Avocatii de la bpv Grigorescu au analizat situatia restructurarilor din perioada ianuarie 2009-ianuarie 2010 in randul a aproximativ 300 de companii cu care au colaborat direct. In urma analizei, furnizata HotNews.ro, reiese ca aproximativ 10% din companii au facut restructurari, inclusiv concedieri iar 70% au adoptat masuri pentru a-si mentine angajatii. In acelasi timp s-au mai remarcat si alte "trenduri" precum folosirea crizei economice ca motiv pentru concedieri si schimbari in cadrul managementului de top.

Conform experientei proprii si informatiilor pe care le detin, avocatii de la bpv Grigorescu au concluzionat ca, din aproximativ 300 de companii analizate, circa 10% au facut restructurari, "indiferent de forma pe care au ales-o pentru astfel de restructurari. In multe cazuri s-a apelat la incheierea de acorduri de incetare a contractelor de munca, in alte cazuri s-a apelat insa si la concedieri, ca urmare a desfiintarii de posturi. Multe companii au apelat si la mijloace mai sofisticate de restructurare, cum ar fi transfer de business, ca urmare a unor fuziuni si achizitii sau la optiunea externalizarii de personal".

La concedieri au recurs in special companiile care activeaza in domeniile automotive, real estate, inclusiv domeniile adiacente (de ex. proiectare, constructii), media/publicitate.

Companiile au adoptat masuri de restructurare de personal care au vizat in principal eficientizarea activitatii si reducerea costurilor. Acestea au constat in intreruperea temporara a activitatii, transferul unor intreprinderi sau linii de business, modificarea contractelor de munca (in majoritatea cazurilor in sensul reducerii salariului si/sau a timpului de munca), si concedieri individuale sau colective.

20% din companii au facut anumite schimbari din initiativa salariatilor, care au incercat sa preintampine concedierea lor.

Totusi marea majoritate, 70% din companiile analizate, au adoptat masuri prin care sa reuseasca sa isi mentina angajatii, apeland doar in ultima instanta la concedieri, a mai declarat Anca Grigorescu, partener la compania de avocatura pentru HotNews.ro.

"De asemenea, se manifesta un trend potrivit caruia multe dintre companii folosesc momentul pentru a concedia angajatii neperformanti sau neadaptati culturii companiei. O alte tendinta se refera la schimbari in cadrul managementului de top, care fie nu a reusit in perioada de criza sa obtina rezultatele urmarite la nivelul companiei, fie este asociat cu imaginea perioadei de criza si se doreste « o unda de aer proaspat » cu ocazia anticiparii iesirii (probabil premature inca) din perioada de criza", mai arata rezultatele analizei bpv Grigorescu.