US Securities and Exchange Commission (SEC), Comisia americana de reglementare financiara, a inghetat activele companiei rusesti de brokeraj BroCo. Autoritatile financiare americane acuza compania rusa, specializata pe operatiuni pe piata Forex, de actiuni ilegale pe piata de capital. Concret, firma este invinuita ca a obtinut accesul la conturile clientilor, date folosite ulterior pentru tot felul de manipulari.

Compania afirma ca toate actiunile sale au fost legale, dar ca au avut prea mare succes si de aceea au atras atentia SEC.

Kommersant scrie ca SEC a descoperit cel putin 38 de cazuri cand au fost incheiate asemenea tranzactii dubioase.

In opinia SEC, compania a actionat in felul urmator: a achizitionat active din propriile sale conturi, iar cateva minute mai tarziu, fara instiitarea proprietarului, anunta scoaterea la vanzare a respectivelor titluri la un pret mai ridicat.

De aemenea, compania a castigat jucand pozitii scurte, deschise cu ajutorul ofertelor de vanzare la preturi sub nivelul pietii. Ca urmare, compania a inregistrat un profit de peste 255.500 dolari. Kommersant noteaza ca actiunile SEC nu reprezinta un pericol deosebit pentru BroCo, avand in vedere ca afacerile cu actiuni nu reprezinta principala sa activitate.

Si Rosneft are probleme

RBK Daily scrie, pe de alta parte, ca in ajunul vizitei la Moscova a secretarului de stat, Hillary Clinton, justitia britanica si americana au dispus stoparea platilor in dolari la adresa companiei Rosneft. In acest fel, se doreste recuperarea de la Rosneft a unei datorii de 400 mil. dolari in favoarea Yukos Capital.

Ancheta poate paraliza exportul petrolului rusesc in Occident. „Exista dispozitii care nu perimit efectuarea de plati in favoarea Rosneft , fiind vorba despre companiile inregistrate in Marea Britanie si in SUA. Din cate inteleg, sunt vizate toate firmele intermediare si, posibil, toti marii traderi”, a declarat o sursa apropiata cazului.

De fapt, explica Aleksandr Hrenov, respectivele dispozitii instituie un fel de embargou financiar, capabil daca nu sa paralizeze, cel putin sa complice la maxim activitatea operationala a companiei petroliere.

O posibila iesire din impas o constituie transferul drepturilor de vanzare a petrolului unei terte parti in Rusia, care nu este afiliata la Rosneft. „Acest lucru presupune insa cel putin modificarea politicii de export a companiei si va atrage dusa sine pierderi financiare majore”, spune avocatul. Intreaga poveste isi are originea in 2004. La acea data, Yukos Capital a oferit patru credite in valoare totala de 11,233 mld. ruble companiei Iuganskneftegaz, care facea parte din grupul petrolier IUKOS. Dupa falimentul IUKOS, Iuganskneftegaz si alte cateva active au revenit Rosneft, care a devenit, astfel, lider al productiei rusesti de petrol.