Benzinariile trebuie sa se doteze cu camere video si sisteme de gestiune a stocurilor pana la sfarsitul acestei luni, in caz contrar ANAF urmand sa le anuleze atestatele, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza ca incepand cu data de 1 aprilie 2010 vor fi anulate atestatele emise operatorilor cu benzine, motorina, kerosen si GPL, daca acestia nu indeplinesc conditiile prevazute in Ordinul presedintelui ANAF nr. 1378/2009, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in comunicatul ANAF.

Potrivit acelui ordin, benzinariile trebuie sa fie dotate cu sisteme de gestiune a stocurilor, conectate cu rezervoarele de carburanti, care sa permita monitorizarea miscarii produselor energetice si determinarea in orice moment a cantitatilor intrate sau iesite, precum cu un sistem de supraveghere video a rezervoarelor si a zonelor de descarcare/incarcare. Stocarea imaginilor inregistrate se face pe o durata de minimum 20 de zile, iar sistemul de supraveghere trebuie sa functioneze permanent, inclusiv in perioadele de nefunctionare a depozitului angro, chiar si in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica de la reteaua de distributie.

Scopul inregistrarii operatorilor economici care comercializeaza in sistem angro sau en detail produse energetice este de a se asigura un control adecvat care sa conduca la reducerea evaziunii fiscale in domeniu, si nu pentru a bloca activitatea societatilor comerciale.

Prevederile proiectului de ordin au fost dezbatute cu reprezentantii principalilor operatori economici din domeniul distributiei de carburanti, pentru a fi asigurata transparenta decizionala si indeplinirea conditiilor prevazute in timp util, se mai spune in comunicat.