se ajunge ca, in perioada efectuarii oricarui control, activitatea contribuabilului sa fie perturbata. Aceasta perturbare devine si mai evidenta in cazul contribuabililor de dimensiuni mai mici, cu personal redus, de multe ori insuficient, supusi unor controale repetate", se mai arata in nota de fundamentare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7502 vizualizari

 • -14 (22 voturi)    
  Si uite asa... (Joi, 11 martie 2010, 15:22)

  Vlad G [anonim]

  ... se ajunge sa se favorizeze spagile. Inca putin si va fi declarata legala.

  Pai bine mai.. acum venim la tine doar odata la 2 ani, nu vrei sa scapi pana atunci?! Hai da si tu 2000ron si scapi de noi pt. urmatorii 2 ani....

  Daca veneau luna de luna, muritorul de rand si-ar fi inchis firma pana la urma.. dar acum ca scapa de control 2 ani, face ce face ca scoate banul de spaga...

  Multumim celor ce ne conduc... stiti bine ce sa faceti sa mai furati si cand nu mai e nimic de furat!
  • +6 (10 voturi)    
   Nu sunt de acord (Joi, 11 martie 2010, 15:36)

   Anonim [anonim] i-a raspuns lui Vlad G

   2 ani macar nu te mai freaca aia la cap.
   Nu inteleg de ce vrei tu ca "muritorul de rand" sa inchida mai bine.
   Iti face "muritorul de rand" concurenta?
   • -4 (10 voturi)    
    si utie asa am doi ani la dispozitie (Joi, 11 martie 2010, 16:41)

    politistul economic [anonim] i-a raspuns lui Anonim

    sa fac fraude imense dupa ce pleaca controlul gardei financiare. pana trec 700 de zile am plecat de tot. he he! aaaaaa si dc exista suspiciune totusi (ponturi primite, anchete colaterale) ... ce fae politia? asteapta sa treaca termenul? hmmm.
    • +6 (6 voturi)    
     Mda (Joi, 11 martie 2010, 16:53)

     ion [anonim] i-a raspuns lui politistul economic

     Problema este ca se fac abuzuri de ambele parti.
     Vine controlul ala cu musca pe caciula marca banu la controlor si a scapat. Fluiera cand trece pe langa tine cu jeepanul.
     Totusi mai sunt si oameni corecti, care trebuie amendati ca la agentii de crontrol s-a le iasa norma de amenzi. Si uite asa omul cinstit este controlat pana nu mai poate
     Trebuie gasit undeva un compromis. Partea buna ii ca se incearca. Partea rea ii ca nu stim daca chiar se reuseste
  • +9 (11 voturi)    
   Se vede (Joi, 11 martie 2010, 15:39)

   y [anonim] i-a raspuns lui Vlad G

   ca nu ai facut afaceri! Foarte buna masura!
   • +2 (6 voturi)    
    apa de ploaie (Joi, 11 martie 2010, 15:55)

    ion [anonim] i-a raspuns lui y

    Ce inseamna "de mai multe ori"? Ce inseamna "etc" ala din lege? Daca azi vine si imi controleaza facturile pe 23.06.2010 si maine pe 24.06.2010 se justifica? Si cine ii verifica? Superiorii? Super.
  • +6 (8 voturi)    
   uite cum vorbim degeaba (Joi, 11 martie 2010, 15:47)

   raxx [anonim] i-a raspuns lui Vlad G

   Vlad G....imi pare rau, dar nu ai inteles nimic...
  • +9 (11 voturi)    
   esti... (Joi, 11 martie 2010, 16:00)

   Laurentiu78 [utilizator] i-a raspuns lui Vlad G

   total pe dinafara!!!
   stiu caz concret, intr-un sat, tanarul a deschis o brutarie, grau premium, gluten umed 30-32%, proteina 17%, echipament din Tirolul de Est,ceva rar vazut prin tara...noaptea face painea, dimineata o duce pe la magazine, iar dupa amiaza vine cuconetul fie de la DSV, fie de la Sanepid, ii sta 4-5 ore pe cap pt o hartie de 10 minute, dupa care nu semneaza in registrul de control si zic ca vin in alta zi...si uite asa il viziteaza pe tanarul nostru de 2-3 ori pe saptamana, exact cand ar trebui sa se odihneasca si el. Incepem sa avem vaga impresie ca sunt interese la mijloc. A ajuns tipul sa spuna ca ar fi mai bine sa intre in somaj, ca nu se merita sa fii intreprinzator privat la noi!
   Ca sa nu mai zic cat a alergat dupa autorizatii and crap!
   • -9 (13 voturi)    
    da,,, (Joi, 11 martie 2010, 16:22)

    proto [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu78

    iti vine sa le plangi de mila sarmanilor investitori, d-aia nu mai ai loc sa pasesti de gipuri si viloaie in tara asta
   • +3 (3 voturi)    
    :) (Joi, 11 martie 2010, 16:33)

    owl [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu78

    Si cum s-ar fi rezolvat problema cu legea asta? Ca si acum scrie ca trebuie sa scrie in registrul de control...

    Plus : daca nu-l verifica pe el, vor verifica fiecare furnizor al lui si fiecare client al lui. Ce crezi ca se va intampla?

    Nu legea e de schimbat ci oamenii care o aplica : ras tot si angajati altii. Noi, nouti...
   • +1 (1 vot)    
    lege (Joi, 11 martie 2010, 18:00)

    lucian [anonim] i-a raspuns lui Laurentiu78

    Realitatea asta este asa cum ai scris ar trebui mentionat in lege ca este interzisa orice vizita fara motiv fara a fi trecuta in registru unic de control ,petru ca ei pot veni de cate ori vor fara a nota in registru unic de control si atunci legea aceasta este frectie la un picior de lemn.
    • 0 (0 voturi)    
     nu e chiar asa (Vineri, 12 martie 2010, 0:02)

     paul [anonim] i-a raspuns lui lucian

     ca ii spui.. inspectorului prima data cand vine sa se treaca in registrul unic de control si apoi.. daca mai vine la tine ii dai cu registrul in cap.. ii spui mars afara :P
  • +4 (6 voturi)    
   Du-te bre vlad si te culca... (Joi, 11 martie 2010, 16:05)

   Surfer [utilizator] i-a raspuns lui Vlad G

   .. te-ai gasit sa postezi si tu !!

   Nici macar cand se incerca sa se faca ceva bun se gasesc papagali ca tine sa comenteze
 • +7 (9 voturi)    
  Sa vad legea!!! (Joi, 11 martie 2010, 16:08)

  DMD [anonim]

  Am avut control de la itm in mai 2009, octombrie 2009, 5 martie 2010 si acum am primit iar notificare sa ma prezint vineri la ei cu actele. Am plati la zi, salarii pe bune, 50 de salariati in mai multe punce de lucru, prime, sporuri de weekend si de ore suplimentare, protectia muncii, medicina muncii. Nu am intarziat in viata mea o zi cu plata. Ce mai vor de la mine? Vor sa ii dau afara pe astia 50? Perfect ii dau afara si ma duc in Spania si imi bag in el de Stat Cretin. Sa vad legea si sa vad aplicarea!
  • +3 (3 voturi)    
   In judecata (Joi, 11 martie 2010, 16:57)

   marcus [anonim] i-a raspuns lui DMD

   Cand te duci la ei depune o plangere ca esti stresat la munca de controale nenecesare si ceri ajutorul ITM (adica tot lor - trebuie sa te ajute fiind organul in drept si in domeniu iar tu chiar daca esti patron esti si angajat). Sa vedem cum reactioneaza.
 • +3 (7 voturi)    
  Legi cretine (Joi, 11 martie 2010, 16:39)

  Houstonianul [anonim]

  Daca ii dai unei maimutze un bolovan sau un iPhone va face acelasi lucru: va sparge nuci cu el. Probema nu e unealta, e maimutza. Trebuie inlocuita maimutza cu alt animal mai inteligent pentru a maximiza utilitatea fiecarei unelte.

  Nu de legi duceti voi lipsa, ci de felul in care le aplicati. Nu se pot da legi pentru bunul simt. Nu de lege e nevoie aici. Aici e nevoie de un proces de justitie rapida, care sa elimine din circuitul economic pe evazionisti si spagari. Si e nevoie de management performant la Fisc pentru a fi controlate intr-adevar firmele cu semne de intrebare.

  In ambele situatii e vorba de management, de cum se folosesc uneltele legislative. Aveti un "toolbox" destul de stufos, dar ca si folosire nu sunteti decat maimutze.

  Puteti sa dati nu stiu cate legi, ca tot cretine vor fi si abuzurile nu vor inceta. Sa zicem ca legea trece asa: va dati seama cate firme "cu pile" vor face evaziune in 1 an si 11 luni pentru ca apoi sa dispara? Sa zicem ca legea nu trece si ramane ca acum: tot aia mici si cinstiti vor fi abuzati cu controale. In ambele situatii, firmele "cu pile" fac evaziune, statul nu incaseaza mai multi bani, si povara din taxe cate tot pe aia care le platesc.

  Reformati justitia si votati nu cu matzele, ci cu creierul, de acolo trebuie inceput!
 • 0 (2 voturi)    
  Initiativa apartine PNL, nu Ministerului (Joi, 11 martie 2010, 16:56)

  Emanuel B. [anonim]

  Asta e un proiect de lege pe care de multa vreme se zbate sa-l implementeze Alina Gorghiu, deputat PNL. In niciun caz nu se poate vorbi de dorinta Ministerului Economiei, care, pana in momentul de fata a ignorat cu desavarsire initiativele venite in acest sens. Probabil ca in momentul de fata presiunea din partea mediului de faceri este foarte mare iar dl. Videanu e mai degraba constrans sa faca niste concesii celor care muncesc din greu si sunt calcati in picioare dupa aia de autoritatile statului drept recompensa. Asa e la noi, performanta, in loc sa fie incurajata, e taxata, si apoi suprataxata
 • +1 (1 vot)    
  de acord... (Joi, 11 martie 2010, 17:58)

  liviu_ [utilizator]

  cu o singura conditie.
  daca la ultima verificare nu au gasit nimic notabil.
  daca firma incalca legea flagrant este aberant sa n-o mai controlezi 2 ani
 • +2 (2 voturi)    
  CORUPTIE !!!! (Joi, 11 martie 2010, 19:38)

  fane [anonim]

  sunt sigur ca o asemenea lege nu se va aproba. mai bine exista si la noi mafia ca in rusia sau italia.plateai o data pe luna sau pe an o taxa de protectie si erai linistit. nu stiu pe cine am omorat de ne sugruma astia cu controalele.am stand la legume-fructe militari si acum 2 saptamani au venit aia de la DSV in control.le-am dat spaga cuvenita sa ne lase in pace,pentru ca oricum gasesc motive inchipuite.ieri au venit iar alti,au dat amenzi de 2000 lei la toata lumea indiferent daca erau in ordine sau nu,au mai luat si spaga si au plecat.astazi a venit garda financiara tot dupa spaga,iar maine din cate am auzit iar vine garda.astia care au venit azi nici macar nu au vrut sa scrie in registru unic de control.am ajuns sa-mi para rau ca sunt roman.mai bine ma nasteam tigan ca sa am sanse reale in tara asta de kakat.in pucheni e plin de tigani care vand orice fara nici un fel de acte.dar acolo nimeni nu poate sa faca verificari,pentru ca e piata lui vanghelie si niky scorpion.,e in sectorul 5 ,sector ce nu apartine de romania.
 • 0 (0 voturi)    
  stati putin (Joi, 11 martie 2010, 20:04)

  veninusrl [utilizator]

  se da o lege care ii priveste doar pe politaii economici? adica se face o lege pentru ca o categorie de functionari isi fac de cap? asta depaseste orice ... in loc sa chimbe regulamentul intern al categoriei respective de functionari, sau pur si simplu sa ameliroreze managementul in sanul garzii economice! asta nu se poate numi decat inflatie legislativa!
 • 0 (0 voturi)    
  daca stam cu mainile in san, o sa ne nimiceasca (Vineri, 12 martie 2010, 9:57)

  roxana [anonim]

  o data la 5 ani ar fi corect , mai ales ca vrei nu vrei platesti forfetarul.Dar organele noastre de control uita ca sunt si de Prevenire in aplicarea corecta a legii. Majoritatea organelor de control au semnat in registrul comertului. Important este sa se faca ceva si pentru noi, comerciantii, sau sa ne adunam sa facem noi ceva impotriva lor:), ca altfel ne calca in picioare. Ultima cucoana care a venit in control de la DSV ne-a spus ca nici ei nu au BUGET, deci tre sa-i tinem si pe ei din banii nostrii, pe langa ca platim lunar la ei cu factura pentru controlul lor de cacat. Trebuie sa facem o petitie ceva trimisa la guvern pentru eliminarea acestor abuzuri din partea organelor de control. Cel mai bine e sa ne adunam toti si sa propunem eliminarea acestor controale pentru supravietuirea institutiilor de control.
 • 0 (0 voturi)    
  control (Vineri, 12 martie 2010, 12:58)

  andrei [anonim]

  Poftim???? vin la fiecare luna!!!! si fara exagerare , pica si la 3 saptamani, dar vin altii din firma de control!!!! trebuie sa pape toti nu-i asa?
 • 0 (0 voturi)    
  Penal! (Vineri, 12 martie 2010, 13:46)

  Vizitiul [utilizator]

  Taxa de protectie, abonament bi-anual. Contract ne-reziliabil. Spor la treaba!
  • 0 (0 voturi)    
   Corectura (Vineri, 12 martie 2010, 14:05)

   Vizitiul [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   Bi-anual e gresit, voiam sa zic o data la 2 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Vineri, 12 martie 2010, 17:04)

  M. [anonim]

  Luna aceasta am avut patru controale, având în vedere că am trecut la disponibilizari...O mare ruşine!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by