Productia industriala (serie bruta) a crescut in luna ianuarie cu 6,9% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, sustinuta de avansul utilitatilor, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu luna anterioara, avansul productiei industriale (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna precedenta) a fost de doar 0,1%.

Avansul de 6,9% din ianuarie al productiei industriale fata de luna corespunzatoare a anului precedent, s-a datorat cresterii cu 13,1% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si a industriei prelucratoare cu 7,6%. Industria extractiva a scazut insa cu 14,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+23,2%), industria bunurilor intermediare (+10,4%) si in industria energetica (+8,9%). Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de folosinta indelungata au scazut cu 15,0%, respectiv cu 11,9%.

Comparativ cu decembrie 2009, avansul productiei industriale (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comparativ cu luna precedenta) a fost de 0,1%, pe fondul cresterii productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,0%). Industria extractiva si industria prelucratoare au scazut cu 0,2%, respectiv cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de uz curent (-12,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,7%) si industria bunurilor intermediare (-1,0%). Cresteri s-au inregistrat in industria bunurilor de capital (+3,4%) si in industria energetica (+0,4%).