IKEA Romania a devenit parte a grupului suedez IKEA incepand cu data de 8 martie, dupa ce proprietarii francizei locale au hotarat sa vanda drepturile de operare si franciza magazinului din Bucuresti, se arata intr-un comunicat al companiei. Magazinul IKEA din Bucuresti, inaugurat in martie 2007, a fost operat pana in prezent prin sistem de franciza de catre firma Moaro Trading, in baza unui acord cu Inter IKEA Systems.

Reprezentantii companiei nu au dezvaluit valoarea tranzactiei, insa Ziarul Financiar a scris vineri, citand surse din industrie, ca omul de afaceri Puiu Popoviciu a vandut operatiunile IKEA din Romania catre grupul suedez IKEA, intr-o tranzactie de peste 30 milioane de euro.

Primul magazin IKEA din Romania, situat in cadrul Zonei Comerciale Baneasa, a fost inaugurat in data de 21 martie 2007, in urma unei investitii de aproximativ 25 de milioane de euro. Magazinul din Romania a fost operat prin sistem de franciza de catre firma Moaro Trading, in baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V., detinatoarea conceptului IKEA si singura companie din lume in masura sa acorde dreptul de franciza.

Conform datelor Registrului Comertului, actionarii Moaro Trading sunt firmele Engma Beheer (75,7%), Turkmall Retail BV (24,25%) si Inter Ikea Systems B.V (0,05%).

Marca IKEA a fost inregistrata in anul 1943 in Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din initialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, si numele satului in care se gasea ferma: Agunnaryd.