Unde ne angajam in urmatoarele 3 luni? Care sunt sectoarele care mai inghit forta de munca in Romania?

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 12 martie 2010, 9:43 Economie | Companii


Comertul, muncile agricole si industria prelucratoare par a fi singurele domenii in care se vor face angajari in urmatoarele 3 luni, in timp ce in banking, administratie publica sau constructii este exclus sa gasiti angajatori optimisti cu privire la angajarile viitoare. Pe regiuni, zona de sud-est a Romaniei pare a fi cea mai optimista cu privire la volumul angajarilor pentru perioana martie-mai 2010, in vreme ce ardelenii din nord-vest si moldovenii par a fi cei mai pesimisti, arata un studiu al Manpower, efectual la nivel global.
 • Angajatorii romani previzioneaza o piata a muncii apatica, cu un ritm de angajare mai degraba lent
“Pentru trimestrul al doilea din 2010 angajatorii romani previzioneaza o piata a muncii caracterizata de apatie, cu un ritm lent in ceea ce privește angajarile. In timp ce 14% dintre angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor in trimestrul urmator, 21% dintre acestia anticipeaza o scadere a activitatii de angajare si 64% dintre ei nu anticipeaza nicio schimbare”, se arata in studiul Manpower.

Datele arata mai prost decat estimarile facute de aceiasi manageri in primul trimestru din 2009, dar comparativ cu ultimele 3 luni din anul trecut, par mai optimiste.
Manpower, estimari privind angajarile
Manpower, estimari privind angajarile
Foto: HotNews.ro
 • Comparatii intre sectoare de activitate
In 8 sectoare economice din cele 10 analizate, angajatorii previzioneaza intentii de angajare negative valabile pentru urmatoarele 3 luni. Cele mai sumbre intentii de angajare sunt anuntate de angajatorii din Constructii si de cei din Transporturi, unde previziunile nete de angajare sunt de -21%. Perspective de angajare slabe sunt raportate si de angajatorii din sectorul energetic, cu o previziune de -14% si de cei din sectorul hotelier ( -12%).
Vestile bune vin din comert, unde angajatorii sunt optimisti, estimand cresteri ale volumului angajarilor. Previziunea este mai puternica pentru sase sectoare de activitate, cu imbunatatirea cea mai remarcabila de 18 puncte procentuale raportata de angajatorii din domeniul agricol.
 • Administratie publica si servicii sociale - cei mai pesimisti
Intentiile de angajare anuntate de angajatorii din sectorul Administratie publica si servicii sociale sunt cele mai slabe de la demararea studiului pe teritoriul Romaniei, acestia
 
Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.
 
 
Manpower
raportand o previziune neta de angajare de -6% pentru urmatoarele 3 luni. Chiar daca estimarile sunt stabile, ele sunt si mai pesimiste decat anul trecut.  
 • Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit +2%
Angajatorii din sectorul Agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit estimeaza un ritm lent al activitații de angajare in trimestrul 2, 2010, cu o estimare pozitiva, chiar daca modesta- de numai +2%. Comparativ cu trimestrul anterior, intentiile de angajare s-au imbunatatit considerabil cu 18 puncte procentuale, iar fata de acum un an, previziunea ramane neschimbata.  
 • Comertul cu ridicata si cu amanuntul +7%
Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in acest sector ar putea profita de o usoara crestere a volumului angajarilor in decursul trimestrului 2, 2010, conform angajatorilor care raportaza o estimare optimista de +7%. Previziunea inregistreaza o crestere considerabila cu 10 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trecut, si cu 9 puncte procentuale fata de trimestrul 2, 2009.
 • Constructii -21%
Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in trimestrul 2, 2010 se vor confrunta cu perspective slabe de angajare conform angajatorilor din acest sector care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -21%. In vreme ce aceasta Previziune reflecta o ameliorare moderata cu 8 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, raportata la un an previziunea inregistreaza o scadere cu 12 puncte procentuale.  
 • Energie electrica, gaze si apa -14%
  Manpower, angajari in urmatoarele 3 luni, pe regiuni
  Manpower, angajari in urmatoarele 3 luni, pe regiuni
  Foto: HotNews.ro
Pentru al saselea trimestru consecutiv, angajatorii din si servicii de afaceri -8% acest sector anticipeaza intentii de angajare negative, raportand o Previziune Neta de Angajare de -14%. Previziunea inregistreaza o usoara ameliorare cu 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere cu 12 puncte procentuale.
 • Finante, asigurari, servicii imobiliare
Angajatorii din sectorul Finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri estimeaza un ritm de angajare lent pentru trimestrul 2, 2010, raportand o Previziune Neta de Angajare de -8%. Intentiile de angajare au scazut atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de acum un an, Previziunea inregistrand un declin cu 11, respectiv 8 puncte procentuale.  
 • Hoteluri si restaurante -12%
Angajatorii din acest sector raporteaza perspective de angajare sumbre pentru trimestrul 2, 2010 cu o Previziune Neta de Angajare de -12%. Cu toate acestea, Previziunea reflecta o ameliorare considerabila cu 13 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, in timp ce comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut se observa o scadere cu 11 puncte procentuale.
 • Industria extractiva -2%
Angajatorii raporteaza intentii de angajare incerte pentru trimestrul urmator cu o Previziune Neta de Angajare de -2%. Totusi, Previziunea pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca in acest sector s-a imbunatatit considerabil comparativ cu trimestrul trecut si cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 14, respectiv 11 puncte procentuale.  
 • Industria prelucratoare -1%
Angajatorii din sectorul Industriei prelucratoare isi exprima ingrijorarea referitor la planurile de angajare in trimestrul 2, 2010, anuntand o Previziune Neta de Angajare rezervata de -1%. In timp ce Previziunea inregistreaza o scadere cu 3 puncte procentuale fata de trimestrul 1, 2010, angajatorii raporteaza o crestere moderata cu 5 puncte procentuale comparativ cu trimestrul 2, 2009.
 • Transporturi -21%
Angajatorii din sectorul Transporturi, depozitare si comunicatii anticipeaza cea mai slaba activitate de angajare de la inceputul studiului pe teritoriul Romaniei in trimestrul 2, 2008, raportand o Previziune Neta de Angajare sumbra de -21% pentru trimestrul 2, 2010. Raportata atat la trimestrul anterior, cat si la anul precedent, Previziunea inregistreaza un declin cu 15, respectiv 9 puncte procentuale.
 • Companiile din Muntenia- cele mai optimiste privind angajarile. Ardelenii, cei mai pesimisti
 Doar doua regiuni dintre cele opt analizate anticipeaza cresteri modeste ale activitatii de angajare in decursul urmatoarelor trei luni. Cei mai optimisti sunt angajatorii din regiunea Sud-Est, unde angajatorii raporteaza o previziune neta de angajare de +6%, in timp ce in centrul tarii, angajatorii sunt mai degraba prudenti in privinta noilor angajari. In restul tarii, valorile sunt negative, cei mai pesimisti sunt angajatorii din Nord-Vest (-17%) si cei din Sud-Vest (16%).  In Banat, previziunile privind noile angajari raman pesimiste, indicatorul calculat de Manpower fiind de -12%.
 • Bucuresti & Ilfov -10%
Pentru al doilea trimestru consecutiv, angajatorii din regiunea Bucuresti & Ilfov continua sa raporteze o scadere a activitatii pe piata fortei de munca, previziunile de angajare fiind de -10%, in scadere fata de aceeasi perioada din anul trecut.
 • Centru +3%
In regiunea Centru, angajatorii anunta semne incurajatoare pentru cei care se afla in cautarea unui loc de munca pentru urmatoarele 3 luni, raportand o previziune neta de angajare de +3%. Intentiile de angajare s-au imbunatatit atat comparativ cu trimestrul anterior, cat si comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut
 • Nord-Est -8%
Angajatorii din regiunea Nord-Est raporteaza un ritm de angajare lent pentru urmatoarele 3 luni, anuntand o previziune neta de angajare de -8%. Comparativ cu trimestrul 1, 2010, se observa o imbunatatire, dar fata de trimestrul II din 2009, estimarile sunt mai pesimiste cu 15%.
 • Nord-Vest -17%
In regiunea Nord-Vest, angajatorii anticipeaza cea mai slaba activitate de angajare de la demararea studiului in Romania in trimestrul 2, 2008, raportand o Previziune Neta de Angajare de -17%. Raportate la trimestrul anterior, intentiile de angajare au scazut considerabil cu 10 puncte procentuale, iar fata de aceeasi perioada a anului trecut, Previziunea a inregistrat un declin de 14 puncte procentuale.  
 • Sud 0%
Angajatorii din regiunea Sud raporteaza intentii de angajare mixte pentru trimestrul urmator, Previziunea Neta de Angajare inregistrand o valoare de 0%. Intentiile de angajare s-au ameliorat atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de trimestrul 2, 2009, cu 16, respectiv 6 puncte procentuale.
 • Sud-Est +6%
Angajatorii din regiunea Sud-Est anunta planuri de angajare optimiste pentru trimestrul 2, 2010, raportand o Previziune Neta de Angajare de +6%. Fata de trimestrul anterior, Previziunea a inregistrat o crestere importanta cu 27 puncte procentuale, iar fata de trimestrul 2 din 2009, ameliorarea este de 6 puncte procentuale.  

 • Sud-Vest -16%
Cu o Previziune Neta de Angajare de -16%, angajatorii din regiunea Sud-Vest estimeaza o activitate de angajare deosebit de redusa pentru trimestrul 2, 2010. Previziunea a inregistrat o scadere considerabila atat fata de trimestrul trecut, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu un declin de 16, respectiv 11 puncte procentuale.
 • Vest -12%
Cei care se afla in cautarea unui loc de munca in regiunea Vest se vor confrunta cu perspective de angajare deosebit de reduse in trimestrul 2, 2010, conform angajatorilor care raporteaza o Previziune Neta de Angajare de -12%. Comparativ cu trimestrul anterior, Previziunea a inregistrat un declin considerabil cu 14 puncte procentuale, iar raportat la un an de zile, se observa o crestere cu 15 puncte procentuale.  


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7579 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  alt titlu (Vineri, 12 martie 2010, 10:09)

  ttavi [anonim]

  Mai degraba ar putea ca articolul sa se numeasca: "Unde NU ne angajam un urmatoarele 3 luni?" ...
 • +7 (11 voturi)    
  raspuns (Vineri, 12 martie 2010, 10:31)

  raspuns [anonim]

  LA STAT, acolo e visul meu sa ma angajez..

  acum lucrez la particular, si ne-au taiat prime, salariul a ramas la nivelul lui 2008..

  dar vreau sa ma angajez la stat, ca acolo se taie frunza la caini si salariile sunt frumusele..

  vad ca si cei de la metrorex vor majorari.. DECI SE POATE..

  plus ca la stat ai sindicat, si ii pui sa faca greva.. la privat, daca aude directorul de asa ceva, ne zboara pe toti si aduce altii a doua zi.

  haideti cu totii la stat!!!!!!!!!!!!! se munceste putin pe bani multi.
  • +2 (4 voturi)    
   ! (Vineri, 12 martie 2010, 10:44)

   ileana [anonim] i-a raspuns lui raspuns

   "vis la vis, cu bucurie"....
   ai uitat sa spui si de salariile compensatorii cand e de concediere....
  • +1 (3 voturi)    
   raspuns la raspuns (Vineri, 12 martie 2010, 10:57)

   alt raspuns [anonim] i-a raspuns lui raspuns

   La stat sa lucram cu totii.
   Sa se reinfiinteze comunismul.
   Sa aiba toata lumea de lucru, fara discrepante salariale mari etc.
   In China se poate, in Romania de ce nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Cauza acestei diferente (Vineri, 12 martie 2010, 11:02)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui raspuns

   dintre stat si privat, care crezi ca este? In definitiv si la stat si la privat lucreaza tot romani. si sefii si patronii sunt si ei, mai mult sau mai putin, tot romani.
   • +1 (3 voturi)    
    raspuns (Vineri, 12 martie 2010, 11:13)

    raspuns [anonim] i-a raspuns lui Constantin

    la privat, am rapoarte saptamanale de intocmit, la fiecare 3 luni sunt analizat dupa calitatea si cantitatea muncii prestate.

    raporturi anuale pe proiecte initializate si finalizate... de aici rezulta cata prima de craciun primesc...

    apoi exista sef de departament care vrea tot timpul sa stie la ce ora ai venit, cand ai plecat, cate zile libere ti-ai luat..

    LA STAT EXISTA ASA CEVA ???

    de aia vreau sa ma angajez la stat, ca acolo in mare parte nu sta nimeni cu gura pe tine, nici nu stie daca vii la servici... pleci cand vrei in timpul zilei pe motiv ca ai o problema grava de rezolvat... etc

    nu se compara sub nicio forma, la privat muncesti de iti sar capacele, iar la stat e un fel de... job optional, poti primi salariul mediu pe economie facand nimic.. daca vrei mai multi bani, evident ca trebuie sa muncesti si sa fii avansat..

    dar eu m-as multumi si cu un job de birou, toata ziua sa fac copii xerox si sa scriu niste hartii.. pauzele dese si lungi, eventual imi trag si un program de chat pe net, toata ziua stau la chat.. si tot asa mai departe.

    deci cine ma angajeaza si pe mine la stat, ca m-am saturat sa tot fac rapoarte si sa fac atatea proiecte...
    • 0 (0 voturi)    
     ce frumos... (Miercuri, 17 martie 2010, 18:47)

     muky [utilizator] i-a raspuns lui raspuns

     ....visezi! mai trist va fi cand te vei trezi. vise placute
  • 0 (2 voturi)    
   Ai grija ce-ti doresti... (Vineri, 12 martie 2010, 12:54)

   AAA [anonim] i-a raspuns lui raspuns

   ... ca s-ar putea sa ti se indeplineasca!
   Raspuleanu Labis, se vede ca tu crezi nu mai ce se vede la teveu... Asa crezi tu ca e viata numai roz la stat? Habar n-ai! Se vede dupa nr de comentarii de aici ca tu, LA PRIVAT, nu te prea omori cu munca.
   Poate la stat au luat unii prime de Craciun, dar majoritate sefii si asta pt ca erau prinse in buget, anul asta... nada! Sau cel putin marea majoritate a pulimii cu siguranta va mai lua... praful de pe toba. La stat nu e ca la patron unde ai salariu minim pe cartea de munca (ca sa se plateasca putine taxe pt scoli, spitale etc.) si apoi mai vine sefu si-ti mai da niste banuti la plic, in functie de incasari. La stat ai ceva mai mult (poate) decat minimul, dar ATAT!
   N-am vazut in anii trecuti, cand treaba mergea si banii la plic curgea, sa vrea nimeni sa treaca la stat...
   Asa que... ai grija ce-ti doresti!
  • 0 (0 voturi)    
   CIOCU'...mai mic, va rugam! (Sâmbătă, 13 martie 2010, 19:18)

   nucu [anonim] i-a raspuns lui raspuns

   Domnule „anonim” care ai visul de a te angaja „la stat ca acolo se taie frunza la caini”, noi - astia de la stat, nu dam sfaturi, dar indicam unde trebuie sa te adresezimatale - astia de la „privat”, care va spetiti de atata munca. Prin urmare, va indicam sa va numarati banii lunari si sa va comparati, cumva - daca se poate face asta, cu NESIMTITA suma/luna de 15-20 milioane, dupa 20 de ani de „taiat frunza la caini”-i CARE LATRA PE MARGINE (adaugire personala!), SI CARE CASTIGA MUUULTE MILIOANE OFICIAL SI ...SI MAI MULTE MILIOANE NEOFICIAL, CA BONUSURI SI ALTE REMUNERARI IN NATURA, pe care nici ...fiscul nu le gaseste, atat de bine vi le dositi. Din PREA-MULTA CINSTE si CORECTITITUDINE, nu?!
   (..."ciocu' mic", zicea un clasic in viata!)
  • 0 (0 voturi)    
   te inseli amarnic... (Miercuri, 17 martie 2010, 18:45)

   muky [utilizator] i-a raspuns lui raspuns

   ...se munceste chiar f. mult(in anumite domenii)si nu mai avem premii si nici bonuri valorice;dar cine stie ,poate tu ai sa ai noroc si ai sa gasesti un loc"caldut" si f, bine platit. succes!
 • +7 (7 voturi)    
  Propunere de munca (Vineri, 12 martie 2010, 10:32)

  Alex [anonim]

  Ne-am putea angaja,toti,la o REVOLUTIE......sigur am avea TOTI de munca sa luam inapoi ce au furat banditii de la statul roman...si am avea destul de munca....
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 12 martie 2010, 11:03)

   Lord Sith [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   Ne bagam... De care facem, de catifea, a florilor sau ...?
  • +1 (1 vot)    
   recuperatori la banci... (Vineri, 12 martie 2010, 11:06)

   Ci Ciong [utilizator] i-a raspuns lui Alex

   ma gandesc ca o sa inceapa sa aiba nevoie de forta de munca... mai ales cand te trimit pe teren... sa hamalesti cu executorul judecatoresc la frigidere, dacii vechi, masini de spalat scos cu forta din case... si aia e o munca nu?
  • 0 (0 voturi)    
   Revolutie democratica (Vineri, 12 martie 2010, 11:10)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Am putea sa remediem situatia preluand puterea si in mod democratic. Ce-i drept dureaza mai mult si trebuie sa te dovedesti mai bun la strangere de voturi decat cei ce sunt acum la putere; e o cale mai grea decat o revolutie ce tine mai mult de cap decat de muschi.
 • 0 (0 voturi)    
  Vai,dar ati uitat (Vineri, 12 martie 2010, 11:18)

  Pantera Roz [utilizator]

  de alea 100.000 de locuinte si 10 sau 15.000 de km de drumuri judetene de modernizat pe care si-a propus Nutzy Udrea sa le rezolve in 4 ani!Va fi de munca garla,nu stiu de ce va impacientati asa!Dormiti linistiti-guvernul lucreaza pt. voi!Carcotasilor!
 • 0 (0 voturi)    
  MIRARE MARE ! (Vineri, 12 martie 2010, 16:56)

  rotitza [utilizator]

  Dar voi dragi comentatori unde lucrati asa din greu de aveti atat de mult drag de comentarii in timpul orelor de lucru ?
  Se pare ca toti sunteti pusi pe STAT.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa nu te miri ca o patesti si tu (Sâmbătă, 13 martie 2010, 10:28)

   ciprian [anonim] i-a raspuns lui rotitza

   Suntem someri!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by