ConocoPhilips poate vinde, in urmatorii trei ani, jumatate din pachetul sau de 20% din actiunile Lukoil. Reducerea cotei de participatie va fi pentru americani o masura fortata: a cincea parte din actiunile celei mai mari companii petroliere rusesti a adus grupului american in 2009 o treime din profitul ei brut. Vanzarea acestei participatii, evaluata la 4,6 mld. de dolari, va permite ConoPhilips sa acopere o parte din propriile pierderi, cifrate la 28,7 mld. dolari, scrie RBK Daily.

Dupa toate probabilitatile, Lukoil nu va rascumpa propriile sale actiuni. „Se pare ca Lukoil si Conoco nu au reusit sa ajunga la un consens privind pretul de cumparare”, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata dosarului.

Presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a anuntat ieri ca intreprinderea pe care o conduce nu a planificat lansarea de actiuni pe piata pentru sustinerea cotatiilor, si a anuntat ca Lukoil nu este, deocamdata, interesat de rascumpararea actiunilor sale de la partener. Alte comentarii nu au fost obtinute nici de la Lukoil, nici de la Conoco, precizeaza RBK.